شنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۵
رابطه بریتانیا و اروپا موضوع یک کتاب شد

«انگلیس و اروپا: تحلیل گفتمان سیاست خارجی» نوشته فاطمه همویی، کتابی است که با نگاهی گفتمانی، رابطه بریتانیا و اتحادیه اروپا را توضیح و همچنین چگونگی امکان‌پذیری رفتارها و شکل‌گیری مواضع سیاسی این کشور را مورد بررسی قرار می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نویسنده در این کتاب می‌کوشد با نگاهی گفتمانی، رابطه بریتانیا و اتحادیه اروپا را توضیح دهد. از این‌رو، پس از مروری تاریخی بر پیشینه روابط بریتانیا و اتحادیه اروپا، با استفاده از روش تحلیلی گفتمان، به استخراج گزاره‌ها و استعاره‌های اروپایی موجود در گفتمان سیاست خارجی بریتانیا و تحلیل و بررسی آن‌ها پرداخته و چگونگی امکان‌پذیری این رویکرد نسبت به اتحادیه اروپا را توضیح می‌دهد.

نویسنده در بخشی از مقدمه کتاب آورده است: «با توجه به وجود ضعف در حوزه مطالعات اروپا در ایران و نقصان‌های موجود در آثار نگاشته شده در این زمینه و عدم توجه به رویکردهای نظری دیگر از جمله واقع‌گرایی به مقوله‌های زبان و گفتمان، همچنین این مهم که روش تحلیل گفتمان در ادبیات حاضر چندان مورد استفاده قرار نگرفته، نویسنده در این کتاب بر آن است تا با استفاده از روش تحلیل گفتمان و واکاوی استعاره‌ها، تمثیل‌ها، تشبیه‌ها و قیاس‌های تاریخی موجود در بیانات و سخنرانی‌های سیاستمداران و وزرای خارجه این کشور در دوره‌های زمانی مختلف، سیاست خارجی بریتانیا در قبال اتحادیه اروپا را تحلیل و بررسی کرده، چگونگی امکان‌پذیری رفتارها و شکل‌گیری مواضع سیاسی این کشور را توضیح دهد.»

عناوین فصل‌های چهارگانه این کتاب به ترتیب «پیشینه روابط بریتانیا و اتحادیه اروپا»، «چارچوب مفهومی: گفتمان و تحلیل گفتمانی»، «نگاه سیاستمدران بریتانیایی به اتحادیه اروپا: شناسایی دال‌ها و مدلول‌ها» و «تحلیل استعاره‌های اروپایی بریتانیا» هستند.

در فصل نخست این کتاب، نویسنده بر آن است تا با مروری تاریخی بر پیشینه روابط بریتانیا با اروپا و اتحادیه اروپایی، کلیاتی در رابطه با مواضع سیاسی، اقتصادی و امنیتی این کشور ارایه داده و رویکردهای این کشور را در زمان‌های مختلف نسبت به اتحادیه اروپا روشن کند. همچنین دلایل و استدلال‌های بریتانیا در رابطه با ناسازگاری با سیاست‌های اتحادیه مورد کندوکاو قرار می‌گیرد.

در فصل دوم کتاب با عنوان «چارچوب مفهومی: گفتمان و تحلیل گفتمانی» چارچوب مفهومی نظریه گفتمان و تحلیل گفتمانی که روش مورد استفاده در کتاب حاضر است، مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. نظریه گفتمان به بررسی نقش اعمال و عقاید اجتماعی معنادار در زندگی سیاسی می‌پردازد و روشی را که نظام‌های معنایی (گفتما‌ن‌ها) طرز آگاهی یافتن مردم از نقش‌هایشان در جامعه را شکل می‌دهد و به واكاوي و به تجزیه و تحلیل شیوه تاثیرگذاری این نظام‌های معنایی یا گفتمان‌ها بر فعالیت‌های سیاسی می‌پردازد.

«نگاه سیاستمدران بریتانیایی به اتحادیه اروپا: شناسایی دال‌ها و مدلول‌ها»، عنوان فصل سوم این کتاب است که نویسنده با استفاده از نظریه گفتمان «ارنستو لاکلاو» و «چنتل موف» به شناسایی و تحلیل نشانه‌ها (دال و مدلول‌ها)ی موجود در گفتمان سیاست خارجی اتحادیه اروپا که از سوی کشورهای عضو اتحادیه اروپا مفصل‌بندی شده و نیز فضای گفتمانی شکل‌دهنده به این نشانه‌هاست می‌پردازد.

«تحلیل استعاره‌ای» روش دیگر مورد استفاده در این کتاب است که در فصل چهارم، زیر عنوان تحلیل «استعاره‌های اروپایی بریتانیا» مورد کندوکاو قرار می‌گیرد. نویسنده در این فصل با اتکا بر نظریه «جورج لاکوف» و  «ام جانسون» و باور آن‌ها مبنی بر آن‌که استعاره‌ها، واقعیات اجتماعی جهان پیرامون را برساخته و به چشم‌انداز آینده کمک مي‌کنند، می‌کوشد تا با استخراج استعاره‌های موجود در بیانات دولتمردان بریتانیا، به تحلیل و بررسی آن‌ها پرداخته و چگونگی امکان‌پذیری این رویکرد بدبینانه را نسبت به اتحادیه اروپا توضیح دهد. 

در بخشی از کتاب آورده شده است: «بریتانیا یکی از کشورهای مهم در اتحادیه اروپایی است که در کندکردن سرعت همگرایی در اروپا نقش بسزایی داشته و همواره یکی از کشورهایی بوده که با تبدیل این اتحادیه به یک فراکسیون مشترک اروپایی مخالفت کرده است. به علاوه، این کشور روی خوشی به سیاست خارجی و امنیتی مشترک اروپا نشان نداده است ... و روی‌هم رفته بریتانیا در سیاست‌های خود به جای نگاه اروپایی، نگاهی فرا آتلانتیکی دارد.»

چاپ نخست کتاب «انگلیس و اروپا: تحلیل گفتمان سیاست خارجی» به قلم فاطمه همویی، در 176 صفحه، شمارگان 200 نسخه و بهای 15 هزار تومان از سوی انتشارات خرسندی چاپ و منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها