آیین پایانی هشتمین جشنواره داستان انقلاب برگزار شد
رحماندوست: رمان انقلاب ظرفیت جهانی شدن دارد/ مومنی: پژواکهای بینالمللی انقلاب در قالب رمان منعکس شود
مجتبی رحماندوست در آیین پایانی هشتمین دوره جشنواره داستان انقلاب گفت: «منابع نگارشی بسیاری برای خلق رمان انقلاب موجود است و رمانهای منتشر شده، امکان ترجمه دارند.» محسن مومنیشریف نیز اظهار کرد: «اهل قلم باید تلاش کنند تا پژواکهای بینالمللی انقلاب اسلامی را مانند رویدادهای انقلاب در قالب ادبیات منعکس کنند.»
مجتبی رحماندوست در این برنامه از تاثیرگذاری انکارناپذیر ادبیات و به ویژه رمان سخن گفت و افزود: این گونه ادبی، تاثیر انکارناپذیری در ماندگاری انقلاب اسلامی در اذهان مردم جهان دارد. اگر ما بخواهیم برای انقلابمان تولید ادبیات کنیم، چرا نباید از این قالب ادبی کمک بگیریم؟
وی گفت: مشکل ادبیات انقلاب این است که زیر لایههای ادبیات دفاع مقدس پنهان مانده است. این در حالی است که دفاع مقدس در نتیجه انقلاب اسلامی رخ داد. انقلاب اسلامی به عنوان سوژه رمان، از جذابیت و موضوعیت بالایی برخوردار است. انقلاب ما به این دلیل که با وحدت مردمی و حضور مرجعیت صورت گرفت، در دنیا بی نظیر است.
درباره انقلاب اسلامی بنویسیم تا تحریف نشود
رحماندوست به انبوه بودن سوژههای ادبیات داستانی برای نوشتن داستان انقلاب اشاره کرد و افزود: اماکن، حوادث و تحلیلهای فراوانی وجود دارند که میتوانند موضوع رمان انقلاب اسلامی شوند. منابع نگارشی در این زمینه کم نیست. کتابهای تاریخ شفاهی بسیار خوبی نوشته شده است که من آنها را آینده رمان انقلاب اسلامی میدانم.
وی هشدار داد: اگر درباره انقلاب اسلامی اثر ادبی خلق نکنیم، آن را تحریف میکنند؛ همانگونه که در برخی آثار مرتبط با عصر پهلوی در این زمینه میکوشند. رمان انقلاب مناسب باید تولید و ترجمه شود. دنیا مشتاق مطالعه رمان انقلاب اسلامی است. تاکنون رمانهای بسیار خوبی هم نوشته و منتشر شده است که ظرفیت ترجمه را دارند.
این نویسنده و شاعر در پایان از تاکید زندهیاد امیرحسین فردی برای نوشتن داستان انقلاب سخن گفت و افزود: بارها این نکته را به من و تمامی نویسندگانی که خاطراتی از دوران انقلاب داشتند، یادآور میشد اما متاسفانه به دلیل مشغله زیاد هنوز نتوانستهام داستانی درباره انقلاب بنویسم.
دو رخداد تاریخی که هر ادبیاتی را جهانی میکند
محسن مومنیشریف، رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی نیز در این مراسم با یادی از زندهیاد امیرحسین فردی، به ذکر خاطرهای از نویسندگان عربزبان پرداخت و گفت: آنها به ایرانیان از این بابت که دو رخداد مهم تاریخی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی را پشت سرگذاشتهاند، غبطه میخورند و معتقدند همین دو رخداد هر نویسندهای را میتواند جهانی کند. باور دارم که موضوع انقلاب اسلامی آنقدر وسیع است که میتواند برای هر نویسندهای فرصت توجه به مسائلی را فراهم کند که تا پیش از آن مهیا نبود.
وی انقلاب اسلامی را واقعهای تمام ناشدنی دانست که از نیم قرن پیش آغاز شده و تا آینده نیز ادامه خواهد داشت، سپس یادآور شد: امروزه دروغهایی با هدف تحریف انقلاب اسلامی مطرح میشود. با پولهایی که از همین مملکت دزدیدهاند، کتابهایی مینویسند که موضوعش در ظاهر تاریخ است اما هدفش تطهیر تاریخ پهلوی است. آنها میکوشند انقلاب ما را حرکتی احساسی تبیین کنند.
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی با بیان اینکه استکبار جهانی دو مدل از اسلام را در مقابل انقلاب اسلامی ترسیم کرده است، افزود: نخست، اسلام تکفیری عربستانی و دیگری اسلام روشنفکری ترکیه. جالب آنکه در سوریه هر دو قرائت تازه آنها از اسلام در جبهه مشترک قرار گرفتهاند. پرداختن به این اتفاقها از وظایف داستان انقلاب است. اهل قلم باید تلاش کنند تا پژواکهای بینالمللی انقلاب اسلامی را مانند رویدادهای انقلاب در قالب ادبیات منعکس کنند.
رمان موفق، شانس آثاری که پذیرفته نشدند
مصطفی جمشیدی، دبیر علمی این دوره از این جشنواره نیز به ارایه آماری از آثار رسیده به این جشنواره پرداخت و گفت: رشد 50 درصدی را در آثار رسیده شاهد بودیم. داوران سختگیرانه داوری کردند و معتقدند بسیاری از آثاری که نتوانستند به دور نهایی جایزه راه پیدا کنند با اندکی اصلاح و تغییر میتوانند در قالب رمانهای موفق منتشر شوند.
وی با بیان اینکه نویسندگان جوان ما در دوره هشتم جشنواره داستان انقلاب خلاقیت بالایی نشان دادند، گفت: نسل جوان نویسندگان انقلاب توانستهاند از کلیشه و تکرار عبور و به سمت خلاقیت ادبی حرکت کنند.
دبیر علمی هشتمین دوره جشنواره داستان انقلاب، داوریهای این دوره از جشنواره را سختگیرانه دانست و افزود: داوریها با حساسیت بالایی انجام شد و وسواس زیادی برای انتخاب اثر برگزیده اِعمال شد. معتقدم که داستان انقلاب در عرصه فعلی میتواند با خلاقیت و نوآوری همراه شود.
به گفته وی، نوشتن درباره انقلاب و داستان انقلاب میتواند نشاندهنده این نکته باشد که انقلاب اسلامی موضوعی کهنه نیست و همواره در جوشش است و تنها همت جوانان نویسنده را برای نوشتن میطلبد.
نظر شما