دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۶:۳۱
مدیر‌ نشر نیاز دانش: جزوه، بلای جان نشر دانشگاهی است/ تعداد ناشران بیش از حد نیاز کشور

حمید‌رضا شیرازی، مدیر‌مسئول انتشارات نیازدانش با اشاره به مشکلات عدیده نشر دانشگاهی گفت: گرایش دانشجویان و مدرسان به جزوه، نشر دانشگاهی را دچار مشکل کرده است.

شیرازی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) با بیان این مطلب که وضعیت نشر دانشگاهی از ابتدای سال جاری، سنگین و بامشکلات بسیار همراه بود، اظهار کرد: مشکلات مالی باعث شده دانشجویان برای خرید و ناشران دانشگاهی برای تولید کتاب انگیزه و رغبت چندانی نداشته باشند.

وی افزود: بسیاری از مدرسان دانشگاه نیز برخلاف سال‌های گذشته به‌جای پیشنهاد چند منبع مطالعاتی به دانشجویان، به جزوه‌های دستی اکتفا می‌کنند. البته این احساس وجود دارد که دانشجویان نیز نسبت به مطالعه آزاد غیردرسی و حتی درسی تنبل شده‌اند.

شیرازی ادامه داد:‌ تمایل دانشجویان دانشگاه‌های پیام‌نور و علمی و کاربردی به جزوه‌های درسی بسیار بیشتر از دانشجویان دانشگاه‌های دولتی است. افزایش گرایش به مطالعه جزوه،‌ علاوه بر ضرر مالی به ناشران، موجب فقر علمی در بین جمعیت دانشگاهی ما خواهد شد.

تعداد ناشران بیش از نیاز بازار نشر است
این ناشر دانشگاهی درباره دلایل بروز مشکلات در حوزه صنعت نشر گفت: یکی از دلایل عمده بروز مشکلات عدیده در صنعت نشر، تعداد زیاد ناشران بیش از نیاز کشور است. وزارت ارشاد اسلامی به‌عنوان متولی صدور مجوز نشر، در چند سال گذشته مجوز ناشری را به جز در موارد خاص باطل نکرده است.

وی تاکید کرد: برخی ناشرانی که در خیابان انقلاب برای چاپ کتاب تبلیغات گسترده‌ای به راه انداخته‌‌اند، از جمله ناشرانی‌اند که با یک آزمون موفق به کسب مجوز نشر شده‌‌اند؛ ناشرانی که عملکرد غیرحرفه‌‌ای، زمینه را برای کتابسازی مهیا می‌کنند.

اهلیت نویسنده و مترجم، برای ناشر حرفه‌ای مهم است
شیرازی افزود:‌ ناشران حرفه‌ای همیشه به دنبال یک مؤلف و ناشر توانا، در حال تکاپو هستند. بسیاری از ناشران حرفه‌ای در حوزه‌های مختلف در طول سال ممکن است بیش از سه کتاب منتشر نکنند. هدف اصلی این دسته از ناشران، تولید کتابی با غنای علمی بالا است و به همین دلیل کتاب را به مؤلفان و مترجمان معتبر می‌سپارند. اهلیت نویسنده و مترجم، برای ناشر حرفه‌ای مهم است.  
 
این عضو انجمن ناشران کتاب دانشگاهی گفت: به‌عنوان یک ناشر تخصصی دانشگاهی، برای انتشار کتاب با مدرسان دانشگاه‌های شهید مدرس،‌ صنعتی شریف و امیرکبیر در ارتباطیم.

انتشار کتاب‌های بی‌کیفیت با چاپ دیجیتال
وی در تشریح دلایل رشد ناشران غیرحرفه‌ای در بازار نشر دانشگاهی عنوان کرد: از مهم‌ترین دلایل رشد  ناشران غیرحرفه‌ای، افزایش تمایل دانش‌‌آموختگان مقاطع کارشناسی‌ ارشد و دکترا به چاپ کتاب است. کتاب‌های این عده، از سوی ناشران حرفه‌ای که به انتشار کتاب‌های مؤلفان حرفه‌ای توجه دارند، به دلیل بار علمی پایین، استقبال نمی‌شود، بنابراین شاهد رشد ناشران غیرحرفه‌ای هستیم که حاضر به انتشار بی‌کیفیت کتاب با چاپ دیجیتال با شمارگان محدود هستند.
 
مدیر‌مسئول انتشارات نیاز دانش ادامه داد: ناشران صوری که در دفاتر فنی خیابان انقلاب مشغول به انتشار کتاب‌های بی‌کیفیت هستند، باید حذف شوند. این ناشران با داشتن مجوز نشر از همه امکانات یک ناشر استفاده می‌کنند، در حالی‌که کارشان بازخورد مثبتی ندارد. تشکیل کارگروهی از ناشران حرفه‌ای و واگذاری صدور مجوز به اتحادیه ناشران یا همکاری اتحادیه با وزارت ارشاد در صدور مجوز می‌تواند راهگشای بخشی از معضلات نشر کتاب باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها