چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۵
باید های و نباید های انتشار کتاب های حقوق و ضرورت آموزش قانون به کودکان از نگاه مدیر انتشارات خرسندی

هادی طالع خرسند، مدیر انتشارات خرسندی و نویسنده کتاب‌های حقوقی می‌گوید: ما قانون را به کودکانمان آموزش نداده‌ایم و در این زمینه هم باید فرهنگسازی چندین ساله صورت می‌گرفت. ارائه آموزش در زمینه مسائل حقوقی و به‌ویژه قانون اساسی به دانش‌آموزان می‌تواند کاهنده بسیاری از جرم‌ها در آینده باشد.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- چهارشنبه 12 آذرماه، روز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 1358، عالی‌ترین سند حقوقی کشور است. به همین مناسبت با هادی طالع خرسند، مدیر مسئول انتشارات خرسندی که این انتشارات را از سال 1384 راه‌اندازی کرده و فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی ارشد در رشته حقوق بین‌الملل و نویسنده کتاب‌هایی همچون «قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران»، «سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران» و «قانون مجازات اسلامی» بوده، گفت‌وگویی انجام داده‌ایم.

آقای خرسندی در سال چند عنوان کتاب در حوزه حقوق اساسی که به مباحث مرتبط با قانون اساسی می‌پردازد، منتشر می‌کنید؟

هر ساله بین سه تا پنج عنوان کتاب در این حوزه، منتشر می‌کنیم که در صورت معرفی کتاب‌ها در رسانه‌ها ممکن است بازچاپ هم شوند.

چرا در طراحی کتاب‌های حقوق اساسی نوآوری صورت نمی‌گیرد و معمولا یک کتاب در طول چند سال با یک شکل ساده به چاپ می‌رسد؟

لزوما نباید کتاب‌های حقوق برخلاف کتاب‌ها با دیگر موضوعات،  الوان باشند زیرا مخاطبان این دسته آثار که از اهالی حقوق، استادان و دانشگاهیان هستند، رنگ و شکل ساده را برای این دسته از کتاب‌ها می‌پسندند. این سادگی در پوشش این قشر هم دیده می‌شود و سادگی کتاب‌های حقوقی هم مورد پسند آنها قرار گرفته است و اگر ناشری این دسته از آثار را با جلد‌های الوان و به شکل دیگری غیر از آنچه اکنون عرضه می‌شود به چاپ برساند با استقبال خوبی مواجه نخواهد شد.

آیا تاکید بر لزوم آموزش حقوق اساسی و حقوق از طریق کتاب‌های درسی در مدارس احساس می‌شود؟

می‌توان آموزش در این زمینه را از مقطع هفتم و انتخاب چند واحد درسی در میان دیگر واحد‌های آموزشی آغاز کرد تا فرزندان ما با عنوان حقوق و قانون اساسی از دوران کودکی آشنا شوند. آموزش در دوران کودکی همچون حکاکی بر سنگ است و ورود مفاهیم حقوقی و قانونی در کتاب‌های دانش‌آموزان باعث آشنایی آنها با بسیاری از مطالب و جلوگیری از بعضی تخلفات در آینده خواهد شد. این در حالی است که امروزه دادگاه‌های ما با انبوه جمعیت روبه‌رو شده و دلیل بسیاری از این مراجعات، ناآگاهی از قوانین است.

آیا ارائه آموزش به کودکان می‌تواند از وقوع جرم در آینده بکاهد؟
 
بسیاری از افراد به تبعات حقوقی و قانونی کاری که انجام می‌دهند، آگاهی از آن ندارند و این بی‌اطلاعی می‌تواند سابقه کیفری برای افراد به وجود آورد. ما قانون را به کودکان آموزش نداده‌ایم و در این زمینه هم باید فرهنگسازی چندین ساله صورت می‌گرفت. ارائه آموزش در زمینه مسائل حقوقی و به‌ویژه قانون اساسی به دانش‌آموزان می‌تواند کاهنده بسیاری از جرم‌ها در آینده باشد.

آیا ناشران با انتشار کتاب می‌توانند  در زمینه آموزش قانون و حقوق فرهنگساز باشند؟

این فرهنگسازی و آموزش الفبای حقوقی باید از سوی قوه قضائیه، وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد و دانشگاهیان صورت گیرد. در وضعیتی که اوضاع نابسامانی در حوزه نشر وجود دارد، نمی‌توان بر ناشر برای منتشر نکردن چنین کتاب‌هایی خرده‌ گرفت. باید نهاد‌های دولتی که بودجه‌هایی در اختیار دارند،  در زمینه آموزش حقوقی سرمایه‌گذاری کنند که این مساله می‌تواند مشکلات زیادی را حل کند. هنگامی که وزیر آموزش و پرورش در صحبت‌های خود اعلام می‌کند که بیش از 95 درصد از هزینه‌های این وزارتخانه صرف منابع انسانی می‌شود، به طور قطع نمی‌تواند در این زمینه فرهنگسازی کند. ناشران اگر  در مقاطع دبیرستان اقدام به فرهنگسازی کنند، برخلاف جریان آب حرکت کرده‌اند و با استقبال از سوی مخاطب عام هم روبه‌رو نخواهند شد؛ آن‌هم در وضعیتی که بسیاری از ناشران به سختی به کار خود ادامه می‌دهند.

مخاطبان عام چه میزان از کتاب‌های حقوق اساسی استقبال می‌کنند؟

عامه مردم معمولا این دسته از کتاب‌ها را مطالعه نمی‌کنند و فقط اهل فن یعنی دانشجویان حقوق و دانشگاهیان به سراغ این گروه از کتاب‌ها می‌آیند.

انتشارات خرسندی به تازگی چه کتاب‌هایی در زمینه حقوق و قانون اساسی به چاپ رسانده‌ است؟

«تحلیل اقتصادی حقوق»، «قانون اساسی دو زبانه»، «حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران»، «حقوق شهروندی غیر مسلمانان در جامعه اسلامی»، «حقوق شهروندی و نسل دوم حقوق بشر و شهروند مسئول» از جمله کتاب‌های تازه منتشر شده در زمینه حقوق و قانون اساسی هستند که از سوی انتشارات خرسندی به چاپ رسیده‌اند.

نگاهی به پیشینه فعالیت انتشارات خرسندی

انتشارات خرسندی که ناشر برگزیده بیست و یکمین جشنواره کتاب سال دانشجویی  در سال 1393 معرفی شده است، به صورت تخصصی در حوزه تولید و نشر کتاب‌های حقوقی به ویژه مکتوبات دانشگاهی و علمی فعالیت دارد. این انتشارات در اکثر نمایشگاه‌های مختلف در دانشگاه‌ها و نیز نمایشگاه‌های استانی شرکت داشته و کتاب‌های بسیاری  بر اساس نیازهای جامعه علمی و دانشگاهی تهیه کرده که به عنوان منابع درسی در دانشگاه‌های مختلف سراسر کشور تدریس می‌شوند. در مورد حسن سابقه و شهرت ناشر در میان مولفان و مترجمان، این نکته کفایت می‌کند که انتشارات خرسندی ناشر کتاب‌های آیت‌الله عمید زنجانی، آیت‌الله محمّد حسن مرعشی شوشتری، دکتر حسن ره پیک، دکتر غلامعلی قاسمی، دکتر محمّد آشوری، حجت الاسلام دکتر فهیمی و دیگر بزرگانی است که جایگاه‌ آنها در جامعه علمی و فرهنگی به‌ویژه در فقه و حقوق بر همگان مشخص است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها