برنامههای آموزشی نهاد کتابخانهها برای کتابداران
علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در گفتوگو با برنامه «فانوس» رادیو کتاب گفت: کتابدار میتواند به اعضا کمک کند تا این کتاب در جای خودش مطالعه شود و این همان نکتهای است که در بیانات مقام معظم رهبری بسیار کلیدی است.
وی در ادامه با اشاره به نقش کتابداران در ارتقای سطح فکری مراجعان عنوان داشت: کتابدار باید بتواند مطالعات مراجعان را در موضوعات مختلف تعمیق بخشد. مثلاً وقتی یک جوان به کتابخانه مراجعه و رمان طلب میکند، کتابدار باید بداند آن رمان درباره چیست.
وی در ادامه با اشاره به برنامههای آموزشی نهاد کتابخانههای عمومی کشور برای کتابداران اظهار کرد: در این زمینه ما دو برنامه اصلی داریم؛ یکی آموزشهای متناسب با وظایف که شامل نحوه ارائه مشاوره و ارتباط برقرار کردن با مراجعان و دیگری امور فنی و شیوه معرفی کتاب است.
تبریز: مسئولان فرهنگی جمهوری آذربایجان در کتابخانه مرکزی تبریز
واقف بهمن لی، مدیرکل انتشارات، تبلیغات و دپارتمان اطلاع رسانی و ادبیات وزارت فرهنگ و گردشگری جمهوری آذربایجان به همراه علیزاده سرکنسول جمهوری آذربایجان در استان و رشاد از مدیران وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان از کتابخانه مرکزی تبریز دیدن کرد.
واقف بهمن لی در این بازدید گفت: کتابخانه مرکزی تبریز کتابخانه معظم و قابل افتخاری است و ابتکارات جالبی در این کتابخانه دیدم که از آن جمله ایجاد بخشی به نام مجموعههای اهدایی اشخاص و چهرههای علمی و فرهنگی سرشناس است و پیشنهاد ایجاد چنین بخشی را به کتابخانه ملی جمهوری آذربایجان خواهم داد.
واقف بهمن لی مجموعههای تاریخی و خطی موجود در این کتابخانه را بی نظیر و فاخر عنوان و ابراز امیدواری کرد کتابخانههای جمهوری آذربایجان و کتابخانه مرکزی تبریز بتوانند در تکمیل داشتههای علمی و مجموعههای خود نسبت به تبادل اطلاعات و اسکن مجموعههای فرهنگی اقدام کنند.
تبریز: رونمایی از فهرست نسخههای خطی کتابخانه مرکزی
مراسم رونمایی از فهرست نسخههای خطی کتابخانه مرکزی تبریز، اولین تمبر یادبود کتابخانه ملّی تبریز و افتتاح نمایشگاه عکس گنجینه نسخ خطی کتابخانه مرکزی تبریز با حضور جمعی از فرهیختگان و اهالی فرهنگ و ادب در کتابخانه مرکزی تبریز برگزار شد.
حسن خدایی، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان آذربایجان شرقی در این مراسم گفت: برگزاری هفته نکوداشت تبریز اقدام نیکو و به جایی از سوی شهرداری کلانشهر تبریز است، اما قطعاً در مدت یک هفته نمیتوان جایگاه و شان شهر را آن طور که باید و شاید معرفی کرد.
شهردار تبریز کتابخانه مرکزی را گنجینه ارزشمند افکار و مطالعات نسلهای گذشته دانست و اظهار کرد: تمرکز بخش ارزندهای از گذشته پرافتخار شهر تبریز در کتابخانه مرکزی این شهر، این مرکز را به مکانی فاخر تبدیل کرده است.
اکرم حضرتی، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی تبریز هم در این مراسم عنوان کرد: در کتابخانه مرکزی تبریز آثاری با قدمت بیش از 700 ساله تبریز نگهداری میشود که این آثار سرمایههای فرهنگی شهر تبریز هستند.
مهدی درم نثاری، رئیس کتابخانه مرکزی تبریز در خصوص این نمایشگاه گفت: در این نمایشگاه 100 قطعه عکس از نسخههای خطی فاخر و ارزشمند گنجینه کتابخانه مرکزی تبریز با کیفیتی مناسب تهیه شده و به عنوان یکی از محصولات ارزشمند فرهنگی در نمایشگاههای مختلف از جمله هفته تبریز در کشورهای مختلف دنیا به معرض دید عموم گذاشته خواهد شد همچنین این آثار در قالب مجموعهای فاخر به صورت مجلد چاپ خواهد شد.
متن کامل این خبر را میتوانید (اینجــــا) بخوانید.
کهگیلویه و بویراحمد: لزوم تعامل نهاد کتابخانهها و کمیسیون بودجه مجلس
غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون بودجه مجلس شورای اسلامی در دیدار با کارکنان اداره کل کتابخانههای کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه کتابخانهها نقش مهمی در ارتقای دانش و فرهنگ عمومی جامعه دارد، اظهار داشت: کتابخانههای عمومی مظلومترین نهاد در حوزه فرهنگ هستند که قطعاً میتوان با بهرهگیری از ظرفیت این کتابخانهها به اعتلای سطح دانش و فرهنگ جامعه کمک کرد و دغدغههای مقام معظم رهبری را در حوزه فرهنگ مرتفع کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه نهاد کتابخانه عمومی مظلوم واقع شده است، تصریح کرد: نهاد کتابخانههای عمومی کشور با وجود نوپا بودن آن خدمات فرهنگی بسیار ارزندهای را در بحث ارتقای سطح مطالعه، دانش و فرهنگ جامعه ارائه داده است و با تمهیدات لازم مجلس میتواند با در نظر گرفتن ردیف بودجهای خاص به کمک این نهاد بیاییم. همچنین پیشنهاد میکنم با تعامل مسئولان نهاد کتابخانههای عمومی کشور و کمیسیون بودجه در مجلس میتوانیم در جهت رفع مشکلات این نهاد فرهنگی اقدام اساسی صورت دهیم.
زینب قربانی با اشاره به اینکه در چند ماهه اخیر تعامل خوبی با سایر ادارات و دستگاههای اجرائی در راستای توسعه فرهنگ مطالعه و کتاب برقرار کردیم، گفت: خوشبختانه دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و مجموعه معاونین نیز توجه ویژهای به استانهای محروم و مناطق کمتر برخوردار، دارند. و با ارائه برنامهها و طرحهای مناسب در جهت شایسته سالاری و استفاده از ظرفیتهای کتابخانههای عمومی فصلی نو در این نهاد فرهنگی به وجود خواهند آورد.
وی اظهار امیدواری کرد تمامی مدیران دستگاههای اجرایی این استان جهت اجرای سیاستهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور و بالابردن شاخصهای این اداره کل در کشور، با این نهاد فرهنگی تعامل بیشتری داشته باشند.
اجرای طرح «بچهها کتاب» در شهرستان باشت
رئیس کتابخانههای عمومی شهرستان باشت در جلسه انجمن کتابخانههای عمومی این شهرستان از اجرای طرح «بچهها کتاب» برای نهادینه کردن فرهنگ کتاب و کتابخوانی در میان کودکان و نوجوانان باشتی خبر داد.
فرحناز هوشیار ضمن اعلام این خبر گفت: به منظور آشنایی قشر کودک و نوجوان جامعه و نهادینه کردن فرهنگ کتاب و کتابخوانی طرح «بچهها کتاب» در شهرستان باشت برگزار میشود. در این طرح ضمن تشویق و ترغیب کودکان و نوجوانان جهت سوق یافتن به سمت کتاب سعی میکنیم کودکان و نوجوانان را با فضاهای فرهنگی از جمله کتابخانهها از نزدیک آشنا کرده و زمینه حضور بیشتر در این مکانهای فرهنگی را برای آنها فراهم کنیم.
هوشیار با اشاره به اینکه اجرای این طرح مستلزم تعامل و همکاری نهادها با کتابخانهها است، یادآور شد: اقدامات اولیه برای اجرای این طرح از جمله آماده سازی فضای کتابخانهها و هماهنگی با آموزش و پرورش برای مشارکت دانش آموزان در این طرح انجام شده است.
رئیس کتابخانههای عمومی شهرستان باشت در پایان عنوان کرد: در این طرح دانش آموزان به صورت دورهای و با هماهنگیهای لازم مدارس با کتابخانهها به فضای کتابخانه آمده و از نزدیک با این فضای فرهنگی آشنا میشوند.
قزوین: ارتقای خدمات کتابخانهای
در دیدار مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان قزوین، راهکارهای همکاری و تعامل هر چه بیشتر بین این دو دستگاه مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
دولتی، سرپرست ادارهکل کتابخانههای استان قزوین در این دیدار نگاه دلسوزانه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به پیشرفت کمی و کیفی کتابخانهها را قابل تقدیر دانست و بر اهمیت تعامل و همکاری هرچه بیشتر بین این دو دستگاه تاکید کرد.
دولتی همچنین اظهار کرد: گستره خدمات کتابخانههای عمومی به مراجعان که در راستای جلب رضایت هرچه بیشتر آنها صورت میگیرد موجب شده کتابخانهها به عنوان مجموعهای غنی و فرهنگی به فعالیت بپردازند. به طور قطع ارتقای خدمات کتابخانههای عمومی نیازمند جلب حمایت و همکاری سایر دستگاههاست، زیرا هیچ مجموعهای به تنهایی نمیتواند در انجام فعالیتها و وظایف خود موفق باشند و این مهم در سایه تعامل و همکاری محقق میشود.
موسی احمدی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین نیز در این دیدار با اشاره به اهمیت مقوله کتاب و کتابخوانی پرسشهایی در رابطه با نحوه اداره کتابخانههای عمومی مطرح و از نزدیک در جریان خدمات کتابخانههای استان قرار گرفت و در ادامه در رابطه با تدوین سیمای فرهنگی استان قزوین در آینده نزدیک توضیحاتی ارائه و بر لزوم تعامل مثبت و سازنده هر چه بیشتر اداره فرهنگ و ارشاد و کتابخانههای عمومی تاکید کرد.
خراسان رضوی: اهدای کتاب به کتابخانه عمومی فرزانه جامع مشهد
در یک اقدام خیرخواهانه 2558 جلد کتاب توسط حجت الاسلام مهدی مهریزی به کتابخانه عمومی فرزانه جامع مشهد اهداء شد.
یحیی قویدل مسئول کتابخانه عمومی فرزانه جامع ضمن اعلام این خبر گفت: کتابهای اهدایی توسط حجت الاسلام مهریزی در پی درخواست از این نویسنده در زمان تشکیل شورای فرهیختگان در سالن اجتماعات کتابخانه فرزانه جامع بوده و عمده کتابهای اهدایی در موضوعات متنوعی از قبیل: تاریخ، ادبیات و دین است.
مهدی مهریزی از شخصیتهای علمی برجسته حوزه و دانشگاه است که از جمله تالیفات ایشان میتوان به کتابهای کتابشناسى اصول فقه شیعه، آشنایى با متون حدیث و نهج البلاغه، میراث حدیث شیعه، شناخت نامه علاّمه مجلسى، دانشنامه امیرالمؤمنین (ع)، نواندیشى دینى و مساله زن و ماهیت انسانى قیام امام حسین (ع) اشاره کرد.
همدان: ترویج فرهنگ مطالعه لازمه توسعه فرهنگی پایدار
احسان قنبری فرماندار شهرستان کبودراهنگ در جلسه انجمن کتابخانههای عمومی این شهرستان ترویج فرهنگ مطالعه را لازمه توسعه فرهنگی پایدار دانست و نقش کتابخانههای عمومی و کتابداران را در این زمینه مهم و اثرگذار برشمرد و اظهار داشت: باید در راستای ارتقای فرهنگ مطالعه درسطح جامعه گامهای بزرگی برداشته شود چرا که کتاب و کتابخوانی منجر به رشد فکری افراد و توسعه و پویایی جامعه میشود.
قنبری با اشاره به اینکه درشش ماهه اول سالجاری بیش از 14000جلد کتاب به کتابخانههای عمومی کبودراهنگ اهدا شده، گفت: کسب رتبه اول شهرستان کبودراهنگ در اهدای کتاب به کتابخانههای عمومی را نشانگر جایگاه والای فرهنگی شهرستان دانست و از اقدامات صورت گرفته توسط اداره کتابخانههای عمومی در زمینه ترویج این فرهنگ تقدیر کرد.
وی در ادامه تصریح کرد: فعالیت 6 باب کتابخانه نهادی و 2 باب کتابخانه مشارکتی با 6 هزار عضو فعال در شهرستان کبودراهنگ این شهرستان را در زمینه سرانه عضو فعال در جایگاه اول استان همدان قرار داده است که این بیانگر عمق علاقه مردم کبودراهنگ به کتاب و کتابخوانی است.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان کبودراهنگ نیز در این جلسه گفت: در راستای جذب کودکان و نوجوانان در کتابخانههای عمومی و نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی ار سنین پایین، در تمام کتابخانههای عمومی بخش کودک و نوجوان را با 5 هزار و 500 جلد کتاب ویژه کودک تجهیز کرده ایم.
سیدجواد معینی ادامه داد: در کتابخانههای عمومی شهرستان 77 هزار جلد کتاب وجود دارد که سرانه کتاب در این شهرستان 54 جلد برای هر 100 نفر و میزان فضا مطالعه نیز بیش از 2 هزار متر مربع است.
خوزستان: اجرای ویژه برنامههای دفاع مقدس در کتابخانههای عمومی
منصور کوهی رستمی سرپرست ادارهکل کتابخانههای عمومی خوزستان از اجرای ویژه برنامههای دفاع مقدس در کتابخانههای عمومی استان خوزستان خبر داد و گفت: بیش از 50 عنوان برنامه همزمان با هفته دفاع مقدس با هدف پاسداشت رشادتها، ایثارگریهای رزمندگان و آشنایی نسل جوان با دستآوردهای هشت سال دفاع مقدس در کتابخانههای عمومی این استان برگزار میشود.
رستمی با اشاره به اینکه بالغ بر 10 جلسه نقد و بررسی کتاب با محوریت دفاع مقدس و جنگ تحمیلی در هفته دفاع مقدس در کتابخانههای عمومی استان معرفی و نقد خواهند شد، ادامه داد: برگزاری نمایشگاه کتاب در کتابخانههای عمومی استان با موضوع دفاع مقدس و جنگ تحمیلی، برگزاری مسابقه نقاشی در ردههای سنی مختلف با موضوع دفاع مقدس، درج زندگینامه و وصیتنامه شهدای هر منطقه از استان در وبلاگ کتابخانههای عمومی آن منطقه از دیگر برنامههای کتابخانههای عمومی استان در این هفته خواهد بود.
وی تاکید کرد: برگزاری جلسات و شب شعر دقاع مقدس در کتابخانههای عمومی استان خوزستان با حضور شاعران بزرگ استان، مسئولان استانی و شهرستانی، خانواده معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران و همچنین برگزاری مسابقات کتابخوانی آنلاین و مکتوب با موضوع دفاع مقدس در کلیه کتابخانههای عمومی استان، برگزاری مسابقات کاردستی و ماکت سازی، نمایشنامه خوانی و برگزاری مسابقه پیامکی با موضوع دفاع مقدس از برنامههای کتابخانههای عمومی استان خواهد بود.
آذربایجان غربی: فرماندار بوکان در کتابخانه استاد عباس حقیقی
جمال خسروی فرماندار و رئیس انجمن کتابخانههای بوکان به همراه صمد حسینی معاونت سیاسی فرمانداری، احمد رحمانی مدیریت آموزش و پرورش و خالد یوسفی رئیس اداره کتابخانههای عمومی بوکان به صورت سرزده از کتابخانه عمومی استاد عباس حقیقی بازدید کردند.
در این بازدید که از بخشهای مختلف مخزن، امانت، مرجع، نشریات، اینترنت، کودکان، سالن مطالعه و موزه استاد حقیقی انجام شد، بازدیدکنندگان از نزدیک با خدمات این کتابخانه در بخشهای مختلف آشنا شدند.
کتابخانه عمومی استاد حقیقی با مساحت 750 متر مریع، دارای حدود 22هزار جلد کتاب و 1500 عضو فعال در بلوار ساحلی بوکان واقع شده است.
آذربایجان شرقی: افزایش 51 درصدی مراجعان به کتابخانهها
استاندار اردبیل در دیدار با سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان اردبیل با اظهار خرسندی از خدمات کتابخانههای عمومی استان، خواستار تقویت فعالیتهای این مجموعه شد.
دکتر مجید خدابخش، استاندار اردبیل در دیدار با داریوش سفیدی با بیان اینکه کتابخانههای عمومی به عنوان یکی از مهمترین نهادهای فرهنگی جامعه، نقش محوری را در توسعه فرهنگی استان بر عهده دارد، اظهار داشت: کتاب، ارزشمندترین اندوخته هر جامعه است و برای ارتقای فرهنگ مطالعه، نیازمند مدیریت جهادی مسئولان و عزم ملی و همگانی هستیم.
سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان اردبیل در این دیدار با ارئه گزارشی، از افزایش 51 درصدی مراجعان به کتابخانههای عمومی استان در پنج ماهه اول سال نسبت به پنج ماهه سال گذشته خبر داد و گفت: کتابخانههای عمومی استان سالانه پذیرای بیش از یک و نیم میلیون نفر مراجعه کننده هستن و در خصوص شاخص امانت نیز، رشد 30 درصدی را نسبت به پنج ماهه سال گذشته داشته ایم.
سفیدی همچنین بیشترین تقاضای امانت را در حوزه ادبیات دانسته و خاطرنشان ساخت: بیشترین گروه سنی مراجعه کننده به کتابخانهها را دانش آموزان مقطع متوسطه و پیش دانشگاهی تشکیل می دهند که البته بیانگر انس گرفتن جوانان با محیط کتابخانه و فرهنگ کتابخوانی است.
نظر شما