پنجشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۰
شرح کلی از ایده‌های اصلی مکتب اتریشی اقتصاد و ویژگی‌های متمایزکننده آن در یک کتاب

کتاب «اقتصاد مکتب اتریش» یک شرح کلی از ایده‌های اصلی مکتب اتریشی اقتصاد و ویژگی‌های متمایزکننده آن از پارادایمی که سال‌ها بر اقتصاد غالب بوده [نئوکلاسیک]،‌ ارائه کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)  کتاب «اقتصاد مکتب اتریش» نوشته خسخوس هورتا دسوتو با ترجمه محمود متوسلی و مهرزاد سعیدی‌کیا به تازگی منتشر شده است.

در این کتاب،‌ یک شرح کلی از ایده‌های اصلی مکتب اتریشی اقتصاد و ویژگی‌های متمایزکننده آن از پارادایمی که سال‌ها بر اقتصاد غالب بوده [نئوکلاسیک]،‌ ارائه شده است. همچنین توسعه مکتب اتریش از ریشه‌ها و منشأ اصلی آن دنبال شده و حوزه‌هایی برجسته شده که در آن مکتب اتریش می‌تواند با قابلیت آینده‌نگرانه خود، توسعه آتی اقتصاد را غنا بخشد.

به گفته مولفان، با توجه به این‌که بیشتر افراد با آموزه‌های محوری مکتب اتریش آشنا نیستند، در فصل یک،‌ اصول زیربنایی مفهوم اتریشی بازار تشریح شده و به تفاوت‌های اصلی بین رویکرد اتریشی و پارادایم نئوکلاسیک [که علی‌رغم نواقص بسیارش هنوز هم در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود] اشاره شده است.

فصل دوم به بررسی ماهیت گرایش به هماهنگی ناشی از کارآفرینی می‌پردازد که اتریشی‌ها بدان معتقدند و تبیین‌کننده ظهور نظم خودجوش بازار و قانون‌های گرایش است (که این دو، هدف تحیقی در علم اقتصادند). فصل سوم به معرفی مطالعه درباره تاریخ اندیشه اقتصادی اتریشی می‌پردازد؛ این بررسی با تمرکز بر بنیانگذار مکتب اتریش،‌ کارل منگر آغاز می‌شود که ریشه‌های فکری او به شاخص‌ترین نظریه‌پردازان مکتب سالامانکا در عصر طلایی اسپانیا برمی‌گردد.

فصل چهارم به طورکامل، به شخصیت بوهم باورک و تحلیل نظریه سرمایه اختصاص داده شده است که مطالعه آن نشان‌دهنده مهم‌ترین عنصر لازم در برنامه‌های درسی نظریه اقتصادی در دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی است.

فصل پنجم و ششم به ترتیب، به بررسی مشارکت‌های دو اقتصاددان مهم اتریشی قرن بیستم، لودویگ فون میزس و فردیش آ.هایک،‌ پرداخته است. درک این مشارکت‌ها به دلیل فهم نحوه تکامل مکتب اتریشی مدرن و آنچه که امروزه به یک مقیاس جهانی تبدیل شده،‌ حیاتی است.

فصل هفتم به احیای مجدد مکتب اتریش اختصاص داده شده است؛ احیایی که از بحران‌ پارادایم رایج جوانه زده و گروه بزرگی از محققانی جوان از برخی دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی مسؤول آن هستند. در پایان این کتاب، برنامه تحقیقاتی مکتب مدرن اتریش و مشارکت‌هایی که این مکتب می‌تواند در توسعه آتی اقتصاد داشته باشد، متمرکز خواهد شد.

مولف تاکید می‌کند که در این کتاب به شایع‌ترین انتقادها درباره مکتب اتریش‌ ـ که عمدتاً از فقدان دانش و فهم ناشی می‌شوند‌ ـ پاسخ داده شده است.

وی در بخشی از مقدمه کتاب می‌نویسد: «باید تأکید کنیم که ما قادر نخواهیم بود در این کتاب یک نگاه دقیق به تمام ویژگی‌های مختص مکتب اتریش بیندازیم، در عوض به ارائه مروری شفاف و انگیزاننده از مشارکت‌های اساسی آن خواهیم پرداخت. بنابراین کتاب حاضر را باید به‌عنوان مقدمه‌ای ساده برای علاقه‌مندان مکتب اتریش،‌ به‌حساب‌ آورد و خوانندگانی که علاقه‌مند به توسعه درک عمیق‌تری از ابعاد آن هستند، می‌توانند به منابع منتخب در پایان کتاب مراجعه کنند. به جهت رعایت اختصار،‌ از ارائه نقل قول‌های بی‌حدوحصر صرف‌نظر نموده و بر محتواهای کلیدی تأکید بیشتری خواهیم کرد. هدف ما ارائه مکتب اتریش در حالتی دعوت‌کننده برای طیف گسترده‌ای از خوانندگان بالقوه است که با آن آشنا نیستند؛ کسانی که با خواندن این کتاب،‌ آماده باشند تا رویکردی جذاب و جدید را با عمق بیشتری دریابند.»
 
بر اساس این گزارش، در سال‌های اخیر توجه به مکاتب مختلف علوم انسانی، از جمله مکتب اتریش،‌ در ایران افزایش یافته است. با این حال کمبود منبعی فارسی که مختصر و جامع این مکتب را معرفی کند به‌خوبی احساس می‌شود. در این کتاب نویسنده مباحث اصلی مکتب اتریش را تشریح و تمایز آن با اقتصاد نئوکلاسیک را بیان می‌کند.

به گفته ناشر اثر، در مجموعه «توسعه و اندیشه» که توسط نشر چشمه منتشر می‌شود، تلاش خواهد شد مکاتب مختلف اقتصادی از جمله اتریشی، نهادی،‌ ساختاری، انتقادی،‌ شناختی و رفتاری معرفی و مورد بحث قرار بگیرد و موضوعات مختلف مانند عدالت، آزادی، توسعه،‌ کارآفرینی،‌ اقتصاد دانش‌محور،‌ مباحث بازار پول و سرمایه،‌ نقش دولت در توسعه و غیره از نگاه این مکاتب بررسی شود.
 
کتاب «اقتصاد مکتب اتریش» نوشته خسخوس هورتا دسوتو به ترجمه محمود متوسلی و مهرزاد سعیدی کیا با شمارگان هزار نسخه در 134 صفحه به بهای 10 هزار تومان از سوی نشر چشمه روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها