نشست خبری سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد
ضرورت اتخاذ سیاستهایی برای رفع مشکلات صنعت چاپ/ ارائه تخفیف ویژه به رسانههای غیردولتی در نمایشگاه مطبوعات
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری این هفته خود (دوشنبه یکم شهریورماه) از واگذاری بخش «صنعت» چاپ و نشر به وزارت صنعت، معدن و تجارت خبر داد و گفت: باید با اتخاذ سیاستهایی مانند تزریق نقدینگی و سرمایهگذاریهای جدید، در راستای رفع مشکلات چاپ گام برداریم.
وی در ابتدای این نشست اظهار کرد: در حوزه فرهنگ اقدامات خوبی صورت گرفته و تلاشهای قابل تحسینی انجام شده، اما کافی نیست. طبیعی است که برای رفع موانع در این زمینه باید تلاشهای بیشتری صورت بگیرد تا آینده روشنی پیشرو داشته باشیم.
نوشآبادی فرهنگ را مبنا و اساس تحول و پیشرفت کشور دانست و گفت: اقتصاد کشور مهم است، اما اقتصاد ذیل فرهنگ قرار دارد، بنابراین اهتمام دولت برای برنامههای فرهنگی بسیار جدی است و سیاستهای فرهنگی همان سیاستهای مصوب نظام است که در مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیدهاند.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهداف و اصول سیاستهای فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی، عنوان کرد: این اصول بیانگر تحکیم وحدت ملی و دینی با توجه به ویژگیهای قومی و مذهبی و تلاش در جهت حذف موانع وحدت، پاسداری از امنیت در عرصههای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، تقویت تفکر و تعقل و قدرت نقادی، ایجاد وحدت رویه و هماهنگی فرهنگی در میان دستگاههای مختلف نظام، تقویت و احیای هنر اصیل در تمام زمینههای سازگار با روح تعالیم اسلامی، اهتمام همه جانبه بهمنظور شناخت نیروها و نیازهای روحی و جسمی جوانان و گسترش زمینه مشارکت مردم در امور فرهنگی، هنری، علمی و اجتماعی و همچنین حمایت از فعالیتها و اقدامات غیردولتی به منظور همگانی شدن فرهنگ است.
وی ادامه داد: از دیگر اهداف اصول سیاستهای فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی میتوان به گسترش روحیه نقد و انتقادپذیری و حمایت از حقوق فردی و اجتماعی اشاره کرد.
نوشآبادی درباره منبهات سیاسی مصوبات عالی شورای انقلاب فرهنگی گفت: این شورا هشدارها و منبهاتی در دل خود جای داده که از آنجمله میتوان به بیاعتنایی به نظم عمومی و بدبینی تاریخی نسبت به دولت، تصور مغایر بودن شریعت اسلامی با هرگونه نوآوری، مغایرت داشتن تقوا و تعهد با تخصص، گرایش به راهحلهای شتابزده و خشونتآمیز در رابطه با مشکلات اجتماعی، برداشت نادرست از برخی مفاهیم دینی و رواج برخی خرافات در پوشش سنن و عقاید دینی اشاره کرد.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به خبرنگاری که جویای فرایند بازبینی آییننامه نظارت بر چاپخانهها شد، بیان کرد: صنعت چاپ به دلیل فرسودگی که دارد و همچنین به دلیل مشکلاتی که در سالیان مختلف در این عرصه به وجود آمده، نیازمند بازنگری آییننامه است تا سیاستهایی به منظور رفع مشکلات این صنعت اعمال شود که از جمله این سیاستها میتوان از تزریق نقدینگی، سرمایهگذاریهای جدید و انتقال فناوریهای جدید به داخل کشور نام برد.
این مقاممسئول با بیان اینکه صنعت چاپ یک صنعت زیربنایی برای توسعه فرهنگ محسوب میشود، افزود: هرچقدر به صنعت چاپ توجه شود، آثار و تبعات مثبت آن در بخشهای فرهنگی کشور مشاهده میشود. خوشبختانه در راستای رفع تحریمها دریچههای جدیدی با هدف توجه به این صنعت گشوده شده تا سرمایهگذاریهای مادی و معنوی بیشتری را در این عرصه شاهد باشیم.
نوشآبادی اظهار کرد: براساس رایزنیهای صورت گرفته قرار است بخش «صنعت» چاپ و نشر کشور به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شود.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به خبرنگاری دیگری که درباره فرایند اعطای درجه یک هنری به هنرمندان پرسید، گفت: این فرایند براساس قانون صورت میگیرد. هر رتبه هنری در شورای مربوطهاش بررسی میشود و افراد و آثارشان در این شورا مورد توجه قرار میگیرد.
وی ادامه داد: درجه این افراد باید از نظر علمی و کارشناسی بررسی شود و اگر واجد شرایط بودند به آنها درجه هنری داده میشود. البته ناگفته نماند که این درجه تنها ویژه نویسندگان و هنرمندان نیست، بلکه میتواند به سایر افراد در بخشهای هنری و فرهنگی تعمیم پیدا کند.
نوشآبادی در پاسخ به یکی دیگر از خبرنگاران حاضر مبنی بر اینکه «نظارت بر قیمت قرآن برعهده چه کسی است؟» عنوان کرد: اصولاً قیمتگذاری بر محصولات فرهنگی اعم از کتاب، قرآن و ادعیه مستقیماً به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارتباطی ندارد؛ معمولا قیمت کتاب توسط ناشر و نویسنده تعیین میشود. بحث نظارت، به حوزه محتوایی مربوط میشود که پیشگیری از اشتباهاتی که در گذشته در قرآنها بهوفور دیده میشده، دنبال میکند و هم از چاپ قرآن مغایر با خط و فرهنگ ایرانی و اسلامی جلوگیری میکند. بنابراین موضوع قیمتگذاری نه ارتباط مستقیم با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد و نه ارتباطی با سازمان دارالقرآن کریم؛ البته ناشر باید در تعیین قیمت شرایط بازار را نیز درنظر بگیرد.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه «قرار است وظیفه نظارت بر ترجمه قرآن که به عهده معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است به سازمان دارالقرآن واگذار شود؛ آیا این موضوع صحت دارد؟» گفت: نظارت بر ترجمه قرآن در کمیته مشترک متشکل از اعضای معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان دارالقرآن کریم صورت میگیرد.
وی درباره مکان برگزاری نمایشگاه مطبوعات نیز توضیح داد: این نمایشگاه نیمه دوم آبانماه برگزار میشود که ثبتنام آن از شنبه هفته جاری آغاز شده است. خوشبختانه امسال رسانهها و مطبوعات برای تهیه غرفه، با افزایش هزینه مواجه نیستند، بلکه تخفیف ویژه به رسانهها و مطبوعات غیردولتی ارایه خواهد شد. همچنین مکان این نمایشگاه هنوز نهایی نشده، اما صحبتهایی درباره اینکه این نمایشگاه در شهر آفتاب یا در مصلای امام خمینی برگزار شود، وجود دارد. در مجموع در طول دو هفته آینده مکان نمایشگاه مشخص خواهد شد.
نوشآبادی درباره عملکرد دولت در سه سال گذشته، بیان کرد: ما تا رسیدن به اهداف فرهنگی نظام در کشور فاصله داریم. موانع و مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد، شاید ما را از رسیدن به نقطه مطلوب بازداشته، اما بنای دولت ایجاد یک فضای بانشاط و مناسب برای توسعه فرهنگی است. در این راستا گامهایی خوبی نیز برداشته شده، اما گاهی این گامها با مانع برخورد کردهاند.
این مقاممسئول افزود: ایجاد وحدترویه و هماهنگی همه دستگاههای فرهنگی در این زمینه ضرورت دارد، اما متاسفأنه اکنون شاهد برخی ناهماهنگیها هستیم. البته بخش دیگر به اعتبارات بودجه تخصیصی حوزه فرهنگ مربوط میشود که افزایش آنها با ارتقای فرهنگ کشور کمک قابل توجهی میکند.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه «چرا در کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اسامی هیچکدام از لیست امید وجود ندارد؟» گفت: در این مورد و درباره چینش نیروها خود مجلس شورای اسلامی تصمیم میگیرد، البته ما نیز اگر بخواهند، در این زمینه مشورت میدهیم.
نوشآبادی توضیح داد: در ابتدا این نگرانی وجود داشت که چرا از 290 نماینده مجلس فقط چهار نفر برای عضویت در کمیسیون فرهنگی ثبتنام کردهاند، اما بعد از پیگیریها و حساسیتهای جامعه فرهنگی، رسانهها و دلسوزان این خلاء رفع شد و تعداد آنها به 20 نفر رسید. خوشبختانه اکنون اعضای کمیسیونهای فرهنگی را چهرههای نخبه، با تجربه، اهل فکر و قلم تشکیل دادهاند. ما نیز از عملکرد این کمیسیون راضی هستیم و امیدواریم تعاملات میان دولت و کمیسیون فرهنگی بیشتر شود.
نظر شما