به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، مجموعه دوجلدي کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر»، عنوان تازهترين اثر داود فیرحی است که جلد نخست آن به بحث فقه سیاسی و فقه مشروطه میپردازد.
داود فیرحی، متخصص اندیشه سیاسی اسلام و عضو هيات علمي دانشگاه تهران، در این اثر از روشهای مدرن برای تحلیل تاریخ ایران و اسلام استفاده کرده است. وي در اين كتاب، به سراغ ایران معاصر رفته تا روايت رابطه دين و دموكراسي را در اين دوران به تصوير كشد.
وي درباره محتواي اين كتاب گفت: اين كتاب در واقع پروژه دو جلدي است كه هفت سال پيش شروع به تحقيق و تاليف آن كردم و جلد نخست تحقیقی است درباره دستگاه دانایی فقه سیاسی و سیر تحولاتش از مشروطه تا عصر حاضر. اين كتاب مساله قانون و ارتباطش با فقه سیاسی را واکاوی و سرنوشت این گفتوگو را در یکصد سال اخیر بازگو ميکند.
فیرحی افزود: اين كتاب در دو بخش تنظيم شده است. بخش نخست و نظري آن مربوط به مبحث دانش «فقه سياسي» و واكاوي آن است و بخش دوم آن درباره «فقه مشروطه» و تحولات آن از انقلاب مشروطه تا 1320 است كه به بررسي آن به عنوان يكي از نخستين دستگاههاي فقهي مدرن شيعه پرداخته و امكانات و چالشهاي آن را مورد بررسي قرار ميدهد.
اين صاحبنظر حوزه سیاست با بيان اينكه اين كتاب براي نخستين بار، روايت متفكران شيعه را از دين و دموكراسي ارايه ميدهد و به يكي از سرنوشتسازترين مساله زندگي انسانها ميپردازد، در مورد جلد دوم آن گفت: جلد دوم کتاب كه در مرحله آمادهسازي و در مسير مميزي قرار دارد با عنوان كلي «فقه و سياست در ايران معاصر» و زير عنوان فرعي «تغيير حكومتداري و فقه حكومت اسلامي» به اين موضوع ميپردازد كه نظريههاي حكومت اسلامي چگونه در ايران ظاهر شدند و چه چالشها و امكاناتي را در بردارند؟ این اثر در قالب دو فصل کار شده که تغییرات اندیشه سیاسی در ایران معاصر را در دو محور اصلی دنبال میکند: تغییر در تصور حکومتداری در ایران و دگرگونی اندیشههای فقهی سیاسی در ایران معاصر.
وي بازخورد اين كتاب را در جامعه علمي اين حوزه بسيار خوب ارزيابي كرد و افزود: اين كتاب كه 14 ماه در دولت قبلي منتظر گرفتن مجوز براي چاپ بود بلافاصله بعد از انتشار با استقبال خوبي مواجه شد و اكنون در آستانه چاپ چهارم قرار دارد. همچنين اين كتاب در بين صاحبنظران و اصحاب مطالعه مورد استقبال قرار گرفت و حتي در اين مدت كوتاه در مطبوعات هم نقدهايي بر آن وارد شد.
اين استاد اندیشه سیاسی دانشگاه تهران درباره علت نقدهايي كه به اين كتاب شد، توضيح داد: اين كتاب موضوع دين و دموكراسي، رابطه اين دو و امكانات و چالشهاي آنها را با استفاده از ايدههاي جديد و روشهاي نويني مورد واكاوي قرار داده و به اين دليل به اين موضوع ميپردازد كه گاهي اين دو بر عليه هم و گاهي در ارتباط و در آشتي بودهاند، مورد نقد زيادي قرار گرفته است و در واقع، بيشترين نقد هم از جانب جريانهاي اصولگراياني بوده است كه عنوان ميكنند اين اثر، متني اصلاحطلبانه را از فقه شيعه ارايه ميدهد.
فيرحي ادامه داد: اين كتاب نخستين روايت متفكران شيعه را از دين و دموكراسي ارايه میدهد و در حقيقت، اين كتاب به همين دليل در بين گروههاي مختلف از جمله حوزه فقه، حقوق، تاريخ و علوم سياسي مورد توجه بسياري قرار گرفته است.
اين استاد دانشگاه تهران تصريح كرد: اين كتاب علاوه بر شايسته تقدير سي و يكمين دوره جایزه كتاب سال جمهوري اسلامي ايران، «شايستهتقدير كتاب فصل» و كتاب «برگزيده سال حوزه علميه» هم شد و به دلايلي از اعلام رسمي آن به عنوان كتاب سال حوزه جلوگيري به عمل آمد.
چاپ سوم كتاب «فقه و سياست در ايران معاصر» نوشته داود فيرحي در 524 صفحه، شمارگان يكهزار و 500 نسخه و بهاي 16 هزار و 800 تومان از سوي نشر ني چاپ و در اختيار علاقهمندان قرار گرفته است. /
شنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۵:۴۶
نظر شما