پنجشنبه ۹ خرداد ۱۳۸۷ - ۰۹:۰۴
خالق «دکتر ژیواگو» ۴۸ سال پس از مرگ

بوریس پاسترناک، برنده روسی نوبل ادبیات و خالق رمان «دکتر ژیواگو»، ۴۸ سال پیش دیده از جهان فروبست. وی در سال ۱۹۳۴ به عنوان بهترین شاعر روسی شناخته شده و در سال ۱۹۵۸ جایزه نوبل ادبیات را به دست آورده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، این نویسنده روسی در فوريه ۱۸۹۰ در خانواده‌ای فرهنگی متولد شد. پدرش استاد نقاشی و مادرش یک پیانیست مشهور بود. 

این نویسنده در سال ۱۹۰۶ تحصيلات متوسطه را به پايان رساند و در سال ۱۹۰۹ برای تحصيل فلسفه وارد دانشكده فلسفه و تاريخ دانشگاه مسكو شد. وی در سال ۱۹۱۲ برای تكميل دانش فلسفی راهی ماربورگ آلمان شد. يكسال بعد، پاسترناک علاقه‌اش را به فلسفه از دست داد و فعاليت ادبی خود را آغاز کرد.

آشنايی او با نمايندگان برجسته سمبليسم و فوتوريسم، از جمله ولادیمیر مایاکوفسکی زمينه ساز چاپ پنج شعر از او در سال‌نامه «ليريكا» شد. این شاعر از سال ۱۹۱۴ كه اولين كتاب شعرش به نام «توامان در ابرها» چاپ شد تا ۱۹۳۱ كه از مسكو به قفقاز مهاجرت كرد بيش از ده مجموعه شعر منتشر کرد و به این واسطه در اولين كنگره نويسندگان روسیه در سال۱۹۳۴، به عنوان بهترین شاعر معاصر روس معرفی شد.

در سال ۱۹۴۱، با آغاز جنگ جهانی دوم پاسترناک به شهر چيستاپل نقل مكان کرد و در اين زمان به نوشتن اشعار ميهن‌پرستانه مثل «قصه ترسناک» و «پاسگاه مرزی» پرداخت، همچنین به عنوان خبرنگار نظامی، داوطلبانه به جبهه اعزام شد. 

در سال ۱۹۴۶ این نویسنده كار بر روی شاهكار خود يعنی رمان «دكتر ژيواگو» را آغاز کرد. اين كتاب در سال ۱۹۵۷ در ايتاليا چاپ شد و جايزه نوبل ادبيات را در سال ۱۹۵۸ برای او به ارمغان آورد اما واکنش تند حکومت شوروی باعث شد تا این نویسنده از بیم این رژیم، جایزه نوبل ادبیات را دریافت نکند. 

پاسترناک سرانجام ۴۸ سال پیش در تاريخ ۳۰ می ۱۹۶۰ در اثر سرطان ريه در پردلكينا چشم از جهان فروبست.

«دکتر ژیواگو» مطرح‌ترین اثر این نویسنده محسوب می‌شود. نام کتاب برگرفته از شخصیت اول آن (یک دکتر شاعر) است. داستان این کتاب همزمان با انقلاب ۱۹۱۷ روسیه و سپس جنگ داخلی ‎ ۱۹۱۸-۱۹۲۰ این کشور مي‌گذرد. درونمایه آن نیز داستان زندگی مردی است که حوادثی مسیر زندگیش را دگرگون می‌سازند و او نمی‌تواند از وقوع این حوادث پیش‌گیری کند.

در سال ۱۹۶۵ دیوید لین از روی این کتاب فیلمی به همین نام ساخت و در سال ۲۰۰۵ هم در روسیه از روی آن یک سریال ساخته شد. نوشتن کتاب در سال ۱۹۵۶ پایان یافت، ولی به دلیل مخالفت با سیاست رسمی شوروی در آن سال‌ها اجازه نشر در این کشور را نیافت. در سال ۱۹۵۷ ناشری ایتالیايی آن را در ایتالیا چاپ کرد. کتاب عاقبت در سال ۱۹۸۸ در روسیه به چاپ رسید.

تنها اثر منتشر شده از این نویسنده در ایران نیز همین رمان «دکتر ژیواگو» است که از آن به تنهایی پنج ترجمه متفاوت وجود دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها