دکتر سعید زیباکلام، استاد فلسفه دانشگاه تهران، در سخنرانی خود در سال 1385 از نگاهی متفاوت به وحدت حوزه و دانشگاه سخن گفت و انتقادهای فراوانی را به برنامه ها و نهادهای مشغول در این حوزه وارد دانست.
« درباره سازمان و انتشارات سمت باید بگویم که به عنوان یکی از نمودهای وحدت حوزه و دانشگاه مطرح و معرفی می شود.
اشتباه نشود و فکر نکنید که با آنها مشکلی دارم، نه. زیرا بنده با سازمان سمت و مسئولان آن ارتباط نزدیک دارم و کتاب هایم را به سازمان سمت می دهم و ترجیح می دهم که جایی دیگر هم ندهم.
شما آثار آنها را نگاه کنید و بگویید که چه وحدتی رخ داده است؟ آیا نگاه کردن آثار کار دشواری است؟ آثار آنها را در هر حوزهای که دوست داریم اعم از مدیریت،جامعه شناسی،علوم سیاسی و...نگاه کنید.
می بینید که اکثر این کتاب ها با ترجمه منابع غربی است یا اقتباس و تألیفی است با همان نگاه و رویکرد غربی ها تولید شده است. کتابهای بومی در زمینه جامعه شناسی در چارچوب اسلامی نوشته نشده است. در اقتصاد، مدیریت و غیره هم همین طور است.
ما عمدتا براساس قوانین صندوق بین المللی پول، سیاستهای اصلی اقتصادی پولی و مالی کشورمان را اداره میکنیم. اینطور نیست که نظریه پرداز اقتصاد اسلامی،جامعه شناسی اسلامی و علوم اجتماعی اسلامی اینجا نشسته است و راجع به مسائل مربوط نظریه پردازی کرده است.
من مخالف این هستم که برای خوش آمد عده ای کف بزنیم، سوت بزنیم و بگوییم ان شاء اللّه همه چیز خوب است و کارها رو به راه است! این صحبت ها و انتقادات باید در محافل دانشگاهی مطرح شود. باید صحبت کرد تا متوجه شویم کجای کاریم؟چه داریم و چه داریم میکنیم؟ باید بپرسیم آثاری که انتشارات سمت منتشر کرده چه سمت و سویی دارد؟
بانک جهانی پول برای خودش برنامه دارد و سیاستگذاری میکند اما ما هم داریم مثل آنها عمل می کنیم.یعنی به رغم آن همه شعار و ادعا به سیاستهای آنها عمل می کنیم.بیرون از این اتاق و فضای دانشگاه که این مسائل گفتنی نیست. اهل علم باید این مسائل را بگویند و چالش ها را تجزیه و تحلیل کنند. ما باید از سر غیرت و ارزشمداری اسلامی به فکر چاره باشیم.»
نظر شما