سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه ششمین دوره همایش اندیشه و قلم ارتش با اشاره به پیام تقریظ مقام معظم رهبری بر برخی کتابهای حوزه انقلاب و دفاعمقدس گفت: جامعه دچار سوءتغذیه فرهنگی است درحالی که در این عرصه دغدغه نداریم.
صالحی امیری ضمن تبریک انتساب حجتالاسلام والمسلمین عباس محمدحسینی به عنوان رئیس جدید سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: شهادت میدهم ارتش ما قهرمان و به آرمانهای انقلاب و رهبر معظم وفادار است. ارتش پاسدار حریم مرزهای کشور و امنیت در گرو حضور نیروهای مسلح است.
وی افزود: در حوادث اخیر نقش سپاه در ایجاد اقتدار ملی و هراس در دل دشمنان را دیدیم. باور داریم که اقتدار و امنیت لازمه تداوم حیات جامعه است بنابراین همه ما بهعنوان علاقهمندان و باورمندان به نظام شاکر نیروهای مسلح هستیم.
نیازمند توسعه قلم هستیم
صالحی امیری ادامه داد: امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند توسعه قلم، فرهنگ، اخلاق، معرفت و فضیلت هستیم. جامعه امروز با انبوه آسیبهای اجتماعی مواجه است که قابل دفاع نیست آمار اعتیاد، طلاق، خشونت، نزاع، حاشیهنشینی، زنان سرپرست خانوار در ایران نگرانکننده است. آسیبهای اجتماعی موجب شده تا شخص اول کشور رهبر معظم انقلاب اسلامی برای مدیریت این آسیبها وارد شوند که دلیل بر اهمیت مساله دارد. همه قوا برای حل آسیبهای اجتماعی باید درگیر شوند.
وی گفت: همه دستگاهها موظف شدهاند راهکار و برنامه اساسی درباره رفع آسیبهای اجتماعی داشته باشند و در زمان معین گزارش منسجم ارایه و رهنمود برای ادامه مسیر را دریافت کنند. معتقدم ریشه آسیبهای اجتماعی فاصلهگرفتن از ارزشهای دینی، ملی، فرهنگی و انقلاب اسلامی است. اگر بنا داریم در توسعه فرهنگی و اخلاقی اتفاقی شکل بگیرد و فساد، ناامنی و بداخلاقی همچنین انگزنی و شایعهپراکنی برطرف شود باید به ارزشهای انقلاب برگردیم.
صالحی امیری در تشریح شاخصهای گفتمان انقلاب اسلامی اظهار کرد: چرا با شاخصهای دهه اول انقلاب همدلی، همگرایی ملی، حس دوستی در عالیترین سطح خود قرار داشت. دفاعمقدس نماد همگرایی است و از این منظر دفاعمقدس را گفتمان ملی میدانیم نه جنگ را. دفاعمقدس محصول گفتمانسازی در عرصه فرهنگی بود و فداکاری نتیجه این گفتمان بهحساب میآید. گفتمان انقلاب مدیون خون شهداست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ارتباط خون و قلم افزود: تاکید میکنم تداوم فرهنگ شهادت در گرو توجه به صاحبان قلم است قلم نه بهعنوان شئی که به عنوان فرهنگ تعریف میشود. صاحبان قلم صاحبان فرهنگ هستند. اگر از زیست فرهنگی و اخلاقی فاصله گرفتهایم در واقع از گفتمان انقلاب دور شدهایم. برای بازگشت به گفتمان انقلاب باید شاخصهای دهه اول انقلاب را بشناسیم و احیا کنیم. مردم در دهه اول انقلاب نسبت به همنوعان چگونه میاندیشیدند و رفتار و کسبوکارشان چگونه بود؟ ادبیات عمومی مردم در شهر، کوی و دیار چگونه بود؟ مردم در فضای عمومی چطور به همدیگر نگاه میکردند؟ چرا آمار طلاق در آن دوره پایین بود؟
حرکت قلم راه احیای گفتمان انقلاب اسلامی است
صالحی امیری ادامه داد: در دهه اول انقلاب از رفتارهای تجملگرایانه و تنازع قدرت خبری نبود، بلکه انسانهای بزرگ در جنگ رقابت برای خدمت به مردم بودند. بنابراین قلم باید گفتمان دهه اول انقلاب را احیا کند دفاع مقدس متن این گفتمان است. امروز با گفتمان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس فاصله گرفتهایم راه احیای این گفتمان حرکت قلم برای بازسازی آن با مقتضیات روز است؛ بهعبارت دیگر با زبان روز باید ارزشهای انقلاب و دفاعمقدس را به نسل جدید منتقل کرد. نمیتوانیم با وجود یکونیم میلیون کانال در شبکههای فضای مجازی و 800هزار سایت اینترنتی درگذشته زیست کنیم. براساس آمارها در دوران انتخابات ریاستجمهوری دو تا سه میلیارد محتوا در فضای مجازی تولید شد.
وی با اشاره به توجه مقام معظم رهبری به تولید کتاب در حوزه دفاعمقدس گفت: مقام معظم رهبری شخصاً بر برخی کتابها تقریظ مینویسند و موجب شکلگیری موج در جامعه میشوند. تقریظها پیام روشنی دارد تا جامعه از کتابخوانی فاصله نگیرد. میزان مصرف فرهنگی در کشور بسیار اندک است بهعبارت دیگر با سوءتغذیه مصرف فرهنگی در کشور مواجه هستیم بنابراین باید باتوجه به وضع نگرانکننده برای رفع آن برنامهریزی کنیم. چرا درحالی که برای رفع مشکلات مختلف ازجمله ریزگردها میلیاردها تومان هزینه میکنیم اما برای مصرف فرهنگی دغدغه نداریم.
باید شکاف فرهنگی را پر کرد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: جامعه به تئاتر، رمان، شعر و سایر الگوهای مصرف فرهنگی نیاز دارد. همه مسئولیم و باید تلاش کنیم شکاف فرهنگی پر شود میزان مطالعه در ایران در شأن شعارها و آرمانهای فرهنگی نیست. باید زنجیره مولف، ناشر، چاپ، کتابخانه و کتابخوانی با هم دیده شود. صاحبان قلم باید احساس امنیت کنند. نشر و چاپ باید مورد حمایت قرار گیرد و کتاب باید در دسترس همگان باشد. همچنین کتابخوانی به امر مقدس تبدیل شود نقطه آغاز تبدیل کتابخوانی به امر مقدس مدرسه است.
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید اظهار کرد: آموزش و پرورش بهجای حجم انبوه محفوظات و آموزش به دانشآموزان باید برای ایجاد فضای مطالعه و قدمزدن و خلاقیت تلاش کند. آموزش و پرورش همچنین باید مهارتآموزی و تجربه زندگی جمعی را به دانشآموزان بیاموزد. نظام آموزش و پرورش نیازمند دگردیسی است. نهاد آموزش و پرورش باید با واقعیتهای جامعه آشنا شود. توسعه فرهنگی با انباشت محفوظات محقق نمیشود.
لزوم توجه روحانیون به فضای مجازی
صالحی امیری با اشاره به لزوم توجه آحاد جامعه از جمله روحانیون به ظرفیت قابل توجه فضای مجازی برای انتقال انواع آموزهها و ارزشها گفت: در صورتی که نسبت به فضای مجازی بیتفاوت باشیم دیگران با استفاده از ظرفیت این فضا تولیدات مسموم را به کاربران تزریق میکنند. تقابل، راهچاره نیست بلکه برای کنترل این فضا نیازمند تولید محتوا براساس ارزشهای جامعه هستیم و روحانیت در این عرصه مسئولیت دوچندان دارد.
وی ادامه داد: دو راه شامل نخست مسیر فرهنگ برای تغییر نگرشها و تسلیمشدن در برابر فرهنگ بیگانه در مسیر ما قرار دارد. بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ارتش، سپاه، حوزههای علمیه، مدرسه تفاوتی در جریان حرکت فرهنگی وجود ندارد بهعبارت دیگر همه مسئولند. رسالت فرهنگی یک رسالت همگانی است. سال گذشته 800هزار عنوان کتاب در کشور منتشر شد که بخش عمده آن به آموزش اختصاص دارد. باید برای ذائقههای جدید محتوا تولید کنیم.
صاحبان قلم باید تکریم شوند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تأثیر قالبهای مختلف محصولات فرهنگی افزود: امروز فیلم دهها و صدها بار بیش از منابع دیگر تاثیرگذار است هنر در شاخههای مختلف، شعر فیلم و رمان، محصول قلم است و صاحبان قلم را باید تکریم کرد. انجمن آثار و مفاخر کشور 100 سال در زمینه تکریم اهل قلم سابقه دارد.
صالحی امیری اظهار کرد: نیازمند تولید سرمایه اجتماعی و فرهنگی هستیم که جامعه با آن هویت پیدا کند. هویت یعنی اسلام و اهلبیت عصمت و طهارت. برای ارتقای هویت چه کردهایم؟ هویت ارزشهای بنیادی برای بنای جامعه را فراهم میکند.
در پایان کتاب «سیمای صدر اسلام» به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اهدا شد.
نظر شما