عبدالله نژاد در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: تحصیلاتم تا ششم ابتدایی است و به دلیل گرایش به کتاب بعد از بازنشستگی برای پرهیز از اتلاف زمان به فکر فروشندگی کتاب افتادم. اکنون 10 سال است که در منطقه بازار دوم نازی آباد تهران یکی از مناطق جنوبی پایتخت به دستفروشی کتاب مشغول هستم.
وی با بیان اینکه بعد از بازنشستگی به دلیل نداشتن سرمایه و علاقهمندی به کتاب در ابتدای کوچهای که انتهای آن منزل مسکونیاش قرار دارد به دستفروشی کتاب مشغول است، عنوان کرد: تعدادی کتابهای روانشناسی و تعبیر خواب و کودکان را برای فروش میگذارم تا همسایگان و مراجعهکنندگان با دیدن کتابها جذب شوند و به همین شوق خرید کنند.
این کتابفروش درباره انتخاب موضوع کتابهایی که برای فروش درنظر میگیرد، گفت: بیشتر کتابهای دینی، کودک و نوجوان، ادبیات را برای فروش می آورم زیرا مخاطبان عام به دنبال کتابهای تخصصی در بساط دستفروشان نیستند و بیشتر در جستوجوی آثار چاپ قدیم و خاص هستند.
وی درباره وجود آثاری شاعرانی که فروش کتابهای آنها از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ممنوع است یا عرضه آثاری مانند تعبیر خواب یا انواع فالها که آثاری تجاری و عامهپسند هستند، عنوان کرد: این کتابها از روی تخصص گزینش نمیشوند و فقط با هدف جذب مخاطبان و فروش بیشتر انتخاب میشوند و در صورتی که این آثار به فروش نروند، در انبار میمانند.
عبدالله نژاد با بیان اینکه بازنشسته انبارداری شرکت الیاف بوده، اظهار کرد: کتابفروشی را از رد کردن و فروش کتابهای کهنه شروع کردم و حتی سابقه اهدا کتاب هم دارم. امسال تعدادی از کتابهایم را به کتابخانه آیتالله مطهری پارک 17 شهریور همین منطقه اهدا کردم.
وی با بیان اینکه 70 جلد کتاب خطی و چاپ قدیم را به صورت اهدایی به کتابخانه 17 شهریور اهدا کردم، گفت: کهنهفروشی را مدتی تجربه کردم و آثاری را که فروش نمیرفت به کتابخانه محل اهدا می کردم!
این دست فروش با اشاره به فروش کتابهای چاپی و قانونی در زمینه ادعیه گفت: دعاهای قانونی آثار چاپی شرکتی هستند که با مجوز منتشر میشوند اما تعدادی از این آثار هم در بازار از سوی چاپخانهداران شخصی چاپ میشوند که غیر قانونی است.
عبداللهنژاد با بیان اینکه کتابهای عرضه شده در بساط دستفروشان نام متفرقه را دارند و به صورت یکجا از بازار خریداری میشوند، عنوان کرد: این کتابها برای همه اقشار با درجه سواد مختلف است و بر اساس سلیقه شخصی خریداری میشوند. به عنوان فروشنده کتاب، بیشتر دنبال آثار حوزه ادبیات و تاریخ میروم که فروش بیشتری دارد اما با کسی در این زمینه مشورت نمیکنم.
این کتابفروش با بیان اینکه تمام لذت زندگیاش این است که با کتاب و فرهنگ انس دارد، گفت: کتابهای مذهبی و قرآنی مانند نهجالبلاغه و آثار نوحه و شعر ترکی مانند اشعار استاد شهریار را بیشتر مطالعه میکنم زیرا زبان مادری و ادبیات خودم است. حافظ از دیگر کتابهایی است که همه ایرانیان علاقه ویژهای به خواندن آن دارند.
عبدالله نژاد در پاسخ به این پرسش که «مراجعهکنندگان به فروشندگان کتابهای بساط شده بیشتر چه گروههایی هستند و چه کتابهایی را جستو جو میکنند؟» گفت: کتابهایی با موضوعات تاریخ ایران و آشنایی با پادشاهان که چاپ قدیم هستند از موضوعات مورد علاقه بیشتر افراد مراجعه کننده به ویژه افراد مسن است.
وی با بیان اینکه گروهی از مراجعان دنبال نسخههای خطی قدیمی هستند، گفت: افرادی برای بهدست آوردن کتابهای خطی قدیمی بساط تمام دستفروشیها را جستوجو میکنند که در بیشتر مواقع اثری از آنها پیدا نمیکنند.
این دستفروش با تاکید بر اینکهدنبال کتابهای قدیمی نیست،اظهار کرد: خرید نسخههای خطی و قدیمی بسیار حساس است زیرا خط انواع مختلفی دارد و کارشناس باید آن را ارزشگذاری کند به همین دلیل کتابخانههای شخصی و نسخههای خطی قدیمی را خریداری نمیکنم.
عبدالله نژاد درباره انتظارات خود از دولت برای بازنشستگانی که به فرهنگ و کتاب علاقهمند هستند اما امکاناتی برای وارد شدن به این حوزه را ندارند، گفت: کتابهایی در پارکها قرار دهیم که بازنشستگان با حضور در این اماکن به جای صحبتهای بیهوده زمان خود را صرف مطالعه کنند.
وی با بیان اینکه مطالعه اینآثار در این محیطها باعث میشود پدربزرگها برای نوههای و فرزندان خود نقل کنند، عنوان کرد: انتقال محتوای کتاب از بزرگترها با فرزندان باعث انس با کتاب از کودکی و ترویج فرهنگ مطالعه به صورت سینه به سینه میشود و بهترین روش برای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی میان خانوادههاست.
عبدالله نژاد با بیان اینکه برخی افراد به صورت سفارشی خواهان بعضی آثار هستند، گفـت: کتابهای دعاهای معنوی، کارگشاها، گنج معنوی و انواع قرآن، آثاری هستند که همسایگان و مشتریان دایم بیشتر سفارش میدهند و بر همین اساس آثاری را برای فروش در هر مرحله انتخاب میکنم.
وی درباره گروههای مراجعهکننده سنی و شغلی به این کتابفروشیها عنوان کرد: پزشکان عمومی از جمله مراجعهکنندگانی هستند که برای دریافت آثاری درباره طب سنتی مراجعه میکنند یا زنان باردار بیشتر دنبال کتابهایی برای نامگذاری و آشنایی با پرورش فرزند هستند.
این کتابفروش درباره درآمد خود گفت: فروش بسیار شانسی است حتی این درآمد هزینه پرداخت برق منزل مرا هم تامین نمیکند اما با توجه به اینکه بازنشستهام، فکر معاش نیستم و تنها دنبال این هستم که بیکار نمانم.
وی درباره تسهیلات به بازنشستگان از سوی دولت گفت: بهتر است از تجربههای بازنشستگان در حوزههای مختلف با برپایی کلاسهای آموزشی در حوزههای تخصصی آنها برای جوانان استفاده شود.
سهشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۴
نظر شما