بایدها و نبایدهای طرحهای مروج کتابخوانی / 6
دائمی: پایتخت کتاب ایران، به کلان شهرها محدود نشده است
معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان گفت: در شرایطی که در طرحهای مربوط به کتاب و کتابخوانی فقط کلانشهرها در نظر گرفته میشوند، جشنوارههای «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» پا را فراتر گذاشتهاند و همه شهرها و حتی روستاهای سراسر کشور را با کتاب و کتابخوانی درگیر کردهاند.
«پایتخت کتاب ایران» عنوان طرحی است که بر مبنای آن هر سال شهری بهعنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب میشود. بخشهایی از این طرح، از پایتخت جهانی کتاب الگوبرداری شده، اما از نظر ساختار اجرایی همخوانیهای زیادی با شرایط فعالیت فرهنگی در ایران پیدا کرده است. در نخستین سال رقابت میان شهرهای ایران برای کسب عنوان پایتخت کتاب، «اهواز» با مشارکت نهادهای غیردولتی همچون کانون آموزش شهروندی برای توسعه (کاشت) موفق به اخذ این عنوان شد. در سال دوم «نیشابور» توانست این عنوان را از آن خود کند.
جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» نیز برنامهای است که هر سال با محوریت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مجموعهای از دستگاههای دولتی و غیردولتی اجرا میشود. بر این اساس هر سال 10 روستا یا آبادی عشایری بهعنوان روستاها و عشایر دوستدار کتاب معرفی میشوند. برای شرکت در این جشنواره، روستاها باید ضمن معرفی ویژگیهای خاص فرهنگی و اجتماعی روستا، مجموعه فعالیتها، طرحها و برنامههای اجرایی خود را برای تقویت زیرساختهای کتابخوانی و ترویج عمومی کتاب در روستا معرفی کنند.
خبرنگار «ایبنا» با توجه به قرار گرفتن در آستانه برگزاری آیین اختتامیه سومین دوره این دوره جشنواره، در گفتوگو با اهالی قلم، نشر، فرهنگ و مسئولان فرهنگی به بررسی نقش طرحهای مروج کتابخوانی در ارتقای سرانه مطالعه پرداخته و در نهایت پیشنهادات این صنف را برای برپایی هرچه بهتر این جشنوارهها ارائه کرده است.
قدرت دائمی، معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان در گفتوگو با «ایبنا» در این باره اظهار کرد: برگزاری جشنوارههای «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» را میتوان از جمله ابتکارات معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برشمرد اما طبیعی است که چون نوپا هستند ممکن است نقدی بر آنها وارد باشد. یکی از این نقدها، نبود اطلاعرسانی خوب از این جشنوارهها است. شایسته است این معاونت با تبلیغات محیطی و مجازی مانند پخش تیزرهای تلویزیونی، پخش فیلم و همچنین با استفاده از ظرفیتهای ستاد عالی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد کل کشور بیش از پیش مردم را از برپایی این جشنوارهها آگاه کند.
وی ادامه داد: احساس میکنم ادارهکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و بهمراتب ادارهکل نهاد کتابخانههای عمومی استانها میتوانند نقش پُررنگتری در این طرحها هم به لحاظ مشارکت و هم از نظر مکاتباتی که صورت میگیرد، ایفا کنند. چرا که نهاد کتابخانههای عمومی متولی کتاب محسوب میشوند و کتابخانه روستایی فراوانی دارند بنابراین میتوانند مؤثر واقع شوند.
معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان با بیان اینکه تمرکززدایی از جمله محاسن طرحهای نامبرده به شمار میآید، افزود: در شرایطی که در طرحهای مربوط به کتاب و کتابخوانی فقط کلانشهرها در نظر گرفته میشوند، جشنوارههای «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» پا را فراتر گذاشتهاند و همه شهرها و حتی روستاهای سراسر کشور را با کتاب و کتابخوانی درگیر کردهاند.
دائمی عنوان کرد: با اجرای طرحهای نامبرده فرصتی فراهم شد تا فعالان کتاب و کتابخوانی و افرادی که دغدغه کتاب دارند، ایدهپردازی کنند و این ایدهها به سراسر کشور تعمیم پیدا کنند. همچنین قدردانی و تجلیل از دستاندرکاران و فعالان کتاب در این جشنوارهها باعث ایجاد انگیزه بیشتر در این قشر از جامعه برای حرکت در این مسیر میشود.
وی با بیان اینکه شایسته است جوایز قابل توجهتری برای برگزیدگان این دو جشنواره در نظر گرفته شود، بیان کرد: معتقدم باید وزارت آموزش و پرورش نیز به این عرصه ورود پیدا کند و با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اجرای طرحهای نامبرده، زمینه توسعه کتاب و کتابخوانی را بیش از پیش فراهم کند.
معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان افزود: متولیان برپایی جشنوارههای نامبرده باید از اجرای ایدههای مطرح شده در حوزه کتاب و کتابخوانی از سوی صنوف و سازمانهای مختلف، مطمئن شوند و دائم سیر اجرایی آنها را رصد و نتایج را منعکس کنند.
آیین اختتامیه انتخاب «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» هفته اول اسفندماه در تهران برگزار خواهد شد.
نظر شما