دو کتاب جدید از انتشارات تیمورزاده در بازار کتاب
تشخیصهای شایع پزشکی و اختلالات مصرف گیاهان دارویی در یک کتاب
انتشارات «تیمورزاده» دو کتاب با عنوانهای «اختلالات مصرف و تداخلات دارویی گیاهان دارویی؛ براساس شواهد و مستندات» و «تشخیصهای شایع پزشکی (با رویکرد الگوریتمی)» را روانه بازار نشر کرد.
در سه فصل نخست کتاب با عنوانهای «تکنگارههای گیاهان دارویی»، «گیاهانی که باید با احتیاط مصرف شوند» و «تداخل گیاه ـ دارو» به مباحثی مانند گیاهان آلرژیزا، گیاهانی که مصرف تازه آنها، موجب اثرات موضعی آسیبزننده میشوند، گیاهان ملتهبکننده دستگاه گوارش و مسهلهای محرک پرداخته شده است.
سه فصل بعدی کتاب با عنوانهای «گیاهان دارویی در دوران بارداری، شیردهی و در کودکان»، «تداخل مکمل ـ دارو و گیاه» و «ضمایم» شامل مباحثی مانند گیاهان دارویی در کودکان، تداخل مکملهای ویتامینی با گیاهان و غذا، تداخل داروها با ویتامین آ (رتینول) و تداخلات داروها با فراوردههای گیاهی براساس مستندات و شواهد است.
در مقدمه این کتاب به قلم دکتر حسن فرسام آمده است: «قرن بیستم و استفاده از گلوله جادویی جهت درمان بیماریها آغازی بود بر صنعت داروسازی نوین و جایگزینی داروهای شیمیایی در کشورهای توسعه یافته از روند ممتد و پیشبرنده برخوردار است، ولی در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه که قسمت اعظم جمعیت جهان را تشکیل میدهند، استفاده از داروهای گیاهی اصلیترین گزینه درمان هستند.»
در بخش دیگری از این مقدمه اشاره شده نگاهی به گذشته نشان میدهد، داروهای گیاهی که مهمترین قسمت طب سنتی را تشکیل میدهند، پیشینهای برابر با عمر بشر داشته و مدارکی نگاشته شده بر الواح گلی از پنج هزار سال پیش در اختیار است که کاربرد حدود یکهزار داروی گیاهی را در درمان بیماریها نشان میدهند. قرن 21 آغازی است بر مرور علمی و مطالعات بالینی در رد و یا اثبات ادعای پیشینیان در زمینه اثرات گیاهان دارویی.
در نخستین فصل کتاب، مؤلفان بر خطرات بالقوه گیاهان دارویی، احتمال و درجه اهمیت تداخل با داروهای شیمیایی، موارد منع مصرف و احتیاط مصرف، مصرف در دوران حساس بارداری و شیردهی تأکید دارند.
در بخش دیگری از این کتاب بنابر یک استدلال پزشکی آمده که هیچ دارویی نیست که عوارض نداشته باشد، بنابراین میتوان گفت اگر گیاهی عوارض نداشته باشد، اثر هم ندارد. اما باور عامه بر این است که گیاهان بیخطر هستند و علت مراجعه ابتدایی بیماران به داروهای گیاهی همین باور بدون عوارض بودن گیاهان است.
مؤلفان در ادامه مباحث درباره مکملهای غذایی نیز آوردهاند: «مکملهای غذایی نیز به اندازهای که ممکن است بهنظر برسد بیضرر نیستند، ولی پژوهش بر روی خطرات و عوارض جانبی آنها در ایالات متحده نشان میدهد که بدترین و مضرترین این مکملها عبارت بودند از آرمک، کاکائو برزیلی، چین سنگ، کروم ملاتونین و روی.»
نخستین چاپ ویراست دوم کتاب «اختلالات مصرف و تداخلات دارویی گیاهان دارویی؛ براساس شواهد و مستندات» با شمارگان دو هزار نسخه در 456 صفحه، به بهای 29 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات تیمورزاده به بازار کتاب عرضه شده است.
نشانههای تشخیص بیماری چیست؟
نخستین چاپ کتاب «تشخیصهای شایع پزشکی (با رویکرد الگوریتمی)» نوشته مشترک پاتریک م. هیلی و ادوین . ج. جاکوبسون، با ترجمه دکتر سلمان اتوکش، زیرنظر دکتر رامین قدیمی، فوق تخصص گوارش و کبد و مجاری و صفراوی، دیگر اثر تازه منتشر شده انتشارات تیمورزاده است.
این کتاب در 11 فصل با عنوانها «اختلالات عمومی»، «بیماریهای تنفسی»، «بیماریهای قلبی عروقی»، «بیماریهای دستگاه گوارش»، «اختلالات کلیوی»، «اختلالات الکترولیتی و اسید»، «اختلالات هماتولوژیک»، «اختلالات نورولوژیک»، «اختلالات اندوکرین»، «اختلالات پوستی» و «اختلالات عضلانی اسکلتی» تدوین شده است.
در نخستین فصل کتاب نویسندگان ضمن اشاره به خستگی، کاهش وزن، تب با منشأ ناشناخته و ازدیاد وزن بهعنوان نشانههای تشخیص بیماری، در تشریح نشانه خستگی آوردهاند: «خستگی یکی از شایعترین شکایات جسمانی است و بیش از 55 درصد همه شکایات اصلی را در مراجعه به پزشکان تشکیل میدهد؛ اگر چه هر کسی در برخی مواقع طی زندگیاش این احساس را پیدا میکند. علل خستگی اغلب عبارت است از استرس، فعالیت فراوان، شرایط ضعف فیزیکی یا خواب ناکافی برخی مواقع ممکن است خستگی شدت یابد.»
در ادامه مباحث این اثر میخوانیم: «تنظیم درجه حرارت بدن، بهترین نمایانگر سلامت عمومی است. اگرچه درجه حرارت طبیعی ممکن است از فردی به فرد دیگر تفاوت داشته باشد، ولی انحراف از الگوی فردی معمولا نشانهای از بیماری است.
وعدههای غذایی حجیم، ورزش سنگین، تخمکگذاری و قاعدگی میتوانند افزایش قابل توجهی در حرارت بدن ایجاد کنند، ولی این افزایشها کوتاه مدت بوده و الگوی قابل پیشبینی دارند.
نخستین چاپ کتاب «تشخیصهای شایع پزشکی (با رویکرد الگوریتمی)» با شمارگان دو هزار نسخه در 236 صفحه، به بهای 14 هزار تومان از سوی انتشارات تیمورزاده با همکاری نشر طبیب به بازار نشر عرضه شده است.
نظرات