وقتی مارسل پروست نخستین داستان خود، «مورفی» را نوشت درخواست انتشار کتاب 40 بار توسط ناشران مختلف رد شد و هیچ کس حاضر به چاپ داستانش نشد. یکی از ناشران در جواب بکت نوشته بود؛ «بازار رمان در این روزها بسیار راکد است و داستان شما که نیاز به هوش بالایی از طرف خواننده دارد، شانس زیادی برای دیده شدن ندارد.» البته بکت در تمام دنیا به خوبی دیده شد و حتی جایزه نوبل ادبیات را در سال 1969 با خود به خانه برد. در سال 2013 دستنوشته داستان «مورفی» نیز یک و نیم میلیون دلار به فروش رسید.
جیمز پترسون، نویسنده پرکار و پرفروش دنیا نیز پس از نگارش نخستین رمانش، «شماره توماس بریمان» 31 بار جواب منفی از ناشران مختلف گرفت. «شماره توماس بریمان» اولین داستان از مجموعه کاراگاه اَلکس کراسِ پترسون است. پترسون حالا یکی از موفقترین نویسندگان دنیا است. خود او در این باره به نیویورکتایمز گفته است: «هنوز نام همه ناشرانی که کتابم را نپذیرفتند دارم. گاهی برایم کتابی به عنوان هدیه میفرستند و از من تمجید میکنند، اما دیگر حرفهایشان برای من ارزشی ندارد.»
«زمانی برای کشتن»، مخستین داستان جان گریشام نیز 28 بار از ناشران جواب رد گرفت. ناشران زیادی نویسنده جنایی اهل آمریکا را ناامید کردند تا اینکه انتشارات «وینوود» در سال 1988 میلادی تصمیم به چاپ کتابش گرفت. پنج هزار نسخه از کتاب منتشر شد و موفقیتی کسب نکرد اما پس از انتشار کتاب بعدی گریشام تحت عنوان «شرکت» کتاب اول نیز مورد استقبال عمومی قرار گرفت و بیش از یک و نیم میلیون نسخه به فروش رفت و در نهایت در سال 1996 تبدیل به نسخهای سینمایی شد.
«تبصره 22» نوشته جوزف هلر نیز 22 بار توسط خانههای انتشاراتی مختلف رد شد. یکی از ناشران برای نویسنده نوشت: «اصلا نمیدانم نویسنده چه میگوید. ظاهرا در تلاش است بامزه باشد اما این اثر حتی در سطحی روشنفکرانه نیز بامزه نیست!!» ناگفته نماند که «تبصره 22» به یکی از شناختهشدهترین آثار دنیا در سبک کمدی سیاه تبدیل شد.
«سالار مگسها» نوشته ویلیام گلدینگ، نویسنده برنده جایزه نوبل نیز قبل از انتشار توسط 21 ناشر مختلف رد شده بود.
«دوبلینیها»، تنها مجموعه داستان کوتاه جیمز جویس نویسنده ایرلندی نیز 18 بار توسط ناشرین رد شد. 9 سال طول کشید تا جویس ناشری برای نخستین کتاب خود بیابد. در نهایت ناشری پذیرفت کتاب جویس را منتشر کند، اما به او گفت در صورتی که این مجموعه داستان 500 نسخه بفروشد به او حقالتألیف پرداخت میکند. اما با وجود اینکه خود جویس 120 نسخه از کتاب را خریداری کرد فقط 499 نسخه از آن به فروش رفت. البته در دنیای امروز «دوبلینیها» یکی از آثار مدرن و محبوب دنیای ادبیات به حساب میآید، در دانشگاههای بسیاری تدریس میشود و دوستداران فراوانی دارد.
نظرات