به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) صبح امروز (25 آبان) همزمان با دومین روز از هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست، با حضور دکتر سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دکتر معصومه ابتکار، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
پیوند اخلاق با محیط زیست
صالحی در این آئین گفت: بحث کتاب به عنوان مهمترین پدیده بشری و محیط زیست به عنوان مهمترین بحث روز بشر، از زوایای مختلفی دارای اهمیت است. نخستین زاویه این دو موضوع، منافع مادی بشر یعنی نیاز انسان به حفاظت از محیط زیست برای زندگی است؛ به عبارت دیگر انسان چارهاندیشی میکند که برای بقاء، تخریبهایی را که صورت داده است ترمیم کند. موضوع اخلاق و محیط زیست یعنی آیا هنجارهای اخلاقی با شیوه بهرهبرداری انسان سازگار است؟ آیا ما نسبت به جاندار و غیرجاندار و آینده بشر اخلاقا حق داریم که هر نوع استفادهای انجام دهیم؟
وی با اشاره به سومین دیدگاه یعنی دیدگاه الهیاتی و دینی ادامه داد: تفکر ادیان الهی و ادیان شرقی و بسیاری از ادیان معنوی جهان بر این است که جهان دارای شعور است. اندیشمند ارجمند علامه طباطبایی (ره) بارها به درستی در «تفسیر المیزان» بر این نوع نگرش تاکید کردند که جهان سرشار از شعور و حیات است. بنا بر این نگرش ما با موجودات بیشعور سروکار نداریم و باید مناسبات خاصی را با محیط زیست برقرار کنیم.
کتاب، رسانه قوی و مقتدری برای حمایت از محیط زیست است
معاون فرهنگی وزیر ارشاد عنوان کرد: امروزه کارهای متنوعی براساس سه نوع دیدگاه اخلاقی، منابع بشری و الهیاتی صورت گرفته و میگیرد که از رسانههای مهم درباره اهتمام به محیط زیست، کتاب است. کتاب، رسانه قوی و مقتدری برای حمایت از محیط زیست است و باید آنرا جدی گرفت.
صالحی گفت: چهار نوع قالب کتاب در فضای محیط زیست وجود دارد. نخست، کتابهای علمی درون محیطزیستی یعنی آثاری که به زیرشاخههای محیط زیست ارتباط پیدا میکند که حجم این گروه از کتابها رو به گسترش است. دومین نوع کتابهای محیط زیست، به منابع میانرشتهای معروف هستند چراکه محیط زیست با بسیاری از رشتهها پیوند خورده و شاخههای متنوعی در مباحث محیط زیستی مانند الهیات محیط زیست و روانشناسی محیط زیست مطرح است. بهنظر میآید در این حوزه کارهای بسیاری میتوان انجام داد.
عقد تفاهمنامه بین وزارت ارشاد و سازمان محیط زیست
وی در ادامه عنوان کرد: کتابهای ترویجی محیط زیست، امروزه دامنه بسیار وسیعی پیدا کرده و روبه گسترشاند. بنابراین این نوع کتابها کماهمیتتر از قالبهای ابتدایی نیستند. آخرین قالب کتابهای این حوزه نیز ادبیات محیط زیست است.
معاونان فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به ضرورت توجه به انتشار کتابهای حوزه محیط زیست گفت: برگزاری نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست، میتواند موجب عقد تفاهمنامهای بین وزارت ارشاد و سازمان محیط زیست شود.
گزارش تکمیلی متعاقبا منتشر میشود
یکشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۹
نظر شما