یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۰
سردار اثباتی: جنگ را نباید هالیوودی ببینیم

سردار اثباتی،‌ فرمانده قرارگاه فضای مجازی ستاد کل نیروهای مسلح گفت: نویسندگان و مخاطبانی در این عرصه وارد شده‌اند که دوران جنگ را به چشم ندیده‌اند. جنگ را نباید هالیوودی ببینیم. شکل و قالب‌های نوشته شده در این عرصه در حال تغییر است باید بدانیم نسل آینده چقدر فرصت مطالعه رمان دارد.

به ‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست «معرفی هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع‌مقدس» شنبه (16 اردیبهشت‌ماه) با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، حمیدرضا گرامی، مسئول سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، حمید حسام، نویسنده، سردار اثباتی،‌ فرمانده قرارگاه فضای مجازی ستاد کل نیروهای مسلح، دکتر محسن شاه‌رضایی، سخنگوی هفدهمین دوره جشنواره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس و مسعود امیرخانی، نویسنده در سرای اهل‌قلم «شهر آفتاب» برگزار شد.
 
وضعیت سنجی» مهم‌ترین نتیجه برگزاری جشنواره است  
حسام با اشاره به دوره مدیریت خود در جشنواره کتاب سال دفاع مقدس طی سال‌های 83 تا 89 گفت: برخی منتقدان جریان انتخاب کتاب سال دفاع مقدس را جشنواره‌زدگی و منفی ارزیابی می‌کنند. به‌عبارت دیگر معتقدند که ذهنیت داوری موجب می‌شود که جایگاه عده‌ای ارتقا و برخی دیگر منتظر فرصت مطرح‌شدن باشند.

وی افزود: آثار جشنواره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس در رقابتی سالم به داوری گذاشته شده‌اند و بنابراین جایگاه هنرمندان در طراز ملی مشخص می‌شود. «وضعیت‌سنجی» مهم‌ترین نتیجه برگزاری جشنواره انتخاب بهترین کتاب دفاع‌مقدس است.

این نویسنده ادامه داد: برگزاری جشنواره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس (عَلَم) بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس است چرا‌که همه نهادها در جریان رقابتی سالم در برگزاری این رویداد مشارکت دارند. باید از ظرفیت داوری همه افراد به شرط تخصص استفاده کرد.

کتاب سال دفاع مقدس طرازنامه ادبی نظام است
حسام اظهار کرد: آثار «جشنواره انتخاب کتاب دفاع مقدس» طی دهه 60  به چند قالب محدود بود و با شکل‌گیری و سازمان‌دهی سازمان ادبیات دفاع مقدس و توجه به نگاه کارشناسی، گونه‌شناسی ادبیات دفاع مقدس طی دهه 70 مطرح و حتی به‌عنوان شاخه‌های دانشگاهی تعریف شد. دهه 80 با توجه به گستره موضوعی، دوران شکل‌گیری سبک‌های تاریخی، ادبی، تاریخ شفاهی، قالب‌های داستانی و مستند داستانی است؛ بنابراین ضرورت‌ها برای بهره‌گیری از داوران متخصص افزایش پیدا می‌کند.
 
وی با تاکید بر اهمیت برگزاری انتخاب کتاب سال دفاع مقدس گفت: جشنواره انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس، طرازنامه ادبی نظام مقدس جمهوری اسلامی است که وضعیت‌سنجی نشر این عرصه به حساب می‌آید.
 
آینده‌‌نگری نشر دفاع مقدس به نگاه علمی نیاز دارد
اثباتی اظهار کرد: برای آینده‌نگری نشر دفاع‌مقدس نیازمند توجه به  روش تحلیلی، نگاه راهبردی و علمی هستیم. پدیده‌ها دارای جنبه‌های فرصت و تهدید هستند و ادبیات دفاع‌مقدس نیز از این مقوله مستثنی نیست. جشنواره برای باقی‌ماندن باید به تغییرات تکنولوژیک توجه کند و ناچار است با این تغییرات هماهنگ شود. مفهوم نشر با وجود فضای مجازی متحول شده است.  
 
وی با اشاره به لزوم توجه نویسندگان به موضوع فناورهای نوین در عرصه تولید و عرضه محتوا ادامه داد: برنامه‌ریزان حوزه دفاع‌مقدس باید مشکل خود را با تغییرات تکنولوژیک حل کنند چراکه این مساله‌ای بنیادین است. اگر تغییرات تکنولوژیک را مدیریت نکنیم به تهدید تبدیل خواهد شد در حالی که استفاده و توجه به این تغییرات، ظرفیت ایجاد هزاران مخاطب برای کتاب‌های دفاع‌مقدس را فراهم می‌کند. توجه به تغییرات تکنولوژیک، نشر دفاع‌مقدس را لازمانی و لامکانی می‌کند؛ به‌عبارت دیگر این ظرفیت موجب می‌شود تا مخاطبانی که به هیچ‌عنوان و برحسب ظاهر قرابت معنایی با آن ندارند با دفاع‌مقدس آشنا شوند.
 
وی افزود: نویسندگان و مخاطبانی در این عرصه وارد شده‌اند که دوران جنگ را به چشم ندیده‌اند. جنگ را نباید هالیوودی ببینیم. شکل و قالب‌های نوشته شده در این عرصه در حال تغییر است نسل آینده چقدر فرصت مطالعه رمان دارد؛ به‌عبارت دیگر در دنیایی حرف می‌زنیم که  رسانه «توییتر» ظهور کرده و شخصی مانند ترامپ با بهره‌گیری از این رسانه ریاست جمهوری امریکا را به‌دست آورد. تغییرات در حوزه رسانه‌ بزرگ‌تر از انقلاب گوتنبرگ است. طرفداران ترامپ بعد از پیروزی وی، اعلام کردند برحزب رقیب و رسانه‌های جهان پیروز شدند.
 
این کارشناس گفت: فرزند من حق دارد که «همت» را نشناسد و «مسی» را دوست داشته باشد چرا که مسی، نماینده یک نظام تازه پیام‌رسانی است. پایه تمدن‌سازی اسلامی فرهنگ دفاع‌مقدس است.
 
تشکیل دبیرخانه دائمی کتاب سال دفاع مقدس
شاه‌رضایی اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود در هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس دو هزار تا 2هزار و 500 عنوان کتاب به دبیرخانه ارسال شود. آثار در 12 گروه شامل زندگی‌نامه داستانی، داستان، مستند، هنرهای تجسمی و نمایشی، پژوهش‌های ادبی، ‌کودک و نوجوان، تاریخ شفاهی، همچنین خادمین و ناشران دفاع‌مقدس داوری می‌شود.
 
وی ادامه داد: علاقه‌مندان تا 15 خردادماه سال‌جاری برای ارسال اثر به دبیرخانه فرصت دارند. اختتامیه این دوره در 6 ماه دوم سالجاری برگزار می‌شود همچنین دبیرخانه دائمی این رویداد فرهنگی تشکیل می‌شود. موضوعاتی از جمله گروهک‌های ضدانقلاب، منافقین، واقعه آمل، بحران کردستان، همچنین انتشار فراخوان برای دریافت آثار نویسندگان غیرایرانی در موضوعاتی مانند مدافعان حرف، بحران سوریه و یمن از دیگر اقدامات این دبیرخانه است.
 
سخنگوی هفدهمین جشنواره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس افزود: نخستین مرحله داوری با هدف جلب مشارکت حداکثری در استان‌ها صورت می‌گیرد همچنین با همکاری بنیاد ملی نخبگان در انتخاب بهترین کتاب همکاری داریم.   
 
سی‎اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم» و با ریاست سیدعباس صالحی از 13 تا 23 اردیبهشت در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب میزبان علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها