مالک شجاعی جشوقانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دوشنبه 20 آذرماه از «سهم دیلتای در مطالعات فلسفه علم» میگوید.
این نشست دوشنبه 20 آذرماه از ساعت 13 تا 14 و 30 دقیقه در گروه فلسفه علم دانشگاه شریف برگزار میشود و علاقهمندان برای حضور در این نشست میتوانند به این مکان مراجعه کنند.
ویلهلم دیلتای، مورخ، جامعهشناس، روانشناس و فیلسوف آلمانی است. او از بنیانگذاران جامعهشناسی تفهمی به شمار میرود. دیلتای از جمله اندیشمندانی است که آثارش به زبان انگلیسی قدری دیر ترجمه شده است. آثار این فیلسوف در سال ۱۹۸۹ به زبان انگلیسی برگردان شدند. او یکی از اندیشمندان تأثیرگذار و شاید مؤسس در حوزه هرمنوتیک است و در کنار شلایرماخر و گادامر، به عنوان یکی از اضلاع مثلث هرمنوتیک مدرن مطرح به شمار میآید. دیلتای برای نخستینبار هرمنوتیک را بنیاد روششناختی علوم انسانی معرفی میکند و میکوشد این علوم را از سیطره پوزیتیویسم برهاند.
دیلتای با توجه به ویژگیهای کنش انسانی و معنادار بودن کنشهای آدمیان، به تفاوت موضوعات علوم انسانی و علوم طبیعی پی برده بود. ماکس وبر، جامعهشناس آلمانی، با تأثیرپذیری از دیلتای توانست نوع جدیدی از جامعهشناسی را بنیان گذارد که کمتر از علوم طبیعی الگو میگرفت.
نظر شما