چهارشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۸
همسنجی دستگاه‌های معرفت‌شناختی پوپر و هابرماس در یک کتاب

کتاب «جستارهای معرفت‌شناسی هابرماس و پوپر» نوشته مشترک فاطمه گلابی و ابراهیم شهبازی قپچاق منتشر شد. نویسندگان در این کتاب به معرفی و شرح دستگاه‌ معرفت‌شناختی این دو فیلسوف مطرح قرن بیستم و در ادامه، همسنجی آنها پرداخته‌اند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نویسندگان در کتاب «جستارهای معرفت‌شناسی هابرماس و پوپر» در هفت فصل ضمن معرفی و شرح دستگاه معرفت‌شناختی کارل پوپر و یورگن هابرماس به مقایسه و همسنجی این دو دستگاه نیز پرداخته‌اند. 

عناوین فصول هفتگانه کتاب به ترتیب عبارت‌اند از «کلیات»، «معرفت‌شناسی هابرماس»، «معرفت‌شناسی کارل پوپر»، «هابرماس و پوپر: تحلیل‌های تبیینی‌ـ‌مقایسه‌ای»، «هابرماس و پوپر: مقایسه مکاتب و دیدگاه‌ها»، «رویکرد معرفت‌شناختی هابرماس و پوپر به علوم اجتماعی» و «یورگن هابرماس یا کارل پوپر».
 


فصل نخست «جستارهای معرفت‌شناسی هابرماس و پوپر» به بیان موضوع اصلی این کتاب و دلایل کار بر این موضوع از سوی نویسندگان می‌پردازد. در فصل دوم و سوم تفکرات دو فیلسوف مورد بحث یعنی هابرماس و پوپر، مهم‌ترین کتاب‌های آنها و در نهایت نظریه‌های معرفت‌شناسی‌شان شرح و بررسی شده است. همچنین تعدادی از گزاره‌های معرف‌شناسانه این دو متفکر بخش دیگری از محتوای فصل‌های دوم و سوم  را تشکیل می‌دهد. 

نویسندگان در فصل چهارم به بررسی تطبیقی دستگاه معرفت‌شناسی پوپر و هابرماس پرداخته و نظریه‌های مربوط به شناخت و روش شناخت این دو متفکر را مقایسه کرده‌اند. مقایسه نظریه‌های شناخت‌شناسی این دو فیلسوف در سه فصل پنجم، ششم و هفتم در سطحی گسترده‌ و در میان حوزه‌های مختلف علوم اجتماعی انجام می‌گیرد. 

نویسندگان در بخشی از پیشگفتار خود بر این کتاب نوشته‌اند: «شناخت به عنوان پدیده‌ای اجتماعی، همواره نوع بینش انسان را نسبت به جهان طبیعی و جهان اجتماعی تعیین می‌کند و به نوبه خود نیز تحت تاثیر عواملی گوناگون مانند ساختار و نهادهای اجتماعی، روابط قدرت، ارزش‌ها و مطلوب‌ها بوده است. معرفت‌شناسی و نظریه شناخت یا تامل و تفکر بر روی شناخت نیز از همان ابتدای تفکر بشری چه به طور بارز و نظام‌مند در درون رشته‌های خاص و چه به طور ضمنی در خلال نظریه‌های متفاوت وجود داشته است.» 

کارل پوپر (Karl Popper) متولد 1902 و درگذشته به سال 1994 فیلسوف اتریشی‌ـ‌انگلیسی و نویسنده کتاب «جامعه باز و دشمنانش» است. همچنین یورگن هابرماس (Jürgen Habermas) متولد 1928 فیلسوف آلمانی در قید حیات و تنها متفکر باقیمانده از مکتب فلسفی و اجتماعی فرانکفورت است.

پوپر یکی از مهم‌ترین متفکران قرن بیستمی در حوزه فلسفه علم به شمار می‌آید. دستگاه فلسفی او در ایران هم دارای طرفدارانی است. هابرماس نیز اکنون به عنوان یکی از مهم‌ترین نظریه‌پردازان اجتماعی منتقد تفکر پسامدرن، شهرت دارد.

«جستارهای معرفت‌شناسی هابرماس و پوپر» نوشته مشترک فاطمه گلابی و ابراهیم شهبازی قپچاق با شمارگان هزار نسخه در 231 صفحه به بهای 11 هزار تومان از سوی نشر تیسا منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها