سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاحیه دوازدهمین نمایشگاه استانی کتاب گیلان گفت: صنعت نشر کشور نیازمند حمایت پایدار و جدی است.
سیدعباس صالحی در این آیین اظهار کرد: گیلان در دوره معاصر، نقش اساسی در توسعه فرهنگی ایران داشته و جزو چند استان تأثیرگذار در حوزه فرهنگی ایران بوده است. سواد فرهنگی در این استان رشد سریع و شتابندهای داشته که قابل مقایسه با جاهای دیگر ایران نیست. در حوزه فرهنگ مکتوب، کتاب و نشریات گیلان سابقه 150 سالهای دارد. قدیمیترین نشریات، در این استان به چاپ رسیدهاند که سابقه و پشتوانهای قومی برای فرهنگ مکتوب کشور ما بهشمار میآید.
صالحی با اشاره به ناشران برتر این استان گفت: در دو سال گذشته 392 عنوان کتاب در این استان به چاپ رسیده و در سال 1394 نیز 605 عنوان کتاب را ناشران این استان به چاپ رساندهاند.
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به حوزه ادبیات در گیلان، افزود: در حوزه ادبیات نیز گیلان سهم قابل توجهی دارد و حجم قابل توجهی در حوزه ادبیات در استان گیلان وجود دارد که روزبهروز شاهد رشد و توسعه آن هستیم، به نحوی که در شماره اخیر نشریه دیلمان، پروندهای نسبت به سیر داستاننویسی گیلان چاپ شده بود که در آن به داستاننویسی 15 سال قبل از داستان کوتاه جمالزاده اشاره شد.
صالحی با اشاره به تحولات حوزه کتاب عنوان کرد: در حوزه کتاب، تحولات مثبتی در حوزه تنوع و تکثر عناوین شکل گرفته است. در سال گذشته حدود 80 هزار عنوان کتاب چاپ نخست و چاپ مجدد در کشور به چاپ رسیده است. در شش ماهه نخست سال جاری نیز 33 هزار و 521 عنوان در کشور چاپ شده که سهم حوزه علوم عملی پنج هزار و 500 عنوان، حوزه ادبیات پنج هزار عنوان، حوزه کودک و نوجوان چهار هزار و 600 عنوان، حوزه علوم اجتماعی چهار هزار و 500 عنوان و حوزه دین چهار هزار و 100 عنوان کتاب بوده است.
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: انقلاب اسلامی و شرایط اجتماعی کشور، فرصت مناسبی را برای دوستداران کتابی که به دنبال کتاب خوب هستند، بهوجود آورده به نحوی که تنوع سوژهها در حوزه کتاب و چاپ آن بسیار است.
وی در ادامه به بررسی ادوار نشر ایران پرداخت و گفت: نشر ایران شامل سه دوره است که در دوره نخست بیشتر کتابهای مذهبی و ادبیات کلاسیک چاپ میشد. در دوره بعد شاهد چاپ کتاب در حوزه ادبیات جدید و مدرن هستیم و اکنون نیز شاهد تنوع و تکثر کتابها در همه حوزهها هستیم و این آمایش طبیعی فرهنگ مکتوب چیزی است که عرصه کتاب به آن احتیاج داشته و به آن رسیده است.
صالحی با اشاره به حمایتهای صورت گرفته از صنعت نشر کشور، اظهار کرد: حمایتهای دولتی در فرهنگ نقش مُسکن دارند و صنعت نشر نیازمند حمایتهای پایهدار است. باید به طرف تحریک تقاضای کتاب حرکت کنیم و کتاب باید مانند کالاهای دیگر تقاضای بالا داشته باشد تا جریان اقتصادی آن چرخش یابد.
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: نشر سنتی باید به انقلاب دیجیتالی که رخ داده توجه کند و آنرا جدی بگیرد. در حوزه تولید اکنون به اعتبار چاپهای دیجیتال اتفاقات زیادی در فرایند تولید صورت گرفته و مسیر ناشرمؤلفی به خوبی در حال شکلگیری است. اکنون در آمریکا 20 درصد فروش ناشران از کتابهای الکترونیکی است و پیشبینی میشود در اروپا نیز در سالهای آینده 30 درصد فروش کل ناشران به کتابهای الکترونیکی اختصاص یابد. انقلاب دیجیتالی که در صنعت نشر بهوجود آمده، باید جدی بگیریم و صنعت نشر باید خود را با آن همراه کند.
وی با اشاره به تاریخچه برگزاری نمایشگاههای استانی کتاب که شروع آن از گیلان بوده، گفت: برنامههای مختلفی که در بخش جنبی نمایشگاههای استانی کتاب برگزار میشود به غنای نمایشگاه کمک میکند. برگزاری 30 برنامه جشن امضای کتاب در نمایشگاه کتاب گیلان به رابطه تولیدکننده کتاب و مصرفکننده کتاب کمک میکند و باعث میشود تقاضای خرید کتاب در نمایشگاههای استانی کتاب افزایش یابد.
صالحی گفت: طرح جدید اعتبار بُنکارتهای الکترونیکی توزیعی در نمایشگاه استانی کتاب در کتابفروشیهای منتخب استانها کمک قابل توجهی در حمایت از کتابفروشیهای استان است که در روند فروش کتاب در استان تأثیرگذار خواهد بود.
دوازدهمین نمایشگاه استانی کتاب گیلان از 12 تا 17 مهرماه از ساعت 11 تا 20 در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی گیلان پذیرای علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی است.
نظر شما