ایرج اللهدادی، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: موسسه انتشارات دانشگاه تهران، با قدمتی 65 ساله، تجربیات فراوانی را در زمینه چاپ و نشر کتابهای علمی کسب کردهاست. این موسسه در طول سال به انتشار کتابهای تالیفی، ترجمه و گردآوریشده اقدام میکند.
وی ادامه داد: در بازار نشر، شاهد انتشار کتابهایی هستیم که تالیفی نیستند. به عبارتی حاصل پژوهشها و یافتههای استادان و مولفان ایرانی نیستند. این آثار باید از لحاظ فنی در طبقهبندی کتابهای گردآوری شده قرار گیرند، اما متاسفانه با عنوان تالیفی، چاپ و توزیع میشوند. دانشگاه تهران این معضل را حل کرده و برای کتابهای تالیفی که حاصل سالها تلاش و تحقیق استادان و مولفان هستند، عنوان پژوهشمحور را انتخاب کردهاست.
مدیرکل خدمات پژوهشی و انتشارات دانشگاه تهران، افزود: دانشگاه تهران به کتابهایی که مولفانشان پژوهشهای وسیع انجام نداده و جسته و گریخته فعالیتهایی را انجام دادهاند، عنوان گردآوریشده را اطلاق میکند. استادان و مولفان اینگونه آثار، بیشتر فصلهایی از کتاب را برای ارایه نتایج پژوهشها و آثار خود اختصاص میدهند.
پایاننامههای دکترا، کتاب میشوند
اللهدادی، با بیان اینکه تدوین و انتشار کتابهای استخراجشده از پایاننامههای دکترا از دیگر مصوبات جدید دانشگاه تهران محسوب میشود، گفت: در کشورهای خارجی، کتابهای پایاننامهای وجود دارد. این کتابها، دستاورد (پایاننامه) فارغالتحصیلان مقطع تحصیلی دکترا را دربردارند. دانشگاه تهران نیز از نیمههای نخست امسال، مقدمات انتشار چنین کتابهایی را فراهم کردهاست. امیدوارم در سال آینده شاهد انتشار نخستین کتابهای استخراجشده از پایاننامههای مقطع تحصیلی دکترا در ایران باشیم.
وی در پاسخ به این سوال که «ارایه پایاننامهها در قالب کتاب، چه تاثیرات مثبتی به دنبال دارد؟» عنوان کرد: حدود چهار هزار و پانصد دانشجوی دکترا در کشور وجود دارند و افزون بر سه برابر این تعداد، پایاننامه وجود دارد که متاسفانه در کتابخانههای دانشگاهها در حال خاک خوردن هستند. دلیل این امر، مکتوب نشدن آنها در قالب کتاب و دسترسی نداشتن علاقهمندان به آنهاست. این در حالی است که بیشتر این آثار میتوانند جایگاه آموزش عالی و میزان تولید علم کشور را ارتقا دهند.
مدیرکل خدمات پژوهشی و انتشارات دانشگاه تهران، درباره زمان آغاز به کار فروشگاه الکترونیکی انتشارات دانشگاه تهران، گفت: این فروشگاه الکترونیکی که کتابها را به شیوههای مختلف در اختیار علاقهمندان قرار خواهد داد، در ایام دهه فجر در آیین جشنواره انتخاب کتاب برتر دانشگاهی، رونمایی و راهاندازی میشود.
اللهدادی در پایان در پاسخ به این سوال که «آیا برگزاری جشنوارههای پژوهشی در نهادینه کردن فرهنگ پژوهش در سطح جامعه موثر هستند؟» اظهار کرد: هفته پژوهش بهعنوان رویداد مهم فرهنگی، برای ارزشگزاری فعالیت محققان اعم از استادان و دانشجویان بهشمار میآید. بی تردید اینگونه افراد هیچ چشمداشت مادی ندارند و با علاقه و ایثار در این عرصه فعالیت میکنند. بنابراین، برگزاری چنین جشنوارههایی میتوانند زمینه ایجاد انگیزه در محققان را برای ارایه طرح پژوهشی فاخر فراهم کنند.
شنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۶
نظر شما