به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب حاضر، نوشته مشترک محمد طبیبان، موسی غنینژاد و حسین عباسی علیکمر با پرداختن به سه رویکرد تاریخی، تحلیلی و اقتصادی و با نگاهی متفاوت سعی در برطرف کردن ابهامات و آشفتگی فکری درباره عقبماندگی جامعه و رهایی از مشکلات اقتصادی با استفاده از چارهجوییهای معقول و موثر دارد. در واقع، نويسندگان در پيگيري اين پرسش اساسي هستند که «چرا ایران به رغم تلاشهای بسیار نتوانسته است وارد جرگه کشورهای توسعهیافته شود؟»
«نگاهی به اندیشههای چپگرایانه در نهضت مشروطه»، «اندیشه اقتصادی»، «سازمان سیاسی جامعه»، «تلاش معاش و چگونگی نظام اقتصادی جامعه» و «حکومت قانون» از موضوعهایی به شمار میآید که در این کتاب به آنها پرداخته شده است.
این کتاب در هفت بخش اصلی به رشته تحریر در آمده است. فصلهای اول، دوم و سوم کتاب به تلاشهای تجددخواهانه در ایران میپردازد و فصل چهارم، مبانی نظری اندیشه اقتصادی مدرن را تشریح و فصلهای پنجم تا هفتم، ساختار و عملکرد نهادهای مهم سیاسی و اقتصادی جامعه مدرن را به صورت چکیده بررسی میکند.
هدف اصلی این کتاب، اشاره اجمالی به برخی وجوه تجددخواهی ایرانیان و ارايه بسیار خلاصهای از خردورزی مدرن در اقتصاد و سیاست است تا بتواند با زدودن ابهامها و آشفتگیهای فکری درباره عقبماندگی جامعه ایران، راه را برای چارهجوییهای معقول و موثر باز کند.
مولفان معتقدند که نوگرایان ایرانی سادهسازی کردهاند و دلایل عدمتوسعه را به اموری تکبعدی و ساده تحویل کردهاند و از ریشههای فکری و معرفتشناسی توسعه و عقبماندگی غفلت کردهاند.
اهمیت این کتاب در ارایه اطلاعات تازه نیست بلکه در خوانش جدید از نسبت اقتصاد و آزادی و غفلت همگانی از این نسبت در دوران جدید تاریخ ایران یعنی روزگار پس از انقلاب مشروطیت است. نویسندگان آن کوشیدهاند علل مغفول ماندن نظام اقتصاد آزاد در اندیشه معاصر ایرانیان را در حوادث تاریخ معاصر ردیابی کرده و برای آن فرضیههایی ارایه کنند.
در واقع، دغدغه اصلی کتاب نشان دادن این نکته است که بیاعتنایی و حتی تلقی منفی از اقتصاد آزاد و غفلت از منطق حاکم بر آن و ناشی از آن، ریشه در مهجور ماندن مفهوم آزادی در اندیشهورزی ایرانیان معاصر دارد.
«اندیشه آزادی» حاوی نقدی رادیکال بر آرای تقریبا همه روشنفکران، چپگرایان و ملیگرایان معاصر ایران است و مولفان کوشیدهاند به جای نقد مواضع و باورهای افراد و احزاب مورد نقد، بنیانهای معرفتی آنها و نتایج ناگزیر آن باورها را واکاوی کنند.
در مجموع کتاب «اندیشه آزادی» با پرداختن به سه رویکرد تاریخی، تحلیلی و اقتصادی سعی در دفاع از تقویت مالکیت خصوصی در ایران و احترم به آزادی اندیشه دارد و اثری است که با نگرشی متفاوت به دیدگاهها و متجددان یکصدسال اخیر و مطرحکردن فرضیهای نو در این زمینه، میتواند الهامبخش بسیاری از آثار دیگر در این زمینه باشد.
چاپ نخست کتاب «اندیشه آزادی» نوشته مشترک محمد طبیبان، موسی غنینژاد و حسین عباسی علیکمر در 272 صفحه، شمارگان سههزار نسخه و بهای 14 هزار تومان از سوی انتشارات دنیای اقتصاد به چاپ رسیده است._
سهشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۱
نظر شما