جعفر ابراهیمی (شاهد)، شاعر و نویسنده معتقد است که در سالهای گذشته جشنواره شعر فجر به صورت تشريفاتي برگزار میشد.
این شاعر افزود: پیشینهای که جشنواره شعر فجر دارد تا آنجا که من اطلاع دارم خیلی تعریف شده نیست. در سالهای گذشته ساز و کار جشنواره خیلی تشریفاتی بود و افراد خاصی داور بودند و انتخاب میشدند و فقط کتابهای خاصی به عنوان اثر برگزیده معرفی میشدند.
شاعر مجموعه شعر «آمدهام دوست بدارم» توضیح داد: در بخش شاعران نوقلم کار جشنواره شعر فجر در سالهای گذشته نسبت به دیگر حوزهها بهتر بود؛ چرا که افراد نامآور کمی در جشنوارههای سالهای قبل حضور داشتند.
مولف کتاب «آسمان ابری نیست» ادامه داد: وقتی بعضی از آثار چاپ شده در حوزه کودکان و نوجوانان را نگاه میکردم به نظرم رسید که این آثار کودکانه نیست. همان موقع پیشنهاد دادم که این کتابها در حوزه ادبیات بزرگسال جشنواره شعر فجر بررسی شود؛ چرا که اگر در بخش کودک بررسی میشد، حق دیگر شاعران کودک را ضایع میکرد. اتفاقاً یکی از آن آثار در بخش بزرگسال انتخاب و برگزیده شد.
وی یادآور شد: امیدوارم امسال نتیجه زحمات شورای سیاستگذاری و دبیر علمی جشنواره شعر فجر را ببینیم. شعر فجر هنوز نتوانسته جای خودش را چنانچه باید و شاید باز کند. اطلاع رسانی در حوزه شعر فجر هم به نسبت جشنواره فیلم فجر کمتر است. فیلم فجر بینالمللیتر است و تشکیلات گستردهای دارد؛ در حالی که اتفاقات شعری در سطح محدودتری انجام میشود. امیدوارم در سالهای آینده و امسال فکری و تمهیدی اندیشیده شود تا از کشورهای دیگر و کشورهای اسلامی و فارسی زبان، خصوصاً در حوزه ادبیات کودک و نوجوان دعوت کنند و کارهای مثمر ثمری انجام بگیرد.
این شاعر گفت: باید به کشورهای فارسی زبان مثل افغانستان و تاجیکستان توجه ویژهای شود. امیدوارم حرفهایی که آقای کاکایی در آغاز به کار جشنواره امسال زده به معنای واقعی کلمه اتفاق بیفتد. اوایل بر خلاف جشنواره فیلم فجر به دلیل اطلاع رسانی ناقص همه فکر میکردند که شعر فجر شعرهایی است که صرفاً در مورد دهه فجر سروده میشود و مربوط به انقلاب است. به واقع نمیدانستیم که موضوعات دیگر را هم در شعر فجر بررسی میکنند.
ابراهیمی گفت: بسیاری از اهالی قلم خصوصاً در حوزه ادبیات کودک و نوجوان چندان به سیاست کاری ندارند چرا که بچهها با دنیای سیاست کاری ندارند. باید سعی کنیم آثاری انتخاب کنیم که بعدها به دلیل انتخاب شدن یا نشدنشان پشیمان نشویم. اگر داوریها سلیقهای نباشد و از روی آگاهی صورت گیرد، رأیها به یکدیگر نزدیک میشوند.
وی در این باره که با توجه به شعارهای دولت جدید چه انتظاراتی از جشنواره شعر فجر دارید، گفت: شعارها زیاد است، اما وقتی به مرحله عمل میرسیم مشکلاتی به وجود میآید که قابل پیشبینی نیست. نه تنها در حوزه جشنواره شعر فجر که بسیاری از قولهای رییس جمهورها هم عملی نمیشود. اصل فلسفه انقلاب رسیدن به آزادی بود و ما نباید به دلیل مسایل عقیدتی و منافع شخصی و دولتی بعضی موضوعات اخلاقی را فراموش کنیم و در داوریها بی انصافی دیده شود.
این شاعر و نویسنده کودک و نوجوان یادآور شد: تجلیل از شاعران کودک فکر خوبی است. شاید خیلی از شاعران پیر شده باشند و دیگر نتوانند کتاب چاپ کنند. سال گذشته چنین حرکتی در جشنواره شعر فجر دیده شد. جشنواره شعر فجر میتواند به شعر کودک که این روزها غریب است کمک کند. کسی که شاعر کودک است و کار دیگری بلد نیست زندگیاش نمیچرخد. برای کتاب شعر هم پول بسیار اندکی میدهند. باید جشنواره شعر فجر بتواند به درستی از شعر جوانترها حمایت کند.
ابراهیمی در پایان افزود: حتی اگر بشود غیر از کتابهایی که به آنها جایزه میدهند کتابهای مناسبی را در حوزه کودک معرفی کنند، خوب است. داوران جشنواره هشتم میتوانند به طور مثال بگویند این سی یا چهل کتاب همگی به مرحله نهایی رسیدهاند و ما نمیتوانستیم به همه آنها جایزه بدهیم. در واقع با این حرکت جشنواره شعر فجر کتابهای درخشان در حوزه شعر کودک را نیز معرفی کرده است.
جعفر ابراهیمی نصر(شاهد) متولد 1330 اردبیل است. وی به مدت ده سال نویسنده برنامههای رادیویی بود و از سال 1360 تا 1380 مسوولیت شورای شعر کانون پرورش فکری را بر عهده داشت.
این نویسنده تاکنون بیش از 100 عنوان کتاب برای گروههای سنی مختلف نوشته است که از این میان میتوان به کتابهای «یک سنگ و یک دوست»، «آواز پوپک»، «آسمان ابری نیست»، «آب مثل سلام»، «خورشیدی اینجا خورشیدی آنجا»، «بوی گنجشک» و «در کوچههای خیس» اشاره کرد.
نظر شما