به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) صبح امروز (25 آبانماه) همزمان با دومین روز از بیست و دومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست با حضور دکتر سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دکتر معصومه ابتکار، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در سالن همایشهای بینالمللی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
رشد و اعتلای فرهنگ ایران در فضایی سالم
ابتکار در این جشنواره گفت: از وزیر ارشاد برای ایجاد فضایی برای نوشتن در چارچوب قانون که بعد از یک دوره سخت فراهم شد، تشکر میکنم. البته میدانیم که مسیر سختی پیش رو داریم و امیدواریم در فضای اعتدال، منطق و قانون شاهد بسط و رشد و اعتلای فرهنگ ایران در فضایی سالم و آزاد باشیم.
وی افزود: رفتار جوانان ما با محیط زیست سازگاری کمی دارد و انتشار کتاب به عنوان یک عامل الهامبخش و تحولآفرین در بهبود این رفتار مؤثر است، چراکه بسیاری از افراد در طول تاریخ با مطالعه یک کتاب، تحولی در زندگیشان ایجاد شده است.
معاون رئیسجمهوری در ادامه عنوان کرد: بسیاری از جهتگیریهای مؤلفانی که آثارشان در نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست بررسی شد، رویکردی خلاقانه دارد و این رویکرد بهویژه در آثار حوزه کودک و محیط زیست بارز بود.
جاودانگی کتاب در دنیای فناوری
ابتکار با تاکید بر جاودانگی کتاب گفت: با ورود اینترنت تصور میشد کتاب از زندگی بشر حذف شود، اما امروز شاهدیم که با ساخت ایبوکها کتاب جای خود را در حوزه فناوریهای نوین باز کرده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت تقویت ارتباط نهادهای مختلف در توسعه کتابهای حوزه محیط زیست افزود: وزارتخانههای آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان محیط زیست میتوانند برای افزایش میزان مطالعه در حوزه محیط زیست، جریانسازی کنند . بنابراین نیازمند تولید کتابهای تاثیرگذار در این حوزه هستیم.
موضوعات محیط زیستی، مخاطب جهانی دارد
وی ضمن قدردانی از حضور مؤلفان مطرح در نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست بیان کرد: از استاد ارجمند محقق داماد به دلیل تالیف کتاب «الهیات محیط زیست» تشکر میکنم و امیدوارم در آیندهای نزدیک کتاب ایشان از سوی سازمان منتشر شود.
معاون رئیسجمهوری با اشاره به ظرفیت ترجمه کتابهای حوزه محیط زیست به زبانهای دیگر گفت: مسئولان سازمان امیدوارند کتابهای فارسی حوزه محیط زیست به زبانهای دیگر منتشر شود، چراکه موضوعات محیط زیستی مخاطب جهانی دارند. جشنواره کتاب محیط زیست میتواند در سالهای آینده در سطح بینالملل برگزار شود.
ارتقای سواد محیط زیستی در سطح اولویتهای راهبردی
محمد درویش، دبیر نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست نیز در این آئین اظهار کرد: تلاش برای ارتقای سواد محیط زیستی در سطح اولویتهای راهبردی ما قرار دارد. تلاشی که امروز در دومین روز از بیست و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی در قالب نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست شاهد آن هستیم.
وی ادامه داد: در این جشنواره، 300 اثر در حوزههای مختلف مانند کودک و نوجوان، حقوق و الهیات در هیات داوری 64 نفره بررسی شد.
درویش گفت: در سالی که به نام فرهنگ مزین شده، امیدواریم جشنواره کتاب سال محیط زیست موجب ترغیب مولفان و افزایش انگیزه ناشران برای انتشار کتابهای حوزه محیط زیست شود.
ضرورت آموزش و دانشافزایی برای تغییر رفتار جامعه
در ادامه این آئین، مهناز مظاهری، معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست نیز عنوان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست، براساس رسالت خود که حفظ و حراست از منابع طبیعی، عناصر حیاتی، ثروت و سرمایههای ملی و با استناد بر اصل پنجاهم قانون اساسی کشور که حفاظت از محیط زیست را وظیفه همگانی میداند، میکوشد از تمام فرصتها و ظرفیتهای ایجاد شده برای تحقق اهداف خود بهره گیرد، چراکه اجرای تصمیمهای نابخردانه از سوی انسانها و طمعورزیهای نامحدود او، تعادل و توازن طبیعت را برهم زده و موجب وارد آوردن خسارتهای جبرانناپذیر بر محیط زیست شده است.
وی افزود: آموزش و دانشافزایی برای تغییر رفتار اقشار مختلف جامعه، بهویژه مدیران ارشد و تصمیمسازان کشور برای حفظ و نگهداری از مواهب خداوند ضروری است.
اهمیت تهیه، تالیف و تدوین کتاب درباره چالشهای محیط زیستی
مظاهری در ادامه گفت: افزایش دانش و آگاهی مسئولان و مردم در همه سطوح و همه مقاطع سنی درباره نقش محیط زیست در ادامه حیات بشر، ضروری است.
معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت از محیط زیست یادآور شد: سازمان با توجه به اهمیت مسایل محیط زیستی و با پیشنهاد مهندس سیدمحمد مجابی، معاون توسعه انسانی، حقوقی و امور مجلس، در مهرماه سالجاری تصمیم به برگزاری نخستین جشنواره ملی کتاب سال محیط زیست گرفت. بیتردید تهیه، تالیف و تدوین کتاب درباره مباحث در چالشهای محیط زیستی، یکی از مؤثرترین و کارآمدترین روشهای تحقق آرمان بزرگ در حفظ محیط زیست خواهد بود.
در بخش پایانی این آئین از برگزیدگان نخستین جشنواره انتخاب کتاب سال محیط زیست در حوزهها و بخشهای مختلف تجلیل شد. اسامی برگزیدگان به شرح زیر است:
الف - معاونت محیط زیست انسانی:
1- رتبه نخست تالیف: «ارزیابی کیفیت آب» دکتر سید هادی خاتمی
از بین کتابهای ترجمه شده، دو اثر حائز رتبههای دوم و سوم شدند:
- رتبه دوم: «تصفیه و دفع لجن فاضلاب» نویسندگان: کلورسون آندرئولی، مارکوس ون اسپرلینگ، فرناندو فرناندس و مترجمان: مهندس یوسف کر، مهندس عاشورمحمد مردگانپور
- رتبه سوم: «نانوفناوری و محیط زیست» مترجمان: علی نقیزاده، مختار مهدوی، مهدی قربانیان،اسماعیل قهرمانی، حسین صفری پلنگی
ب - معاونت محیط زیست طبیعی:
1- «مبانی زیستشناسی حفاظت» تألیف دکتر منصوره ملکیان، دکتر محمودرضا همامی
2- «بومشناسی گیاهی» دکتر منصور مصداقی
3- «پروانههای ایران» علیرضا نادری
پ ـ معاونت محیط زیست دریایی:
1- «راهنمای انتخاب و تهیه طرحهای مدیریت مناطق حفاظت شده ساحلی ـ دریایی» تهیهکننده: هنریک مجنونیان
2- «اثرات محیطزیستی تأسیسات آب شیرین کنها بر اکوسیستمهای دریایی» غلامعباس رضایی، نیما پورنگ، فرزاد زندی، رضا گلشنی
3ـ «فُک خزری» الناز نینواز، یاسمن دیلمقانی، نیکتا مقدمیپور
ت ـ حوزه عمومی (حقوقی ـ آموزشی):
بخش عمومی:
«کتاب حقوق محیط زیست و توسعه پایدار» تالیف آیدا آریا پارسا، حائز رتبه دوم در بخش تالیف شد.
بخش کتابهای ترجمه:
رتبه نخست: «کودک و طبیعت» نویسندگان: پیتر، استیفن کلرت و ترجمه: عبدالحسین وهابزاده و آرش حسینیان
رتبه دوم: «نجات محیط زیست» نویسنده: لستر براون و ترجمه: دکتر حمید طراوتی
بخش ناشران جشنواره:
1ـ انتشارات فنی ایران: برای چاپ بیش از 100 عنوان کتاب محیطزیستی در رده سنی کودک و نوجوان
2ـ انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد: برای چاپ بیش از 20 عنوان کتاب تخصصی و عمومی محیطزیستی
3ـ انتشارات خرسندی: برای چاپ بیش از 14 عنوان کتاب تخصصی در زمینه حقوق محیط زیستی.
بخش کودک و نوجوان:
الف ـ حوزه کودک:
- بخش تألیف:
1ـ «فریاد یوزپلنگ» علی گلشن، ناشر: موسسه فرهنگی پژوهشی چاپ و نشر نظر
2ـ «رنگ و ...» سرور پوریا، انتشارات آوای قلم
3- «مسافر تالاب» اعظم ایزدی، اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس (انتشارات سیب سبز)
- بخش ترجمه: رتبه دوم در بخش ترجمه کتاب «آینده کره زمین» مترجم: محمدرضا داهی، انتشارات فنی ایران
ب ـ حوزه نوجوان:
- بخش ترجمه:
1ـ «نجات زمین در دست ماست» بهرام معلمی (مترجم)، انتشارات فنی ایران
2- «آب چال» فواد نظیری (مترجم)، انتشارات فنی ایران
بخش نشریات (سالنامه، فصلنامه، ماهنامه):
1ـ ماهنامه سرزمین من، مدیرمسئول: محمد مشاری (ماهنامه ایرانشناسی و ایرانگردی، گروه مجلات همشهری)
2ـ فصلنامه دانشنامه، مدیرمسئول: کاوه فیضاللهی
3ـ فصلنامه توسعه پایدار، مدیرمسئول: محمدرضا سعید افخم شعرا
4- از ماهنامه گیتانما، با سردبیری آقای نیکخواه بهرامی تجلیل شد.
جایزه ویژه:
سازمان حفاظت محیط زیست کشور به پاس خدمات فرهنگی قابل توجه استاد آیتالله دکتر سیدمصطفی محقق احمدآبادی معروف به محقق داماد در تألیف کتابهایی که بین موازین محیط زیستی و آموزههای دینی پیوند برقرار میکنند، جایزه ویژه نخستین دوره انتخاب کتاب سال محیطزیست را به ایشان اهدا کرد.
نظر شما