انتشارات «راه سبز» کتاب «بحران پزشکی غرب از دیدگاه اندیشمندان غربی» را در قالب دو بخش اصلی و 54 سرفصل منتشر کرد.
نکاتی درباره بحران بهداشت، دارو و درمان
در نخستین بخش کتاب با عنوان «بحران بهداشت، دارو و درمان» موضوعاتی مانند القای بیماری به جامعه (گفتوگو با ری موینیهان)، بحران غرب پزشکزده (ورنون کلمن)، خطاهای پزشکی مدرن (پیتر مونتینگ)، نسلکشی با نام علم (آلن کانت ول)، معضل جهانی سلامت (گزارش سازمان بهداشت جهانی ــ ژنو)، تلفن همراه و بیتوجهی به نگرانیهای کارشناسان (فیلیپ باوت) و عصر موعود ژنتیک؛ چالشی برای قرن جدید، مطرح و بررسی شده است.
در این بخش در سرفصلی با عنوان «القای بیماری» که به گفتوگوی ری موینیهان، نویسنده کتاب «عرضه بیماری» اختصاص دارد، آمده است: «در داروهای به اصطلاح پیشگیرانه، پولهای بزرگ نهفته است که بارزترین آنها را میتوان در داروهای مقابله با پوکی استخوان و کاهش کلسترول جستجو کرد. هم اینک به نحو فزایندهای شاهدیم که نوعی تغییر در عرضه و بازاریابی اینگونه داروها شکل گرفته است. هماکنون مردم درباره «سلامتی همراه با نگرانی» سخن میگویند و مسلما شیوههای متعددی برای هدف قرار دادن چنین افرادی با این نگاه وجود دارد.»
در ادامه مباحث بخش نخست کتاب، نویسنده درباره «معضل جهانی سلامت» به گزارش سازمان جهانی بهداشت جهانی ـ ژنو استناد کرده است: «هماکنون بیماریهای عفونی بهعنوان مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان شناخته میشوند، بهطوری که حداقل 17 میلیون از 52 میلیون مرگ سالانه جهان را به خود اختصاص داده است. جدای از این جمعیت 17 میلیونی که حدود 9 میلیون نفر آنها را کودکان تشکیل میدهند، بیش از نیمی از جمعیت پنج میلیارد و 72 میلیون نفری جهان نیز در معرض بسیاری از بیماریهای بومی قرار دارند.
در این گزارش همچنین آمده که میکروبها از بشریت پیشی جستهاند و هر لحظه نیز فاصله بین توانایی آنها در مسیر جهش یافتن و تبدیل به گونههای مقاوم در برابر داروها و توانایی بشر برای مقابله با آنها در حال افزایش است.
از دیگر موضوعات مهم بخش نخست کتاب میتوان به «عصر موعود ژنتیک؛ چالشی برای قرن جدید» اشاره کرد. این سرفصل به مقاله «هیلاری واستون رز» اختصاص دارد. نویسنده این مقاله معتقد است که بیشک، عصر موعود ژنتیک و یا حداقل عصر وعدههای علم ژنتیک تحقق یافته است. هفتهای نیست که در آن خبر ادعایی جدید در اینباره مطرح نشود. شبیهسازی، رحمهای مصنوعی، استفاده از تخمک و اسپرم مردهها در تولید فرزند، احیای جنینهای سقط شده و... همه و همه حکایت از آن دارد که نسل جدید تکنولوژیستها در عرصه زاد و ولد، به درجههای بالایی رسیدهاند.
بحران تغذیه در غرب
«بحران تغذیه» عنوان دومین بخش کتاب است. در این بخش نویسنده به موضوعاتی مانند عوارض ناشناخته محصولات دستکاری شده ژنتیکی (جرمی ریفکین)، سانسور خطرات غذاهای تغییر یافته ژنتیکی (جو بلیفیوس و کارن چارمن)، چاقی مفرط و مکدونالد (کاترین اسمادجا، فیلیپ فروگوئل) مخاطرات پنهان آبهای آشامیدنی (مؤسسه تحقیقاتی «آل نچرال») پرداخته است.
در این بخش در مقاله جرمی ریفکین با عنوان «عوارض ناشناخته محصولات دستکاری شده ژنتیکی» تلاش شده تا به پرسشهایی همچون «آیا پدیده دستکاری در ماهیت و عناصر متشکله موجودات و مخلوقات خداوند، امری بیخطر و فاقد عوارض زیستمحیطی و بهداشتی و... است؟» نویسنده در ابتدای بحث به این موضوع اشاره میکند که در بیستم ماه می سال 1999 بود که اصطلاح «آلودگی ژنیتیکی» رسما وارد فرهنگ عمومی شد.
در بخش دیگری از این مقاله میخوانیم: «در انگلستان، نگرانیهای جدی انجمن پزشکی این کشور درباره تأثیرات بالقوه استفاده از محصولات غذایی اصلاح شده ژنتیکی بر سلامت انسانها، سبب شده تا زمانیکه اجتماعی علمی درباره سلامت اینگونه محصولات شکل گیرد، کاشت تجاری اینگونه محصولات به حالت تعلیق درآید.»
«مخاطرات پنهان آبهای آشامیدنی» عنوان موضوع مهم دیگری از بخش دوم کتاب است. این مقاله به گزارش مؤسسه تحقیقاتی «آل نچرال» اشاره دارد. استناد به گزارش دفتر تحقیقات محیط زیست در این مقاله نشان میدهد که پیشرفتی در روند بهبود وضعیت آبهای دریاچهها، رودخانهها و خورهای آمریکا مشاهده نمیشود. بنا به گزارشها و اعلامهای رسمی، بیش از یکسوم آبراهههای این کشور به واسطه آلودگی شدید، برای ماهیگیری و شنا مناسب نیست. امروزه عمده مواد آلوده را فاضلابها باکتریها، کودها، فلزات سمی، نفت و روغن به خود اختصاص داده است و منابع معمول این نوع آلودگی هم شامل پسآبهای مزارع، آلودگیهای صنعتی و نشت لولههای فاضلاب شهری است.
گزارش گروه کاری محیط زیست آمریکا بیانگر آن است که در تمام 29 شهر «میدوسترن» آبهای آشامیدنی حاوی سموم علفکش است. آنها دریافتند که در شهر «ایلینویز» میزان نوعی علفکش در آب، 34 برابر استانداردهای اعلام شده است.
نخستین چاپ کتاب «بحران پزشکی غرب از دیدگاه اندیشمندان غربی» با شمارگان دو هزار نسخه در 392 صفحه به بهای 15 هزار تومان از سوی انتشارات «راه سبز» به بازار کتاب عرضه شده است.
نظر شما