جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۶
ابزارهایی برای سهولت در کتاب‌خوانی روشندلان و کم‌بینایان

روزگاران گذشته کتاب‌خوانی برای روشندلان و کم‌بینایان امری محال به نظر می‌رسید. با اختراع خط «بریل»، گستره محدودی از کتاب‌ها در اختیار این گروه از علاقه‌مندان به کتاب قرار می‌گرفت. حتی پس از آن که کتاب‌های صوتی به بازار آمدند تبدیل محتوای کتاب‌ها به ابزارهای صوتی به دلیل محدودیت‌های بسیار و هزینه‌های بالا کار را چندان ساده نمی‌کرد. خوشبختانه رشد فناوری‌های نوین در سال‌های اخیر تا حدی این مشکلات را حل کرده‌است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با گسترش فناوری‌های نوین در عرصه صنعت دیجیتال، این امید را در میان روشندلان و کم‌بینایان ایجاد کرد که بتوانند با دسترسی به تمامی کتاب‌ها قادر شوند هم‌چون دیگر مردم به مطالعه سهل و آزاد روی آورند.

ابزارهایی چون «چوبک صدا» (Voice Stick)، «اسکنرهای متن» (Text Scanning Device) از جمله این ابزارها هستند. 

«چوبک صدا»

همان‌گونه که از نام این ابزار‌ها پیدا است «چوبک صدا»، ابزاری است که وقتی آن را روی متن نوشتاری یک کتاب حرکت بدهند، دستگاه به طور خودکار متن را به صدا تبدیل می کند و سپس صدا پخش می‌شود و روشندل بدون کمک دیگران می‌تواند به اطلاعات موجود در کتاب دسترسی پیدا کند.




«خواننده لمسی» (Haptic Reader)


از آن‌جایی که یافتن کتاب به خط «بریل» بسیار دشوار است و به دلیل هزینه‌های بالای آن معمولا ناشران تمایلی به تولید این کتاب‌ها نشان نمی‌دهند، مخترعان به اختراع «خواننده لمسی» اقدام کرده‌اند.

این  نام اصطلاحا به ابزاری گفته می‌شود که به روشندلان و کم‌بینایان می‌توانند حتی کتاب‌های غیر خط «بریل» را مطالعه کنند.

این ابزار از یک صفحه شیشه‌ای مسطح تشکیل شده است که به هنگام قرار گرفتن روی صفحه یک کتاب، واژگان را به طور خودکار به حروف  «بریل» تبدیل می‌کند. در این زمان خواننده می‌توان با لمس صفحه شیشه‌ای و برجستگی‌های نقش بسته بر آن محتوای کتاب را بخوانند.

یه‌علاوه این ابزار لمسی می‌تواند برای کسانی که به خط «بریل» آشنایی ندارند، واژگان کتاب‌های به این خط را به صوت تبدیل و آن را پخش کند.

«خواننده لمسی» بسیار ساده طراحی شده و به راحتی قابل استفاده است.

«حلقه چشمی اسکن بریل» (Eye Ring Braille Scanner) 

این ابزار همان‌گونه که از نامش پیدا است، به ابزاری حلقه‌ای گفته می‌شود که خواندن کتاب را برای افراد کم‌بینا امکان‌پذیر می‌کند.

این ابزار بسیار پیشرفته شامل یک اسکنر حلقه‌ای شکل است به سادگی می‌توان آن را به صورت زد و متون کتاب‌های معمولی را به خط «بریل» خواند.

بخش بیرونی ابزار حروف را اسکن می‌کند و بخش درونی آن آن‌ها را به صورت خط «بریل» درمی‌آورد. شکل حلقه‌ای این ابزار این امکان را می‌دهد که بتواند نخستین حرف را خوانده و به ترتیب درست واژگان و جملات را دنبال کند.

این دستگاه هم‌چنین به کم‌بینایان این امکان را می‌دهد تا محتوای نهایی به دست آمده را از طریق «بلوتوث» گوشی‌های تلفن همراه بشنوند. «حلقه چشمی اسکن بریل» با وجود کلیدی بر روی آن به سادگی خاموش و روشن می‌شود.




آی – پال تک‌خوان (Eye – Pal Solo) 

این اختراع به سادگی می‌تواند تمامی متون نوشتاری اعم از کتاب، روزنامه و حتی تابلوهای راهنمایی را با صدای بلند بی‌نیاز به رایانه و ابزار اضافی بخواند.

این وسیله که کار با آن بسیار ساده است برای روشندلان، افراد کم‌بینا و حتی کسانی که دچار بیماری پریش‌خوانی هستند بسیار مفید برآورد شده است. این ابزار حتی می‌تواند زبان‌های دیگر را با صدای بلند بخواند و این توانایی را دارد که در صورت جاافتادن یک واژه، خواندن را متوقف و دوباره شروع به کار کند.

فقط کافی است تا این دستگاه را به برق زد و صفحات کتاب یا روزنامه را بر روی آن قرار داد و در کم‌از چند ثانیه به محتوای کتاب گوش داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها