عبدالهادی فقهیزاده در نشست خبری مطرح کرد:
کارگروه تخصصی نظارت بر ترجمه قرآن تشکیل میشود/در معاونت نگاه اصلاحی خواهیم داشت
عبدالهادی فقهیزاده در نخستین نشست خود با رسانهها، بیان کرد: ما در معاونت قرآن و عترت، نگاه اصلاحی و تقویتکننده خواهیم داشت نه نگاه حذفی. مطمئناً همکاران ما نیز در این مجموعه نگاه حرفهای دارند نه نگاه شغلی.
عبدالهادی فقهیزاده در این نشست با اشاره به تقارن این نشست با هفته وحدت گفت: این هفته برای همدلی، همگامی و همراهی امت اسلامی بنا نهاده شده است؛ آرمان بزرگی که مسلمانان اعم از شیعه و سنی سالیان سال برای آن قلم و قدم زدهاند.
وی ادامه داد: هدف عالی معاونت قرآن و عترت، کمک به خارجکردن قرآن از مهجوریت و وارد کردن آن به عرصههای مختلف زندگی مردم ایران اسلامی در حوزههای علمی و عملی است. قرآن، شناسنامه مسلمانی ماست و ارتباط تنگاتنگی با فرهنگ ملی دارد. اگر ایرانی هستیم و به ایرانی بودن خود میبالیم، بهدلیل آمیختن فرهنگ اسلامی با عناصر عالی فرهنگی ایرانی است. ایرانی هستیم و پیرو آرمانهای متعالی دینی که متبرک به مفاهیم عالی قرآن و عترت است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: معاونت قرآن و عترت برای نزدیکتر شدن به این آرمان متعالی و مقدس شکل گرفته است. در طول تاریخ گذشته و دوران نظام جمهوری اسلامی ایران، مردم ما از عمق جان با آموزههای قرآن و عترت آشنا بوده و ما انقلاب مقدس خود را برپایه آرمانهای اساسی دینی که در قرآن و عترت مجسم است، شکل دادهایم؛ انقلابی برپایه آرمانهای دینی که باید هرچه بیشتر آن را بشناسیم و به آن عمل کنیم.
فقهیزاده با اشاره به اینکه با کمک کارشناسان و اهالی فرهنگ و هنر و رسانه تاکنون کارهای اساسی در معاونت قرآن و عترت شکل گرفته، افزود: انگیزههای الهی موجب شده که گامهای بلندی در معاونت قرآن و عترت برداشته شود که از جمله آنها میتوان به برگزاری هفتههای قرآن و عترت در استانها، آزمون سراسری قرآن کریم، آزمون کارکنان دولت و جشنواره آیات اشاره کرد. معاونت در سالهای گذشته از موسسات قرآنی مردمنهاد به گونههای مختلف حمایت کرده و طرحهای محدودی در حوزه فضای مجازی نیز در این سالها مورد حمایت قرار گرفتهاند. طرح سامانه جامع قرآنی کشور پیش از این کلید خورده و گامهای اولیه نیز در این زمینه مستحکم برداشته شده است. بنا داریم با نگاه علمی و فراسازمانی در همه حوزههای مرتبط با قرآن، کارهای اساسی و خوبی انجام دهیم. این طرح میتواند به بسیاری از ابهامات این حوزه پاسخ روشن داده و آمار شفافی از فعالیتهای ما ارائه دهد.
این مسئول قرآنی ادامه داد: از دیگر کارهای صورتگرفته، استانداردسازی مفاهیم و تعاریف حوزه قرآن و عترت با همکاری سازمان آمار کشور است. تاکنون بیش از 90 اصطلاح تخصصی این حوزه رسما تعریف و به همه سازمانهای مرتبط ابلاغ شده است. همچنین مقدمات طرح شناسنامه قرآنی پیش از این بهطور آزمایشی در دو استان انجام شده است. دیگر طرحی که میتوان به آن اشاره کرد «فاتحان آسمان» بوده که در ایام نوروز در پنج استان مرزی کشور انجام شد. معاونت قرآن و عترت در دوره قبل کار بسیار بزرگی در زمینه تجهیز و راهاندازی استودیوهای سمعی و بصری در چهار مرکز فرهنگی کشور شامل تهران، قم، تبریز و مشهد نیز انجام داده و این برنامه در یزد نیز در حال انجام است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه درباره اولویتهای این معاونت در دوره جدید، گفت: نگاه ویژه به موضوع عترت بهعنوان یکی از دو مأموریت اساسی معاونت قرآن و عترت از اولویتهای کاری ما خواهد بود. این مهم از طریق حمایت از برگزاری دورههای کوتاهمدت علوم و معارف اهلبیت (ع) در استانها با مشارکت و همکاری دانشگاه قرآن و حدیث صورت میگیرد. در این زمینه جلساتی برگزار و مقدمات کار صورت گرفته است. اولویت دیگر، بسترسازی برای تاسیس سامانه آموزش مجازی معارف قرآن بوده که در این زمینه قرآن الکترونیکی، بازی، کلیپ و انیمیشنهای قرآنی قابل دسترس در تلفن همراه تولید خواهد شد.
فقهیزاده با اشاره به دیگر اولویتهای کاری در معاونت قرآن، اظهار کرد: تشکیل و احیای کمیتهها و کارگروههای تخصصی در زمینههای گوناگون برای افزایش سطح کارشناسی علمی و پژوهشی از دیگر برنامههای مدنظر خواهد بود. معاونت قرآن و عترت، یکی از تخصصیترین معاونتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که کارها در آن نباید نظامنیافته انجام شود. تشکیل کمیته تحول کیفی با دعوت برخی از برجستهترین محققان و پیشکسوتان این حوزه میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
این نویسنده و مدرس دانشگاه افزود: کارگروه ادبیات، هنر و رسانه نیز در معاونت قرآن و عترت شکل خواهد گرفت. همچنین یکی از کارهای مهم ما، اصلاح و بازنگری در قرآنهای روز کشور است که در این زمینه کارگروه تخصصی نظارت بر ترجمه قرآن تشکیل خواهد شد. تاسیس دو حوزه مشاوره تخصصی جدید در معاونت شامل مشاور بینالملل و مشاور تخصصی آموزشها و فعالیتهای الکترونیک و فضای مجازی از دیگر برنامههای پیشروی ماست. گسترش تعامل با سازمان صدا و سیما و معاونتهای مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از دیگر برنامههایی است که برای معاونت درنظر داریم.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: تعامل دوسویه با موسسات مردمی فعال در حوزه قرآن و عترت از طریق بازدید از موسسات و گزارشگیری فعالیتها و ایجاد زمینه همکاری موثر از دیگر اولویتهای ما در معاونت قرآن و عترت است. گسترش مطالعه و پژوهش در حوزه تبلیغ و ترویج و عترت به سه شکل نظری، کاربردی و فرهنگسازی و برگزاری نشستهای تخصصی علمی نیز یکی از اولویتهاست. دیگر برنامه پیشروی ما، جلب مشارکتهای مردمی برای توسعه فعالیتهای قرآن و عترت از طریق طرحهای مشارکت مردمی است که در این زمینه «طرح ملی افق» برنامهریزی و با همکاری بانک تجارت، حساب ویژه 114 درنظر گرفته شده که از این طریق فعالان قرآنی و دوستداران فرهنگ قرآن و اهلبیت (ع) میتوانند در گام نخست ماهانه یکهزار تومان برای توسعه مشارکتهای مردمی قرآن کمک کنند.
این مسئول قرآنی بیان کرد: حمایت از شکلگیری و گسترش نهادهای قرآنی، دینی و عترت برای مخاطبان کودک و نوجوان از برنامههای مهمی است که در دوره جدید معاونت درنظر خواهیم داشت و در این زمینه از کارشناسان و فعالان این حوزه دعوت شده است. طرح حمایت از انتشار مجلات تخصصی قرآن و عترت در حوزه کودک و نوجوان از طریق هماهنگی و گفتوگو با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وارد فاز اجرایی خواهد شد. کیفیتبخشی به نمایشگاه قرآن و ایجاد زمینه فعالیت تشکلهای صنفی از طریق تقویت بخش بینالملل و تقویت بخش انتشارات بینالملل در نمایشگاه قرآن نیز یکی دیگر از اولویتهای معاونت است.
فقهیزاده افزود: نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم از برنامههای کلان معاونت قرآن و عترت است. برای آگاهی از رخنههای موجود در برگزاری بهتر نمایشگاه، جلسات متعددی برگزار شده و هفته آینده نیز نخستین جلسه سیاستگذاری نمایشگاه قرآن انجام میشود و درنظر داریم تا پایان آذرماه دبیرخانه نمایشگاه را برای دنبالکردن فعالیتها راهاندازی کنیم. تلاش میکنیم نمایشگاه قرآن به فروشگاه محصولات فرهنگی تبدیل نشود.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به لایحه بودجه در حوزه فعالیتهای قرآنی نیز گفت: در این زمینه با شورای عالی توسعه قرآنی در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و همچنین فراکسیون قرآن و عترت و کمیسیون فرهنگی مجلس جلساتی برگزار شده تا بحث بودجه اختصاصی معاونت و موسسات قرآنی جدیتر دنبال شود.
وی با اشاره به بیمه فعالان قرآنی بیان کرد: بحث بیمه فعالان قرآنی در سالهای گذشته نیز در معاونت دنبال شده و بسیاری از فعالان قرآنی کشور از این امکان بهرهمند شدهاند و معاونت وظیفه خود میداند که افراد بیشتری را که استحقاق برخورداری از چنین امکانی را دارند، شناسایی کند. درنظر داریم در سه سال آینده، تعداد بیمهشدگان را به دو برابر آمار فعلی افزایش دهیم.
فقهیزاده با اشاره به اینکه با تیمی از پیش تعیینشده به معاونت نیامدهام، افزود: در جلسات مختلف به برخی رخنههای کاری واقف شدم. ما در معاونت، نگاه اصلاحی خواهیم داشت نه نگاه حذفی و مطمئناً همکاران ما نیز در این مجموعه نگاه حرفهای دارند نه نگاه شغلی. درنظر داریم کارگاه اخلاق حرفهای را با حضور یکی از اساتید این حوزه در معاونت برگزار کنیم. یک نکته مهم دیگر نیز که لازم است به آن اشاره شود، پرهیز از موازیکاری در حوزه فعالیتهای قرآنی است، چراکه موازیکاری آفت بزرگی است. همچنین تلاش میکنیم از برنامههای حوزه قرآن و عترت در استانها غافل نشویم، به این دلیل که حدود دوسوم فعالیتهای معاونت در استانها متمرکز است.
نظرات