پنجشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۰
روایت خاصیت 100 گیاه از زبان «ایوروشه» چاپ هفتمی شد

هفتمین چاپ کتاب «سلامتی شما، زیبایی شما: 100 گیاه 100 استفاده» را انتشارات ناهید به بازار کتاب عرضه کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) هفتمین چاپ کتاب «سلامتی شما، زیبایی شما: 100 گیاه 100 استفاده» با ترجمه مرضیه آزاد ازسوی انتشارات «ناهید» منتشر شده است.
 
«ایوروشه» در مقام نویسنده که به دلیل دانش شگفتش درباره گیاهان و هنر کاربرد آن‌ها از شهرتی جهانی برخوردار است در مقدمه کتاب درباره چگونگی آشنایی و علاقه‌اش به گیاهان آورده است،‌ من از دوران کودکی طبیعت را دوست داشته‌ام،‌ غالباً روی نیمکت مدرسه، نگاهم را به آن سوی پنجره روی گیاهان اطراف دهکده‌ام می‌انداختم و گاهی در فصل و هوای خوب، در پوست خود نمی‌گنجیدم تا به کوه و دشت بزنم، و پس از آنکه دشت‌های پر گل و عطر‌آگین را درمی‌نوردیدم، دیروقت به خانه بر‌می‌گشتم.
 
این گیاه‌شناس ادامه می‌دهد که روزی،‌ در گوشه‌ای از اتاق زیر شیروانی گنجینه‌ای یافتم؛ صندوقچه‌ای جادویی که به‌وسیله جَدم گیاه به گیاه و فصل به فصل با حوصله و دقت فراوان مرتب شده بود. این کشف غیرمنتظره، مرا به ایجاد یک باغچه گیاه‌شناسی ترغیب کرد. این باغچه که از آن‌ هنگام تا‌کنون مدام بزرگ‌تر شده، امروزه به‌خاطر گوناگونی گیاهانی که در آن گردآمده یکی از تحقیقاتم را به انجام می‌رسانم و در عین اینکه سرمایه هنگفتی برای دانشکده‌هاست، ستایش همه کسانی را که در فصل خوب از «برتانی» می‌گذرند را بر‌می‌انگیزد.
 
«ایوروشه» در کتابش، 100 گیاه را بررسی کرده و درباره چرایی این کار آورده است،‌ و اما چرا صد گیاه؟ می‌دانم که پاسخ آن غریب است و به علم و سنت هر دو تکیه دارد. در فرانسه، از روزگاران قدیم و نسل اندر نسل، مادربزرگ‌های ما مثل حکما همواره خواص صد گیاه را عرضه داشته‌اند. نه کمتر و نه بیشتر! همیشه هم، گیاهان یکی نبودند. من هم چون برای دانش و تجربه پیشینیان احترام قایلم، نخواستم از این قاعده سرپیچی کنم: به این دسته‌گل‌ صدگانه که به قدر کافی موثر و به‌راستی گرانقدر است اکتفا کرده‌ام.
 
نویسنده در نخستین گام، مختصری از دانش گیاه‌شناسی را شرح می‌دهد و برای جمع‌آوری گیاهان توصیه می‌کند که در هوای مرطوب به جمع‌آوری گیاه اقدام نکنید. روز خشک و ساعت آفتابی را برگزینید و سعی کنید که روی گیاه، شبنم ننشسته باشد. خشکاندن نیز بخشی دیگری از گیاه‌شناسی است. خشکاندن گیاه ترجیحاً باید در سایه و در محلی دور از گردوغبار صورت گیرد. از چفته‌‌های ترکه‌ای مشبک (پارچه کنفی، ترسیمی) می‌توان برای زیر گیاه استفاده کرد و باید مراقب بود که گیاهان روی هم انباشته نشوند. عصاره‌کشی و لیوفیلیزاسیون از رو‌ش‌‌های نوین خشکاندن گیاهان است.

آفتابگردان
آفتابگردان گیاهی است بلند و یکساله که منشاء آن کشور‌های پرو و مکزیک است و می‌تواند به ارتفاع دو متر برسد. گاهی به‌صورت خودرو می‌روید ولی غالباً کاشته می‌شود. ساقه‌اش مستقیم و محکم و اندکی پرزدار است. برگ‌هایش پهن و تقریباً همیشه متناوب و شکل آن بیضوی و دندانه‌دار و زبر است. انتهای ساقه جمع می‌شود و رنگ آن زرد روشن است. گل در ماه‌های تابستان تا اوایل پاییز باز می‌شود. روغن این گیاه برای بیماران مبتلا به تصلب شرایین تجویز شده است. روغن نا‌مرغوب آفتابگردان مصارف صنعتی دارد. تنتور و گل‌های تازه و ساقه له‌شده‌اش غالباً با نتایج موفقیت‌آمیز در برابر انواع تب‌‌ها به‌کار رفته است. طب تجربی محلول دانه‌های خردشده در آب را توصیه می‌کند. با مقدار کم آن نوشابه‌ای فراهم می‌شود که خاصیت ادرارآوری دارد.

پرتقال
برگ،‌ گل و میوه (پوست میوه) قسمت‌های مورد استفاده پرتقال هستند. یک مقاش برگ را در نیم‌لیتر آب‌جوش دم و صاف کرده و کمی عسل به آن اضافه کنید. برای درمان ناراحتی‌های عصبی و بی‌خوابی یک فنجان هنگام خواب بنوشید. دو مقاش گل را در یک لیتر آب جوش بریزید (می‌توانید اندکی زیزفون یا بابونه به مقدار مساوی به آن اضافه کنید) برای درمان آشوب، اضطراب و سوء‌هاضمه روزانه سه فنجان  از این دم‌کرده بنوشید.

در ادامه تشریح مصارف پرتقال آمده است،‌ برای بستن منافذ باز شده و بازگرداندن نرمی پوست، می‌توان برش‌های نازک پرتقال را روی پوست‌های چرب گذاشت. این ماسک را باید حدود نیم‌‌ساعت حفظ کرد و ترجیحاً در آرامش مطلق دراز کشید همچنین با اضافه کردن گلاب به آب پرتقال به میزان ثلث حجم آن،‌ لوسیون قابض و خوبی فراهم می‌شود.  
      
«ایوروشه» به مخاطبان کتابش تأکید می‌کند که از یاد نبریم گیاهان نیز مانند انسانند، دست نخورده‌ترین، اصی‌‌ترین، ناب‌ترین. شور‌انگیز‌ترین‌شان آن عده‌‌اند که از همه پنهان‌‌ترند. ‌               
 
هفتمین چاپ کتاب «سلامتی شما، زیبایی شما: 100 گیاه 100 استفاده» با شمارگان یک‌ هزار و 100 نسخه در 295 صفحه، به بهای17 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات «ناهید» به بازار نشر عرضه شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها