گزارش اختصاصی ایبنا از سالنها و غرفههای کودک نمایشگاه
شور و هیجان بچهها در بازدید از نمایشگاه چشمگیر است
حال و هوای کتاب و کتابخوانی چند روزی است که به واسطه برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در کشور پررنگ شده است و در این میان شور و هیجان بچهها برای حضور در این نمایشگاه چشمگیرتر است. در ادامه گزارشی از سالنها و غرفههای کودک و نوجوان این نمایشگاه میخوانیم.
فرهاد حسنزاده، نویسنده کودک و نوجوان دراین باره میگوید: برگزاری رویداد بزرگی مانند نمایشگاه کتاب تهران میتواند برای مدتی هرچند کوتاه اهمیت کتاب را در ذهنها یادآوری کند. البته ما بر حسب فرهنگی که داریم نمایشگاه کتاب راهم ایرانیزه کردهایم، در عین حالیکه کتابها را میبینیم، غذا، بستنی و تنقلات میخوریم، اسباببازی میبینیم کودکانمان نقاشی میکشند و بادکنک بازی میکنند. در واقع مراسم بازدید از نمایشگاه را در قالب یک پیکنیک برگزار میکنیم. البته این مساله خوبی است که مردم سعی میکنند از بازدیدشان لذت ببرند.
انتظار کشیدن برای نمایشگاه
محمود برآبادی، از اعضای هیات مدیره انجمن نویسندگان کودک و نوجوان نیز نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را یک رویداد بزرگ فرهنگی میداند و میگوید: بسیاری از افراد انتظار میکشند نمایشگاه کتاب شروع شود. مخصوصا افرادی که در شهرستانها زندگی میکنند در زمان برگزاری نمایشگاه کتاب یک سفر فرهنگی به تهران را در برنامههای خود قرار میدهند و کتابهای مورد نیازشان در طول یکسال را از این نمایشگاه میخرند.
وی میافزاید: ناشران هم با شروع نمایشگاه کتاب سعی میکنند رونق تازهای در بازار نشر ایجاد کنند. البته همپای نمایشگاه کتاب که وظیفه اصلی آن عرضه کتاب به خریداران است، برنامههای جنبی دیگری هم روی میدهد. در مجموع این اتفاقات سبب شده که نمایشگاه تبدیل به یک رخداد بزرگ فرهنگی در کشور شود.
یک سنت ملی خوشایند
جعفر ابراهیمی، نویسنده کودک و نوجوان نیز معتقد است که نمایشگاه کتاب94 به لحاظ ظاهری شکل بهتری یافته است و میگوید: بازدید از نمایشگاه تبدیل به یک سنت ملی شده و این اتفاق خوشایندی است. البته اگر بتوانیم بخش فروش را از نمایش کتاب تفکیک کنیم به بهتر شدن وضعیت موجود کمک میکند و بار شلوغی نمایشگاه را کاهش میدهد و مخاطبان راحتتر میتوانند از غرفهها بازدید کنند.
تخصیص 275 غرفه به ناشران کودک و نوجوان
وقتی به نمایشگاه کتاب میرویم با انبوه غرفهداران مواجه میشویم که در هیاهوی سالنها به تبلیغ و معرفی کتابهایشان میپردازند. امسال براساس گفتههای رئیس کارگروه بخش کودک و نوجوان بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، بیش از 360 ناشر کودک و نوجوان برای دریافت غرفه ثبت نام کردهاند که از بین آنها 275 ناشر شرایط دریافت غرفه را داشتند و غرفهها به آنها واگذار شده است.
محمد مجریسازان طوسی می گوید: از بین 85 ناشر باقیمانده نیز 75 ناشر در قالب اهدای نمایندگی و یا ناشر همراه در نمایشگاه شرکت کردهاند. برای 10 ناشر دیگر هم که تعداد عناوینشان به حد نصاب دریافت غرفه نرسیده بود و از طرفی حاضر نشده بودند به عنوان ناشر همراه و یا اهدای نمایندگی در نمایشگاه حضور داشته باشند، غرفه بزرگی در نظر گرفته شد که به طور مشترک کتابهایشان را عرضه کنند.
مجری سازان طوسی گفت: البته امسال تا حدی برنامههای ستاد اجرایی سالنهای کودک و نوجوان تغییر کرده است. در سال جدید تلاش کردهایم در حد توان برخی از مشکلات ناشران را برطرف کنیم. به عنوان مثال هرساله تعداد بازدیدکنندگان در بخشی از سالن 24 به خاطر شرایط مکانی، کم بود. لذا تدابیری اندیشیدهایم که این بخش را به قسمت اداری اختصاص دهیم و فضای بیشتری را برای ناشران فراهم کنیم. همچنین برای تشویق ناشران نوپا و آشنایی بیشتر مخاطبان با آنها، تلاش کردهایم در نمایشگاه کتاب امسال ناشران تازه کار و ناشرانی که متراژ غرفههایشان کمتر از 12 متر است، تبلیغاتی انجام دهیم و با ارائه بروشورها و کاتالوگهایشان ازسوی کانترهایی که در سالنها گذاشتهایم این ناشران و آثارشان را به مخاطبان معرفی کنیم.
رئیس کارگروه بخش کودک و نوجوان بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ادامه میدهد: همچنین تدابیری اندیشیدهایم تا ناشران و نویسندگان حوزه کودک و نوجوان بتوانند در سرای اهل قلم کودک و نوجوان که دو سال است به طور اختصاصی به برگزاری نشستهای تخصصی این حوزه میپردازد، به بیان نظرات و ایدههایشان و یا معرفی آثارشان اقدام کنند.
عرضه بیش از 30 هزار عنوان کتاب کودک و نوجوان در نمایشگاه
در هیاهوی نمایشگاه امسال و غرفههای کتاب کودک، موضوعی که بیش از هرچیز دیگر ذهن مخاطبان را به خود مشغول میکند این است که از میان انبوه این کتابها کدام عناوین به تازگی منتشر شده است. مسئول سالن ناشران بخش کودک و نوجوان بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران درباره تعداد غرفهها و کتابها میگوید: در این دوره از نمایشگاه کتاب در بخش سالنهای کودک و نوجوان 316 غرفه برپا کردهایم که 300 باب آن به ناشران تعلق دارد و 16 غرفه دیگر آن در اختیار مدیریت، حراست، امداد و اطلاع رسانی نمایشگاه است. همچنین آثار 300 ناشر مستقل و 44 ناشر غیر مستقل که آثارشان را نمایندگانشان عرضه میکنند، ارایه شده است. امسال در بخش کودک و نوجوان بیش از 30 هزار عنوان کتاب عرضه میشود که در چهار سال گذشته منتشر شده است. از این تعداد 6 هزار عنوان کتاب چاپ نخست است و برای نخستین بار در نمایشگاه عرضه شده است.
البته میزان این عنوانها با توجه به حوزههای مختلف خردسال، کودک و نوجوان و ناشران مختلف تفاوت دارد. به عنوان مثال انتشارات پیدایش امسال با 800 عنوان کتاب به نمایشگاه آمده که از این تعداد 240 عنوان چاپ نخست است. براساس گفتههای روابط عمومی این انتشاراتی پرفروشترین کتابهای پیدایش تا به حال عبارتند از: مجموعه 10جلدی«قصهای که دوستش دارم» نوشته جمعی از نویسندگان، کتاب «دایناسورهای غولآسا» از مجموعه «علوم ترسناک» نوشته نیک آرنولد و با ترجمه محمد مزینانی، مجموعه 10جلدی «شعر و شکر» شامل اشعار 10 تن از شاعران صاحبنام حوزه ادبیات خردسال و مجموعه 10 جلدی «رمانهایی که باید خواند».
همچنین انتشارات دلهام با 100 عنوان کتاب کودک به نمایشگاه کتاب تهران آمده است که 10 عنوان از آنها چاپ نخست هستند. از جمله کتابهای چاپ نخست این انتشاراتی میتوان به «مفاهیم باید در مهندسی ریختهگری» نوشته کیت گود با ترجمه علیرضا شریفیراد، «انرژی باد» نوشته ایان گراهام با ترجمه مجید عمیق، «منظومه شمسی» نوشته تیم فورنیس با ترجمه جمشاد نقاش شوشتری و «ایزاک نیوتن» نوشته پل میسن با ترجمه مهین محتاج و علیرضا شریفیراد اشاره کرد.
هوش هیجانی و ذهن کودک
انتشارات «اعجاز قلم» نیز با 15عنوان کتاب جدید در نمایشگاه امسال حضور يافته و تاكنون مجموعه 36جلدی اين نشر درباره هوش هیجانی و ذهنی کودکان از جمله كتابهايي بوده كه با استقبال روبهرو شده است.
همچنین انتشارات ذکر امسال با حدود 620 عنوان کتاب در بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران شرکت کرده که از این تعداد 211 عنوان چاپ نخست است. از جمله این کتابها میتوان به مجموعه 6 جلدی «ماجراهای گربه کوچولوی سفید» نوشته جف ورینگ با ترجمه سارا سیدناصری، مجموعه 2 جلدی «اولین نماز من» و «نقاشی خدا» از مجموعه کتابهای «کودک و نیایش» سروده زهرا وثوقی با تصویرگری سمیه علیپور، مجموعه 12 جلدی «قصههای پندآموز برای کودکان» نوشته ژاله راستانی، مجموعه 6 جلدی قصههای کودکانه با عنوان «ماجراهای خاله سوسکه و آقا موشه» نوشته سوسن طاقدیس و تصویرگری سمیه علیپور و مجموعه 3 جلدی ماجراهای «اسب راهراهی» نوشته جیم هلمور با ترجمه مژگان شیخی اشاره کرد.
انتشارات طلایی هم امسال با 50 عنوان کتاب در حوزه کودک و نوجوان در بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران حضور دارد که 30 عنوان از این کتابها چاپ نخست است. سهم نوجوانان از این کتابها 24 عنوان است و بقیه کتابها در حوزه کودک منتشر شده. از جمله کتابهایی که برای کودکان منتشر شده میتوان به مجموعه 10 جلدی «چه مهربان است خدا»، مجموعه 12 جلدی «قصههای خدا» و قصههای «راهو چاه» نوشته شهرام شفیعی اشاره کرد.
ناشران کودک و نوجوان در سالنهای 22، 23، 24 و 25 بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا 26 اردیبهشت 94 از ساعت 10 الی 20 پذیرای علاقهمندان است.
نظر شما