حسن ذوالفقاری، مدرس دانشگاه و پژوهشگر ادبی گفت: بهتر است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جشنواره شعر فجر را پشتیبانی مالی کند و کار اصلی را به نهادهای خصوصی واگذار کند.-
وی توضیح داد: وزارت ارشاد باید وظایف اجرایی و علمی خود را به انجمن شاعران ایران محول و به آنها اعتماد کند. در هر حال ممکن است خطاهایی در ساز و کار این انجمنها دیده شود اما بیشتر از خطاهایی نیست که در خود وزارت ارشاد در ساز و برگ اجرای این جشنواره به وجود میآید. به گمانم باید اندک اندک این مشی و رویه را آموزش دهیم و به نهادهای علمی و مدنی اعتماد کنیم و برای تقویتشان گام برداریم.
این پژوهشگر افزود: جشنواره شعر فجر باید هستی مستقلی داشته باشد و نقش وزارت ارشاد در حمایت از این جشنوارهها به نقش پشتیبانی و سیاستگذاری محدود شود. باید جشنواره شعر فجر مانند هر جشنواره فجر دیگری به نهادهای مستقل خود مربوط باشد بهعنوان مثال جشنواره شعر باید به انجمنهای شعر ، جشنوارههای کتاب سال و کتاب فصل به انجمنهای تخصصی یا دانشگاهها و جشنوارههای مطبوعات به انجمنهای صنفی واگذار شوند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید نفس هدایتی، حمایتی و سیاستگذاری داشته باشد تا جشنواره شعر فجر دولتی تلقی نشود. متاسفانه امروزه برخی جشنوارههایی که از سوی وزارت ارشاد برگزار میشود به جشنوارههای دولتی بی هدف، سیاسی و غیر علمی معروف شدهاند.
ذوالفقاری ادامه داد: خوشبختانه شنیدم که جشنواره شعر هم با درنظر گرفتن تغییراتی قرار است اجرا شود و برگزاری موفق جشنواره امسال میتواند زمینهای باشد برای سالهای آینده و نقطه آغازی برای غیر دولتی کردن این جشنوارهها. اولین و ضروریترین کاری که به نظر میرسد این است که مسوولان این جشنواره بتوانند از طیفهای وسیعی از داوران و انواع و اقسام گرایشها استفاده کنند و جنبهای ملی به این جشنواره بدهند که مورد تأیید همگان باشد.
صاحب کتاب «فرهنگ بزرگ ضرب المثلهای فارسی» گفت: هدف از برگزاری جشنواره شعر فجر صرفاً نباید معرفی برترینها باشد. باید از کسانی که تازه کار هستند و کتاب اول خود را منتشر کردهاند نیز قدردانی شود. باید جشنواره محملی برای تشویق آغازگرها و کسانی که تازه پا به عرصه شعر گذاشتهاند باشد.
وی افزود: باید افراد جوان و تازه کار بتوانند از طریق این جشنواره، شعر و سخنشان را به گوش بزرگترها برسانند. یکی دیگر از برنامههای این جشنواره هم میتواند نقد باشد. به گونهای که فضاهای استفاده از شعر در صدا و سیما، مطبوعات و کتابهای دولتی مورد نقد قرار گیرد. این نوع نگاه باید نقد شود و رسانهها و مطبوعات از شعر جهتگیری شده به دور باشند. در واقع ملاک استفاده از شعرها باید قوت شعر و قدرت بیان و آن جاذبهها و زیباییهای کلامی باشد نه چیزهای دیگر.
ذوالفقاری در پایان یادآور شد: ما امیدواریم امسال با این رویکرد تازه و با نظرخواهی از تمام اهل فن برای اجرای بهتر جشنواره کمک گرفته شود.
حسن ذوالفقاری (متولد 1345 دامغان) داری مدرک دكترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران، مدرس و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس است. اجرای طرح «دایرةالمعارف داستانهای فارسی» با همكاری محمد غلام و با سرپرستی تقی پورنامداریان و نگارش «فرهنگ بزرگ ضربالمثلهای فارسی» در سه جلد از فعالیتها و تالیفات ذوالفقاری است. وی همچنین تالیف 25 عنوان كتاب درسی و 20 عنوان اثر پژوهشی را در كارنامه ادبی خود ثبت کرده است.
نظر شما