محمودرضا برازش در گفتوگو با خبرنگار مدیریت کتاب خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: صنعت چاپ طی چند دهه اخیر به دلیل پیشرفت چاپ و بستهبندی، جایگاه ویژهای در جهان پیدا کرده است.
وی ادامه داد: در گذشته صنعت چاپ به چاپ کاغذ برای نشریات و کتاب یا چاپ روی پارچه در صنعت نساجی منحصر بود اما در چند دهه اخیر حیطه فعالیتهای چاپ گستردهتر شده است؛ این حیطه از چاپ مقوا برای بسته بندی تا چاپ اجسام مانند چاپ روی فلز، شیشه، سنگ و سرامیک را شامل میشود.
سهم مربوط به «چاپ کتاب و نشریات»
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: این گستردگی به حدی است که اکنون در جهان تصور بر این است که «چاپ کتاب» کمتر از 10 درصد از سهم چاپ و «چاپ کتاب و نشریات» کمتر از 25 درصد از سهم چاپ را به خود اختصاص دادهاند. همچنین بیش از 75 درصد باقی مانده از سهم چاپ به بحث تبلیغات و بستهبندی مربوط میشود.
برازش با بیان اینکه سهم مربوط به «چاپ کتاب و نشریات» در دنیا روز به روز در حال تقلیل است، توضیح داد: مردم این روزها برای آگاهی از اخبار و اطلاعات به جای اینکه روزنامه تهیه کنند، از رسانههای مجازی بهرهمند میشوند. تحقیقاتی در آمریکا انجام شده است که بیان میکند در سال 2020 دیگر روزنامه چاپ نخواهد شد.
وی با بیان اینکه پیش از این در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد به بحث چاپ فقط از دید کتاب پرداخته شده بود، بیان کرد: در یکی دو دهه اخیر که صنعت چاپ دنیا با تحولات عظیمی مواجه شده است، متاسفانه دیدگاه ما به این صنعت و نگرش سازمانی به آن، همچنین میزان اعتبار و حمایتی که به این صنعت میشود، تغییر چندانی نکرده است.
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: این در حالی است که گردش مالی صنعت چاپ ایران بیش از 10 هزار میلیارد تومان در سال برآورد میشود که این مبلغ از گردش مالی کل سایر صنایع فرهنگی کشور بیشتر است.
برازش با اشاره به حجم وسیع واردات محصولات چاپی، توضیح داد: در سال 1392 واردات محصولات چاپی به کشور بیش از دو هزار میلیارد تومان بود. در طول چهار ماه آخر سال 1392 ، بیش از 27 هزار تُن محصولات چاپی به کشور وارد شد و در سه ماهه نخست سال جاری (1393) نیز این حجم واردات از مرز 20 هزار تُن عبور کرد؛ این موضوع نشان میدهد که که صنعت چاپ کشور ما همپای سایر صنایع رشد نکرده است.
ارتباط میان صنعت چاپ با تمام صنایع
وی ضمن تاکید بر این نکته که با توجه به اهمیت صنعت چاپ، لازم است نگرش متناسبتری به این صنعت داشته باشیم، اظهار کرد: در این راستا دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مسوولان کشور همواره این حجم وسیع واردات را بیان میکند و میکوشد ارتباط میان صنعت چاپ با تمام صنایع و بخشهای خدماتی کشور را برای مسوولان ترسیم کند. چرا که معتقدیم اگر این ارتباط بیان شود، زمینه ارتقای جایگاه صنعت چاپ در کشور و افزایش اعتبارات آن فراهم میشود.
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: متاسفانه درصد اعتباری که برای دفتر امور چاپ در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در نظر گرفته شده است، محدود است این در حالی است که همواره میگوییم صنعت چاپ به اندازه کل فرهنگ کشور، گردش مالی دارد.
وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد مقاوتی مبنی بر اینکه «باید تولیدات داخلی را ارتقا داد» گفت: اگر این حجم وسیع واردات محصولات چاپی به تولیدات داخلی تبدیل شوند، بیش از 30 هزار شغل در کشور ایجاد خواهد شد.
برازش در ادامه اظهار کرد: ما در عین حال نباید از تکنیک و علم در صنعت چاپ غافل باشیم. جایگاه ما در خاورمیانه میطلبد که این موضوع را بیش از پیش پیگیری کنیم تا به مرحله برسیم که حتی صادرات محصولات چاپی داشته باشیم.
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ایران باید در چشم انداز 20 ساله کشور رتبه نخست منطقه باشد اما متاسفانه صنعت چاپ کشور اکنون رتبه ششم دارد که خیل عظیم واردات محصولات چاپی دلیل بارزی برای این رتبه ناچیز است.
4 درصد از عوارض برگشتی صادرات چاپ
وی ادامه داد: به همین منظور با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگان مجلس تلاش کردیم تا 4 درصد از عوارض واردات محصولات چاپی به چرخه اعتبارات دفتر امور چاپ وزارت ارشاد وارد شود تا این دفتر بر اساس نیازهای بخشهای مختلف صنعت چاپ، مبلغ واریزی را در میان صنوف چاپ و نشر تقسیم کند.
برازش، فراهم کردن زمینه برای ارایه تسهیلات بیشتر به سرمایهگذاران در صنعت چاپ را از جمله اهداف اقدام مذکور عنوان کرد و گفت: به این منظور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در روزهای نخست تیرماه سال جاری نامهای به گمرکات کشور نوشت که در آن خواستار واریز عوارض به حساب مربوطه شد.
مدیرکل دقتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اقدامات این دفتر در حوزه ارتقای سطح علمی صنعت چاپ، گفت: در این دفتر به منظور ترویج آموزش و افزایش اطلاعات سرمایهگذاران صنعت چاپ، درخواست دادهایم تا بودجههای جاری ما را افزایش دهند.
این فعال عرصه چاپ ادامه داد: اکنون دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت جدی موضوع ارتقای آموزشهای تخصصی در حوزه چاپ را مورد توجه قرار داده است. به این منظور این دفتر از ایجاد مراکز آموزشی و پژوهشی چاپ و بستهبندی در کشور حمایت میکند.
راهاندازی «طرح جامع آماری صنعت چاپ»
وی از راهاندازی «طرح جامع آماری صنعت چاپ» در اوایل مهرماه سال جاری خبر داد و گفت: با راهاندازی این طرح ضمن ارایه بانک اطلاعاتی صنعت چاپ، هم آمار و اطلاعات مربوط به صنعت چاپ در اختیار مدیران و سرمایهگذاران قرار میگیرد هم از مراجعات مردم به این دفتر کاسته میشود.
برازش همچنین از راهاندازی «کتابخانههای تخصصی صنعت چاپ» در سراسر کشور خبر داد و اظهار کرد: دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف ارتقای علم صنعت چاپ، به راهاندازی این کتابخانهها از بعد از ماه مبارک رمضان اقدام خواهد کرد. اکنون کتابهای این کتابخانهها تهیه شدهاند و استانهای سراسر کشور اعلام آمادگی کردهاند. امیدوارم امسال شاهد راهاندازی 20 باب کتابخانه تخصصی صنعت چاپ در کشور باشیم.
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به «جشنواره ملی صنعت چاپ» که هر سال برگزار میشود، گفت: این جشنواره همه ساله به مناسبت یازدهم شهریورماه که در تقویم جمهوری اسلامی ایران به عنوان روز ملی صنعت چاپ نامگذاری شده است، برگزار میشود.
وی توضیح داد: در این زمینه، آییننامه جشنواره صنعت چاپ با اصلاحاتی مواجه شد و به تایید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید. شورای سیاستگذاری روز ملی صنعت چاپ اکنون در حال پیگیری امور برای برگزاری این جشنواره است. جلسات این شورا به صورت مستمر و هفتگی برگزار میشوند تا بتوان رئوس فعالیتها را ترسیم کرد.
جشنواره ملی صنعت چاپ
برازش توضیح داد: میکوشیم در این دوره از جشنواره ملی صنعت چاپ مباحثی مانند تکریم از پیشکسوتان صنعت چاپ، مسابقات آثار چاپی و تجلیل از پژوهشها و مقالات علمی در حوزه چاپ و نشر و مسابقات و برنامههای علمی و فرهنگی استانی نیز در دستور کار داشته باشیم.
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این پرسش که «این دفتر در حوزه چاپ دیجیتال چه تمهیداتی اندیشیده است؟» گفت: در وضعیتی که دیدگاهها در حوزه چاپ و نشر کاملا سنتی است چه انتظاری وجود دارد که در حوزه چاپ دیجیتال که بسیار نوپاست، اقدامات چشمگیری صورت گرفته باشد؟! اما با وجود این برای این نوع چاپ نیز در حال تعیین ضوابط و مقررات هستیم. چرا که معتقدیم تکنولوژی رو به تحول است و ما باید با توجه به این تحولات به صورت کاملاً آگاهانه به چاپ دیجیتال بپردازیم.
شنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۳ - ۱۴:۴۴
نظر شما