شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۰
کتاب «قانون، قانون‌گذاری و آزادی» منتشر شد/ نظر فریدریش فون هایک درباره دموکراسی

کتاب «قانون، قانون‌گذاری و آزادی» با عنوان فرعی گزارشی جدید از اصول آزادیخواهانه عدالت و اقتصاد سیاسی نوشته فریدریش فون هایک با ترجمه مهشید معیری و موسی غنی‌نژاد به همت انتشارات دنیای اقتصاد منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) فریدریش فون هایک در کتاب «قانون، قانون‌گذاری و آزادی» می‌گوید که دموکراسی به‌عنوان تنها روشی که انسان‌ها تا به حال برای تغییر صلح‌آمیز حکومت شناخته‌اند ذی‌قیمت است و ارزش آن را دارد که برایش مبارزه کنیم.

در این کتاب که جلد سوم از مجموعه‌ای با عنوان «نظم سیاسی مردمان آزاد» است، مخاطبان می‌توانند با عناوینی چون عقیده اکثریت و دموکراسی معاصر، تقسیم اختیارات دموکراتیک، بخش عمومی و بخش خصوصی، سیاست دولت و بازار، ناکامی آرمان دموکراسی، جمع بندی، مدلی برای قانون اساسی، تحدید قدرت و خلع ید از سیاست و موخره: منشأ ارزش‌های انسانی آشنا شوند. 

در پشت جلد این کتاب آمده است: «وفاداری موجد قدرت است و چنین قدرتی تنها با رضایت مردم گسترش می‌یابد. از آنجا که این امر به فراموشی سپرده شده، حاکمیت قانون تبدیل به حاکمیت مجلس قانون‌گذاری شده است و هرچند تصور حکومت (فرمانروایی، حاکمیت یا برتری) قانون مستلزم مفهومی از قانون است که قواعد را برحسب صفت‌هایشان و نه منشاشان تعریف می‌کند، امروزه،‌ دیگر هیئت‌های مقننه به این علت که قانون وضع می‌کنند به این نام خوانده می‌شوند؛ بلکه قانون را به این علت قانون می‌نامند که هیئت‌های مقننه آن را وضع کرده‌اند، حالا شکل یا مضمون این مصوبات هرچه باشد مهم نیست.»

در فراز دیگری از این کتاب درباره «ناکامی آرمان دموکراسی» می‌خوانیم: «نادیده گرفتن تعداد روزبه‌روز بیشتری از متفکران و افراد خیرخواهی را که آرام آرام اعتقاد خود را به آرمان دموکراسی که پیش از این الهام‌بخش آنها بود از دست می‌دهند، دیگر ممکن نیست.

این امر همزمان با و شاید هم تا حدی در نتیجه، گسترش حوزه‌ای صورت می‌گیرد که دموکراسی در آن اعمال می‌شود. اما این تزلزل رو به رشد تنها محدود به سوءاستفاده‌های آشکار از یک آرمان سیاسی نیست: تردید در اصل موضوع است. بیشتر کسانی که به علت از دست دادن اعتماد خود به امید و آرزویی که مدت‌های مدید رهنمون آنها بوده ناراحت‌اند،‌ هوشیارانه سکوت اختیار کرده‌اند. اما نگرانی من از این وضعیت مرا بر آن می‌دارد که علنا سخن بگویم.

به نظرم سرخوردگی‌ای که گریبانگیر این همه افراد شده ناشی از شکست اصل دموکراسی نیست بلکه ناشی از راه اشتباهی است که برای رسیدن به آن انتخاب کرده‌ایم. از آنجا که آرمان واقعی دموکراسی در شرف از دست دادن اعتبار خود است و من در پی نجات آن هستم تلاش در یافتن اشتباهاتی دارم که مرتکب شده‌ایم و اینکه چگونه نتایج ناخوشایندی را که با رعایت روندهای دموکراتیک به بار آمده‌اند متوقف کنیم.

طبیعتاً هر آرمانی را باید به‌صورت سنجیده بررسی کرد تا امیدها به یأس تبدیل نشوند. درمورد دموکراسی به‌خصوص، باید به خاطر داشته باشیم که این واژه صرفا به روش خاصی از حکومت اطلاق می‌شود و در اصل نیز معنای آن چیزی بیش از یک روند خاص برای رسیدن به تصمیمات سیاسی نبود و اطلاعی در مورد اینکه اهداف حکومت چه باشد در اختیار ما نمی‌گذارد. معهذا به‌عنوان تنها روشی که انسان‌ها تا به حال برای تغییر صلح‌آمیز حکومت شناخته‌اند ذی‌قیمت است و ارزش آن را دارد که برایش مبارزه کنیم.»

کتاب «قانون، قانون‌گذاری و آزادی» با عنوان فرعی گزارشی جدید از اصول آزادیخواهانه عدالت و اقتصاد سیاسی نوشته فریدریش فون هایک، ترجمه مهشید معیری و موسی غنی‌نژاد با شمارگان هزار و 100 نسخه در 264 صفحه به بهای 15 هزار تومان به همت انتشارات دنیای اقتصاد روانه کتابفروشی‌ها شده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر به نشانی زیر مراجعه کنید:

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها