سه‌شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۰
کتابخوانی با اعمال شاقه

همه شهرهای دنیا امکان فراهم کردن فضایی امن برای زندگی و کار ندارند و همین موضوع سبب می‌شود وضعیت کتابخانه‌ها نیز تحت تأثیر قرار گیرد. در این مطلب پنج کتابخانه در دنیا را، که با وجود مشکلاتی چون سیل، جنگ، و قحطی به کار خود ادامه می‌دهند، معرفی می‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از گاردین - کتابخانه‌ها مکانی مهم و تأثیرگذار در رشد و اعتلای فرهنگ و میزان سوادآموزی در همه کشورهاست اما بسیاری از کتابخانه‌های دنیا امکان دادن خدمات به کاربران را ندارند و گاهی بلایای طبیعی یا انسانی شرایط‌شان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند.
 
«کتابخانه ناپدید شده» در قاهره، مصر


محل کتابخانه قاهره پیش از تبدیل، خانه‌ای ویلایی در منطقه‌ ثروتمندنشین شهر بود. عمر امین فردی عادی و عاشق کتاب بود و پس از آشنایی با این کتابخانه تصمیم گرفت شغل بازاریابی خود را ترک کند تا تمام وقت خود را به این کتابخانه اختصاص دهد. این کتابخانه با کمک مردم و اهدای آثاری چون مجموعه «هری پاتر» و همچنین نسخه قدیمی کتاب «آمریکا» نوشته کافکا شکل گرفت. دسامبر سال 2016 بود که کتابخانه در تلاش برای از بین بردن آزادی بیان مورد حمله قرار گرفت. چندین نویسنده در آن سال دستگیر شدند و شرایط سخت شد اما امین تلاش می‌کند به مردم یادآوری کند لذت کتابخوانی را از دست ندهند.
 
کتابخانه عمومی کابل، افغانستان


کتابخانه عمومی کابل از ترکیب دو کتابخانه کوچک در سال 1966 شکل گرفت اما جنگ‌های داخلی افغانستان، حضور طالبان در کشور و حمله آمریکا به افغانستان در سال 2001 موجب در خطر قرار گرفتن این کتابخانه شد. قیوم سروش، کارشناس مسائل افغانستان معتقد است کتابخانه در شرایط بدی است و مشکلات متعدد امنیتی کشور سبب شده است مردم علاقه‌ای به حضور طولانی‌مدت در خارج از خانه نداشته باشند، اما کتابخانه به کار خود ادامه می‌دهد. او می‌گود: «علاوه بر این کتابخانه کابل باید به روز شود و سیستم مدیریتی جدیدتری برگزیند و کتابداران حرفه‌ای را به خدمت بگیرد و به ساختمانی جدیدتر منتقل شود.»
 
کتابخانه موگادیشو، سومالی


کتابخانه سومالی نامی ندارد اما فضای سیاه و سفید کتابخانه فضایی مدرن به محیط آن بخشیده است. قحطی در سومالی فضا را برای کار و حتی زندگی دشوار کرده است اما بدره یوسف و عبدالرحیم آدن که کتابخانه را ایجاد کردند امیدوارند وجود این مکان موجب افزایش فرهنگ کتابخوانی در کشور شود.
 
کتابخانه روسا، دومینیکا


کتابخانه زیبای روسا در سال 1843 افتتاح و در سال 1906 به ساختمان کنونی منتقل شد. این کتابخانه تاریخچه‌ غنی از تاریخ و ادبیات سیاه‌پوستان در 100 سال اخیر را در خود جای داده است اما پس از طوفان «ماریا» در سال گذشته سقف کتابخانه خراب شد و 25 هزار عنوان کتاب نابود شد. پس از اینکه مؤسسه خیریه کتاب بریتانیا 200 عنوان کتاب به کتابخانه روسا اهدا کرد بار دیگر و در سال 2017 در مکانی موقتی به کار خود ادامه داد. کتابداران کتابخانه همچنان به کاربران خدمات می‌دهند و معتقدند در شرایطی که سیل سبب شد کتاب‌های بسیاری از دانش‌آموزان و دانشجویان خراب شود و دسترسی به اینترنت کاهش یابد باز بودن کتابخانه اهمیت زیادی دارد. آنها معتقدند آب و هوای این منطقه غیرقابل‌پیش‌بینی است و اتفاقاتی از جمله سیل و سونامی در آینده نیز رخ می‌دهد اما کتابخانه در هر شرایطی به کار خود ادامه خواهد داد.
 
سازمان اسناد و کتابخانه ملی بغداد، عراق


سازمان اسناد و کتابخانه ملی بغداد از زمان افتتاح در سال 1920 تاکنون دچار حواشی زیادی شده است اما در دوره حمله آمریکا به عراق کتابخانه سوزانده شد و 60 درصد از اسناد و 95 درصد از آثار کمیاب را از دست داد. بازسازی کتابخانه در دوره هرج و مرج کشور کار آسانی نبود. شرایط در بغداد از آن زمان تاکنون بهتر شده است اما بغداد همچنان شهر خطرناکی است. با این وجود کتابخانه 5 روز در هفته باز است و به کتابدوستان خدمات ارائه می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها