یکشنبه ۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۵
بررسی زمینه‌های ‌تاریخی و اجتماعی قیام عاشورا/ ویراست دوم کتاب «بررسی و تحقیق پیرامون نهضت حسینی» منتشر شد

آیت‌الله سید علی فرحی مؤلف کتاب «بررسی و تحقیق پیرامون نهضت حسینی» در ویراست دوم این اثر می‌کوشد تا به صورت اساسی در واقعه عاشورا کاوش کند. به گفته وی بسیاری از کتاب‌هایی که در زمینه عاشورا و سایر زمینه‌های اسلامی نگارش یافته‌اند و می‌یابند، این نقص بزرگ را دارند که به مسائل حساس صدر اسلام به‌ویژه مساله بنیادین خلافت، خلفا و تاثیر عمیق و همه جانبه آن، توجه کافی نکرده‌اند و نمی‌کنند.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- آیت‌الله سید علی فرحی، مؤلف کتاب «بررسی و تحقیق پیرامون نهضت حسینی» معتقد است، نزدیک 14 قرن از نهضت مقدس حسین (ع) و یارانش می‌گذرد و در طول این مدت، کتاب‌های بسیاری درباره این نهضت، نوشته شده است ولی متأسفانه، بیشتر آنها از مرز واقعه‌نگاری، حماسه‌سازی، عرفان‌گویی و حاشیه‌پردازی، فراتر نرفته‌اند. این قبیل کتاب‌ها، علل واقعی قیام حسین (ع) و نتایج اساسی آن را به بوته تحقیق نمی‌گذارند و تأسف‌آور است که امت مسلمان و حتی جامعه شیعه ــ که خود را پیرو فداکار حسین (ع) می‌داند ــ کاوش چندانی درباره قیام آموزنده و سازنده آن حضرت ــ به عنوان مهم‌ترین مساله جهان اسلام ــ به عمل نیاورده است. 

فرحی تاکید می‌کند، این تأسف، زمانی بیشتر می‌شود که قیام فداکارانه حسین (ع)، علاوه بر جنبه‌های سیاسی، اجتماعی، انسانی و تاریخی، به واسطه توجه به موضوع جهاد،‌ جنبه فقهی نیز دارد؛ آن هم جهادی که آن حضرت اطمینان داشت به شهادت می‌انجامد. 

از سوی دیگر با کمال تعحب می‌بینیم، حتی دانشمندان موشکاف شیعی، درباره مسائلی نظیر ریشه‌های انحطاط خلافت و جامعه اسلامی و  نیز  علل و آثار قیام و شهادت حسین (ع) که پیامد همین انحطاط بود، تحقیق چشمگیری نکرده‌ و در بحث جهاد نیز آن را مطرح نساخته‌اند. 

به گفته نویسنده کتاب «بررسی و تحقیق پیرامون نهضت حسینی»، تخیلات متعصبانه و سیاست‌های شیطنت‌آمیز، اجازه نداده‌‌اند و نمی‌دهند تا واقعیت مذکور ــ با همه اهمیتی که دارد ــ به طور شایسته و موثر پیگیری شود. حتی بسیاری از کتاب‌هایی که در زمینه عاشورا و سایر زمینه‌های اسلامی نگارش یافته‌اند و می‌یابند، این نقص بزرگ را دارند که به مسائل حساس صدر اسلام به‌ویژه موضوع بنیادین خلافت، خلفا و تاثیر عمیق و همه‌جانبه آن، توجه کافی نکرده‌اند و نمی‌کنند. 

این کتاب برای این‌که تحقیقي اساسی‌تر در بررسی جریان‌های مختلف داشته باشد، به این مسائل توجهي خاص کرده است. گذشته از کیفیت مطالب عقلی و نقلی کتاب، در مورد سبک آن نیز کوشش شده که مطالب در عین این که مثل حلقه‌های زنجیر به هم پیوسته‌اند ولی به شکل مباحث مستقلی عرضه شوند تا خوانندگانی که مجال مطالعه کل کتاب را ندارند، بتوانند قسمت مورد نظرشان را با راهنمایی فهرست به دست آورند. 

بخش سوم این کتاب، ارتباطی بیشتر با نهضت امام حسین (ع) دارد و ماهیت و علت نهضت او را از جنبه‌های گوناگون روشن می‌سازد. این در حالی است که بخش اول و دوم به زمینه‌های مقدماتی و شکل‌دهنده به قیام امام حسین (ع) می‌پردازند به این ترتیب که در بخش اول، ابعاد «خلافت اسلامی» و در بخش دوم، ابعاد «جامعه اسلامی» مورد بحث قرار گرفته است. همچنین، بخش چهارم کتاب، بیشتر درباره نتایج عملی قیام حسینی ــ که روشنگر تحول انقلابی جامعه مسلمانان است ــ بحث و گفت‌وگو می‌کند. نتایج علمی نهضت هم ــ که نمودار مکتب حسینیان است ــ محتوای فصل پنجم کتاب را شکل می‌دهد؛ لذا می‌توان گفت، بخش پنجم و پایانی این اثر در واقع پنج کتاب است که در یک کتاب گنجانده شده است.

عناوین فصل‌هاي اين كتاب عبارت‌اند از «بنی‌امیه و مسئله خلافت اسلامی»، «دو سازمان متضاد در محیط اسلام»، «تشریح علل قیام امام حسین»، «چگونه قیام حسین، پیروز شد» و «مکتب حسین».

ویراست دوم کتاب «بررسی و تحقیق پیرامون نهضت حسینی» اثر آیت‌الله «سید علی فرحی» با شمارگان هزار نسخه در 678 صفحه به بهای 33 هزار تومان از سوی موسسه «بوستان کتاب» منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها