به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیتالله مصطفی محقق داماد در هجدهمین همایش بزرگداشت ملاصدرا که با موضوع «فلسفه و صلح جهانی» برگزار میشد، عنوان سخنرانی خود را «حکمت متعالیه و آرامش بشری» قرار داد و گفت: بر اساس مدارک دینی ما، از آغاز پیدایش بشر آدمکشی آغاز شده و داستان دو فرزند آدم که یکی نماد خشونتورزی و دیگری نماد عقل و بردباری و صبر است مصداق این داستان است.
وی ادامه داد: بر اساس آیات قرآن کریم برادر خردمند در برابر هجوم برادر خونریز میگوید: تو اگر دست تجاوز به سوی من دراز کنی من برای کشتن تو دست دراز نمیکنم. سخن این برادر خردمند که امروز در دنیای معاصر بر آن صحه نهاده شده، دفاع متناسب است.
وی افزود: خشونت از ابتدا تاکنون بوده و هر روز خود را به نوعی نشان داده است. ملاصدرا می گوید در میان انگیزههای زشت جنگ، خونریزی به نام دین و خدا بدترین نوع آن است که امروز ظهور پیدا کرده است.
این استاد فلسفه گفت: امروز گروهی ساطور به دست گرفتهاند و به نام دین و خدا به جان انسانها افتاده اند در حالی که این جز کجاندیشی و جهل دینی نیست. امروز در قضیه بوکوحرام آن مردک نادان 200 دختر را به بردگی گرفته و این ننگ را در تاریخ بشر رقم زده است.
وی با بیان این که ملاصدرا فیسوف عرفان، برهان و قرآن است و در سه جا از آثار خود به آیه حکمت اشاره میکند، گفت: وی به حل مسئله جنگ پاسخ عملی میدهد چراکه عشق به صلحخواهی دغدغه حکیمان و نوشتن اعلامیه حقوق بشر کار حکما بوده است.
به گفته استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی، ملاصدرا یک راهکار علمی ارائه میکند و می گوید دو چیز همواره در کنار یکدیگرند. یکی کتاب و دیگری حکمت. حکمت در کنار کتاب توأمان به بشر داده شده است؛ کتاب به معنای مجموعه جهان و حکمت به معنای عقل، تفکر و اندیشه است و این دو مانند دو بال است که اگر یکی بدون دیگری باشد کبوتر به زمین میخورد.
وی تاکید کرد: پس دین بدون تعقل و تعقل بدون دین همین اتفاقاتی را رقم میزند که امروز در تاریخ می بینید.
محقق داماد در پایان گفت: اتفاقات امروز از جهل مقدس نشات گرفته شده است و نفرین بر این جهل مقدس!
پنجشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۰
نظر شما