به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «اعتدال» تکیه کلام این روزهای جامعه ایرانی است، رمزی برای گشودن رازهای سر به مهر دولت یازدهم. اعتدال مثل هر واژه دیگری، در ادبیات سیاسی و اجتماعی ما بسیار مبهم است. همه حتی افراطیترینها نیز مدعی مشی اعتدال هستند. واقعا اعتدال چیست؟ اعتدالیون چه کسانی هستند؟ مرز میان «اعتدال و افراط» و «اعتدال و محافظهکاری» چگونه تبیین میشود؟ چرا جامعه ما بیش از اعتدال به افراط و تفریط گراییده است؟ کابینه معتدل چگونه کابینهای است و در عرصه سیاسی که معمولا عرصه افراط و تفریط ها بوده، چگونه عمل خواهد کرد؟ به نظر میرسد در این روزهای جامعه ما، این سوالات بسیار اساسی است و باید تبیین شود.» این بخشی از مقدمه نویسنده کتاب درباره اعتدال است و سوالهایی که سعی در پاسخدادن به آنها را دارد.
این کتاب در سه گفتار «اعتدال؛ انتخاب مردم»، «اعتدال؛ پیشینه نیرومند در تفکر اسلامی» و «اعتدال؛ ضرورت و نیاز ملی» چاپ و منتشر شده است.
اسدالله افشار، نویسنده کتاب هدف از تالیف این کتاب را چنین مینویسد: «این کتاب با هدف برداشتن گام نخست برای پژوهشی گسترده درباره نقش و جایگاه اعتدال در گستره تاریخ تمدن اسلامی و ارائه یک الگوی کاربردی برای مطالعاتی مشابه، با رویکردی متنمحور میباشد. ..... مولف در مقام جمعبندی مطالب خود، این فرضیه را تقویت میکند که اعتدال که ریشه در آموزههای دینی دارد در عینیت جامعه اسلامی هم، تمدن اسلامی را در جنبههای مختلف از بار و برخود متاثر ساخت، به گونهای که یکی از ویژگیهای تمدن اسلامی را میتوان اعتدالورزی و اعتادالگرایی نامید.»
وی در جایی دیگر مینویسد: «قصد از انتشار این اثر صرفا پرداختن به مباحث سیاسی نبوده است اگر چه جانمایه و ریشه خلق آن، متاثر از خلق حماسه سیاسی مردم ایران در انتخابات 24 خرداد 1392 بوده است؛ اما این حرکت تحسینبرانگیز محرکی برای پرداختن به موضوع «اعتدال» از متن تا حاشیه گردید، که ماحصل آن همین کتاب حاضر است که اکنون با عنوان «انتخاب مردم؛ اعتدال» در معرض دید و افکار جامعه ایران قرار گرفته است.»
در گفتار نخست با عنوان «اعتدال؛ انتخاب مردم» نویسنده تلاش دارد بحث کلی و جامعی را در حد اختصار و به قدر کفایت از اعتدال مطرح و مورد بحث و بررسی قرار دهد؛ تا زیر بنای دو گفتار بعدی کتاب را برای خوانندگان به شکل منطقی و باورپذیری فراهم آورد.
در این گفتار در معنای اعتدال آورده شده است: «معنای اعتدال بهرهگیری از تمام ظرفیتهای سیاسی و اجتماعی برای پیشبرد امورات جامعه است. موضوعی که با توجه به روندها و فعالیتهای موجود در اغلب جاها به هدر رفت ظرفیتها و کشاندن آنها به وادیهای بیهوده یا پراکنده منجر شده است.»
«اعتدال حقیقی از نظر قرآن، یعنی شاخصهها و مولفههای اعتدال در فرهنگ قرآنی چیست؟» سوال محوری گفتار دوم این کتاب است که مولف با مراجعه به آموزههای قرآنی بر آن است تا به صورت اختصار توصیف و تحلیل قرآن را از اصطلاح اعتدال تبیین و مباحث متعدد با آن را مورد بحث و کنکاش قرار دهد.
نویسنده در گفتار سوم کتاب با عنوان «اعتدال؛ ضرورت و نیاز ملی» در تلاش است تا در نگاهی انضمامیتر و عملیاتیتر و با نگاهی آسیبشناسانه و راهبردی، رهیافت اعتدالی را با بیان شاخصههای دقیقی در عرصههای مختلف در کنفرانسها و همایشها و... مورد بررسی قرار دهد تا هم از هر گونه سوءاستفاده به دور بماند و هم نقشه راهی برای حرکت مدعیان این مشی باشد.
در بخشی از این گفتار میخوانیم: «دولت اعتدال اگر میخواهد جامعه را به وضع نسبتا طبیعی برگرداند، ضرورتا و لامحاله باید همه تلاش و توانش را بسیج کند تا «نسبت» میان دولت و مردم را تعریف کند و نسبتهای از دسترفته میان اجزای جامعه را در همه حوزههای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به وضع طبیعی باز گرداند.»
چاپ نخست کتاب «انتخاب مردم؛ اعتدال: 24 خرداد 1392 یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری» تالیف اسدالله افشار، در 276 صفحه، شمارگان 550 نسخه و بهای 15 هزار تومان از سوی انتشارات سفیر اردهال چاپ و منتشر شده است.
شنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۳:۴۹
نظر شما