سه‌شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۳
سفری معنوی درلایتناهی عالم وجود/ نگاهی به رمان«سنگ سلام» نوشته محمدرضا بایرامی

محمد رضا بایرامی در رمان«سنگ سلام» از خاطرات ریز و درشت دو سفردوستانه، اثری قابل توجه خلق کرده‌است؛ اثری که یکبار دیگر خواننده را به یاد اوج داستان‌نویسی او یعنی رمان«پل معلق» می‌اندازد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- بایرامی نویسنده‌ای است که بیشتر به عنوان نویسنده حوزه جنگ شناخته می‌شود اما حقیقت این است که او در ذوق‌ورزی‌های موضوعات آزاد هم حرف‌هایی برای گفتن دارد.

بایرامی نویسنده جستجوگری است که به معنا بیش از موارد دیگر در حوزه ادبیات داستانی اهمیت می‌دهد، او در تلاش است که از هر کنش و واکنش داستانی، مفهومی انسانی بسازد و خواننده‌اش را در مسیری معین از اخلاق راهنمایی کند.

رمان«سنگ سلام» شرح مکاشفه‌ای روحی است که در جریان سفر رخ می‌دهد. این رمان که بر اساس دو رویداد واقعی نوشته شده خواننده را به سمت و سوهایی می‌کشاند که هم بعد فلسفی دارد و هم حلاوت کلمه.

بایرامی در این کار سعی کرده علاوه بر کسب تجربه‌ای نو در عالم داستان‌نویسی، ذهن و قلم خود را در موضوعی نسبتاً سخت به لحاظ نوشتن محک بزند.

«سنگ سلام» رمانی چند لایه است که هرکدام از این لایه‌ها به نوبه خود قابل بررسی هستند. آنچه در خلال سفر در این رمان رخ می‌دهد  می‌توان به عنوان سیر و سلوکی معنوی ارزیابی کرد زیرا هر آنچه در راه اتفاق می‌افتد تلنگری به هرکدام از شخصیت‌ها به عنوان نمادی از نوع بشر است. سفر در رمان سنگ سلام را می‌توان سفر انسان در زندگی، سفر انسان در راه تعالی، سفر انسان در کشف لایه‌های ناپیدای خود و.... تشبیه کرد زیرا همه این حس‌ها به شکلی یکسان در تاروپود کار نهفته است و به خواننده منتقل می‌شوند: «چهار نفر بودند. غروب یک روز تعطیل بارانی، راه افتادند تا برسند به امامزاده‌ای که دران، مراسم برگزار می‌شد و همه، از روستاهای دور و نزدیک می‌آمدند به تماشا و عزاداری. راه افتادند، اما هرگز نرسیدند. با اینکه می‌گویند دنیا کوچک است و آدم‌ها، دست بر قضا و در این فضا، زیاد به هم می‌رسند، هیچ‌یک از زائران، آنها را ندیده‌است...»

آغاز رمان نشان می‌دهد که این سفر از نوع یک سفر عادی نیست و نویسنده در همان ابتدا تکلیف خود را با خواننده مشخص می‌کند. او چهار نفر را به شکلی محو به ما معرفی می‌کند که قصد سفری طولانی برای مراسمی معنوی دارند اما در همان پاراگراف نخست سرنوشتشان را هم شرح می‌دهد. خواننده در همان ابتدا متوجه می‌شود که این سفر، سفری در مبدأ و مقصدی خاص نیست بلکه سفری درلایتناهی وجود و هستی است، یعنی همان سفری که در متون عرفانی کلاسیک با آن مواجهیم.

نویسنده در همان ابتدای کار موفق می‌شود که روح خواننده‌اش را تسخیر کند چون هر خواننده با مطالعه همین چند سطر، دیگر نمی‌تواند از دنبال کردن آنچه قرار است بر سر شخصیت‌ها بیاید شانه خالی کند.

آغاز این رمان نشان می‌دهد که با نویسنده‌ای حرفه‌ای مواجهیم که جذب مخاطب را به شکلی قابل توجه بلد است، نویسنده‌ای که می‌تواند خواندن دویست و چهل صفحه را بدون خستگی به جلو هدایت کند: «آن روز آسمان ابری بود، رعد و برق هم می‌زد، ولی معلوم نبود که درست‌وحسابی خواهد بارید یا نه. هوا می‌گرفت و باز می‌شد. اما بعد، رگبارهای بهاری از راه رسیدند...»

رمان«سنگ سلام» در شمارگان دو هزار و 100 نسخه و قیمت 11 هزار تومان از سوی انتشارات عصر داستان منتشر شده است.
 
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها