فعالیتهای باستانشناسان آلمانی در ایران از جمله کاوشهای باستانشناسی در محوطههای تاریخی تپه پهلوان، ریوی و معبد ساسانی تخت سلیمان در کتاب تحقیقات آسیا – اروپا به چاپ رسیده است.
در صفحاتی که در این کتاب به معرفی آثار تاریخی ایران اختصاص دارد، آغاز فعالیتهای میدانی باستانشناسی در ایران از سال 1338 توسط موسسه باستانشناسی آلمان در معبد ساسانی تخت سلیمان اعلام شده است.
در بخشهایی از این کتاب آمده است، موسسه باستانشناسی آلمان در سال 1340 دپارتمان مجزای تهران را بنیان کرد که کاوش های جامعی را در فیروزآباد، بیستون و بسطام انجام داد و در کنار آنها بررسیها و مستندنگاریهای وسیعی در بخشهایی از ایران انجام شد. دفتر تهران در سال 1375 به دفتر دپارتمان آسیا – اروپا تبدیل شد و از سال 1379 چهارچوبی را برای پژوهش میدانی در همکاری با دانشمندان ایرانی شکل داد.
در ادامه آمده است، پنجاهمین سالگرد تاسیس این شعبه و همکاریهای مشترک پژوهشی که این شعبه حامی آن بوده است در نمایشگاه «تهران 50» در موزه دولتی برلین مورد قدردانی قرار گرفت. محل این شعبه در منطقه الهیه در شهر تهران قرار دارد که شامل دفتر، اتاقهای draught، یک کتابخانه و نیز داری امکاناتی برای نشستها و گردهماییهایی بین دانشمندان آلمانی و همکاران ایرانی است.
با تاسیس این شعبه کتابخانه تخصصی آن گسترش پیدا کرد و هم اکنون دارای حدود 12 هزار جلد کتاب در حوزههای مختلف همچون باستانشناسی، تاریخ هنر خاور نزدیک، تاریخ باستان، مطالعات ایرانشناسی و باستانشناسی و تاریخ اسلام است. این کتابخانه برای استفاده همکاران آلمانی و ایرانی و نیز برای دورههای آموزشی برای دانشگاههای مستقر در تهران باز است.
40 هزار نگاتیو عکس از محوطههای تاریخی ایران
آرشیوهای عکسهای دپارتمان اولیه تهران هم اکنون در دپارتمان آسیا- اروپا در برلین نگهداری میشوند. این آرشیوها شامل حدود 40 هزار نگاتیو عکس از محوطههای مهم ایران است. بخشی از این مستندنگاری به صورت آنلاین در بانک اطلاعاتی آراخنه(Arachne) در وبگاه www.arachne.unikoeln.de در دسترس است.
تپه پهلوان و ریوی دو منطقه تاریخی واقع در خراسان شمالی هستند که در این کتاب به آنها پرداخته شده و توضیحاتی درباره کاوشها و تاریخچه و یافتههای آنها ارائه شده است.
نظر شما