دوشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۱
انتقاد وزیر علوم از سهم کم علوم انسانی در تولید علم جهانی

محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مراسم بزرگداشت پنجاهمین سالگرد تاسیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با انتقاد از سهم کم علوم انسانی در تولید علم جهانی گفت: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی باید رسالت خود را بر تولید و عرضه آثار ارزشمند بومی و تربیت محققان با تکیه بر میراث اسلامی و ایرانی قرار دهد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)،‌ محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امروز دوشنبه (21 دی‌ماه 1394) در مراسم بزرگداشت پنجاهمین سالگرد تاسیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی طی سخنانی با بیان اینکه علوم انسانی باید مبنای توسعه همه‌جانبه و پایدار در کشور باشد، گفت: در دنیای کنونی که بحث توسعه مطرح است با عنایت به مدیریت علوم و تبدیل آنها به ثروت نیازمند علومی مانند علوم اجتماعی، جامعه‌شناسی و اقتصاد هستیم.
 
وی ادامه داد: علوم انسانی مهم‌ترین نقش در نهادینه‌سازی توسعه و تفکر انتقادی دارد چرا که تفکر انتقادی یکی از عوامل توسعه‌یافتگی در جهان است. دامنه علوم انسانی فراتر از علوم دیگر است چون با جامعه سروکار دارد و پیدا کردن راه‌حل برای انسان چندبعدی کار پیچیده‌ای است.
 
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه با وجود توسعه کمّی علوم انسانی این علوم هنوز نتوانسته نقش خود را در توسعه جامعه پیدا کند، عنوان کرد: فقدان برنامه‌ریزی جامع در این حوزه و اختصاص یافتن بودجه‌های پراکنده از عواملی بوده که موجب شده علوم انسانی نتواند به جایگاه اصلی خود در جامعه برسد.
 
فرهادی با اشاره به تشکیل شواری توسعه پژوهش و فناوری در علوم انسانی گفت: با تشکیل این شورا در زمینه برنامه‌سازی، مدل‌سازی و ورود فناوری به علوم انسانی کارهایی صورت خواهد گرفت و این شورا سرآغاز اساسی در پژوهش‌های علوم انسانی در کشور خواهد بود.
 
وی با بیان اینکه علوم انسانی حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد، یادآور شد: علوم انسانی بر میراث کهن تکیه زده و این علوم برپایه معنویت و اخلاق است. در اشعار شاعران بزرگ ما معنویت و اخلاق موج می‌زند و محققان باید از دل این اشعار نظریه‌پردازی کنند.
 
این مقام مسئول، سیاست وزارت علوم را تقویت دانشگاه‌ها و هدایت‌ آنها به سمت حل مشکلات کشور دانست و گفت: این موضوع باید به پژوهشگاه‌ها نیز تعمیم یابد و ما از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی می‌خواهیم که ماموریت خود را روی حل مشکلات اجتماعی متمرکز کند و به آسیب‌شناسی مسایل و ارایه راه‌حل در این زمینه بپردازد.
 
به گفته وی، امروزه باید پژوهشگاه روی مسایلی چون ورود فناوری به زندگی و آینده‌پژوهی در این زمینه تحقیق  و سبک زندگی اسلامی، ایرانی، دینی طراحی و به جامعه ارایه کند.
 
فرهادی تاکید کرد: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی باید نقش موثری در تولید علم جهانی داشته باشد چرا که اکنون شاخص‌های حاکی از آن است که سهم تولید علوم انسانی در تولید علم جهانی کم است. امروز از هزار و 120 نشریه علمی که در کشور منتشر می‌شود 630 نشریه متعلق به علوم انسانی است و اگرچه بالای 50 درصد را به خود اختصاص داده‌اند اما تاثیرشان در حوزه بین‌الملل کم بوده و ما تنها یک یا دو نشریه به زبان غیرپارسی داریم.
 
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر حمایت مادی و معنوی از توسعه نشریات علمی که در سطح بین‌المللی تاثیرگذارند، گفت: در زمینه پژوهش نیز باید کارهای بیشتری صورت بگیرد چرا که مشکلات اجتماعی، فرهنگی و مردمی زیاد است و این مشکلات باید سرفصل اقدامات پژوهشگاه قرار بگیرد.
 
فرهادی افزود: در کنار فعالیت پژوهشگاه‌ها امکانات مراکز رشد علوم انسانی و هنر نیز مهم است و تاکنون 6 مرکز رشد علوم انسانی و هنر در شهرهایی مانند اصفهان، تبریز، مشهد و قم مجوز گرفته و به زودی فعالیت می‌کنند.
 
این مقام مسئول ادامه داد: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی می‌تواند در حوزه‌های تخصصی علوم انسانی شاخص‌های تاثیرگذار را شناسایی کرده و در این حوزه گام بردارد. محققان نیز باید در تولید علوم انسانی بومی فعال باشند و با حضور بر جامعه بین‌الملل دستاوردها را به جهان ارایه کنند.
 
وی تاکید کرد: اکنون ارتباطات ما با دنیا بیشتر شده و دیپلماسی علمی در دستور کار ماست. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی باید رسالت خود را بر تولید و عرضه آثار ارزشمند بومی و تربیت محققان با تکیه بر میراث اسلامی و ایرانی قرار دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها