یکشنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۴
اوضاع نشر در سال های اخیر اسفبار بود/ نویسندگان در انزوا بودند

فرخنده حق‌شنو و زهرا پورقربان معتقدند که اوضاع نشر ایران در چند سال گذشته به بحران رسید و قلت انتشار آثار ادبی سبب شد که نویسندگان نوعی سرخوردگی را تجربه کنند. این دو نویسنده بر این باورند که ایجاد روحیه جنب‌وجوش و نشاط در حوزه کتاب و تشویق و ایجاد انگیزه در نویسندگان به خارج شدن این قشر از انزوای سال‌های اخیر کمک خواهد کرد.

حق‌شنو با بیان این که ‌ بررسی عملکرد دولت در ماه‌های اخیر کار ساده‌ای نیست درباره وضع چاپ آثار ادبی در چند سال اخیر به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: متاسفانه اوضاع نشر به ویژه در حوزه ادبیات در سال‌های گذشته وضعیت اسفباری پیدا کرده بود. هرچند معتقدم حالا برای قضاوت درباره عملکرد فرهنگی دولت زود است اما طی یک‌ سال گذشته، برنامه‌هایی از سوی دولت اعلام شده که مایه دلگرمی است. 

وی افزود: در سال‌های گذشته برخی ناشران برخورد خوبی با نویسندگان، به ویژه داستان‌نویسان کم‌آوازه نداشتند. به هر حال نمی‌دانیم این برخوردها حاصل چه نگاهی بود، ولی خوشحالم که قرار است چنین وضعی رفته رفته تعدیل شود.

حق‌شنو درباره مشکلات عمده نویسندگان گفت: به نظر من حق‌التالیف 10 درصدی پشت جلد کتاب برای نویسندگان خنده‌دار است. این مبلغ واقعاً در شان نویسندگان ما نیست و باید به اوضاع معیشتی نویسندگان توجه بیشتری داشته باشیم. 

خالق «کابوس» ادامه داد: از طرف دیگر قلت انتشار و چاپ آثار کم ارزش ادبی در سال‌های اخیر موجب سرخوردگی برخی نویسندگان صاحب قلم و این موضوع سبب شد نتوانیم شور نویسندگی را به شعور نوشتن تبدیل کنیم. 
این نویسنده ترجمه آثار داستان‌نویسان ایرانی به دیگر زبان‌ها را راهی برای جهانی شدن نویسندگان ایرانی دانست و افزود: به نظرم در صورتی که وزارت ارشاد و نهادهای مرتبط زمینه ترجمه آثار نویسندگان را فراهم آورند، کمک بزرگی به داستان‌نویسان ایرانی می شود. 

نویسنده ایرانی در انزوایی عجیب!

زهرا پورقربان هم با بیان اینکه نویسنده ایرانی در چند سال اخیر در انزوای عجیبی به سر می‌برد، اظهار کرد: در سال‌های اخیر نشست‌های ادبی و مراسم نقد و بررسی کتاب‌ها کمرنگ شدند. بهتر است با توجه به نویسندگان و کتاب، جنب و جوش لازم را به عرصه کتاب بیاوریم. 

نویسنده «مهمانی با کلاغ‌ها» اضافه کرد: در سال های اخیر اتفاقاتی خوبی در حوزه کتاب نیفتاد و طبیعی است که نویسندگان و دیگر اهالی قلم انتظار بهبود شرایط را داشته باشند. این انتظار کار مسئولان فرهنگی کشور، به ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را دشوار می‌کند. 

پورقربان برگزاری نشست هم‌اندیشی نویسندگان، شاعران، مترجمان و منتقدان با مسئولان فرهنگی کشور را راهکار اصلی برون رفت از شرایط نامطلوب حوزه کتاب دانست و گفت: مشکلات فرهنگی تنها به حوزه کتاب محدود نمی‌‍شود و در مقوله‌های سینما و تئاتر هم معضلات مشابهی دیده می‌شود. مسئولان فرهنگی کشور می‌توانند نشست‌های مشترکی با اهالی فرهنگ برگزار کنند و به این ترتیب مشکلات این حوزه را با دقت بیشتری بسنجند. 

این نویسنده افزود: غیر از نشست‌های هم‌اندیشی، اختصاص امکانات رفاهی به نویسندگان هم می‌تواند مایه دلگرمی آن‌ها شود. نویسنده‌ها غالباً شخصیت‌های عاطفی و شکننده‌ای دارند و مسئولان فرهنگی کشور باید از این قشر حمایت کنند. برای نمونه می‌توان آن‌ها را به تورهای مسافرتی فرستاد، اتفاقی که پیش از این هم شاهدش بودیم. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط