كتاب«جغرافياي ابيانه» به جغرافياي تاريخي و باستاني روستاي ابيانه ميپردازد؛ روستايي كه معماري بومي و تاريخي آن باعث شده است در زمره استثناييترين روستاهاي ايران و جهان به شمار آيد.
وي مينويسد: مردم ابيانه اعتقاد دارند نياكانشان در دوران گذشته در دهكده «گهبالا» كه در غرب ابيانه قرار گرفته است، سكونت داشتهاند و در مكان فعلي ده، چاهي حفر ميكنند كه قناتي بسازند. در حين كندن چاه، از مقني پرسيدهاند كه چاه آب داره يا نه(او داره يا نه) و اين پرسش كمكم به نام ابيانه تغيير شكل يافته است. اگرچه اين حكايت در باور مردم كهن ابيانه وجود دارد، اما ممكن است نام اين روستا، ريشه و معنايي جز آن داشته باشد.
اين كتاب ميكوشد به بررسي همه جانبه تاريخ و آداب و سنن اين روستا؛ هر چند فهرستوار بپردازد و براي كساني كه ميخواهند در اين روستا پژوهش كنند، راهگشا باشد.
مولف معتقد است كه از تاريخ و قدمت ده ابيانه اطلاعاتي دقيق در دست نيست ولي نوع معماري، نحوه معيشت، لهجه و لباس مردم آن، از قدمتي كهن و تاريخي قديمي حكايت ميكند.
اين كتاب در چهار بخش تنظيم شده است كه فصل نخست به كليات، تاريخچه و موقعيت جغرافيايي ابيانه اختصاص دارد. فصل دوم نيز جغرافياي طبيعي، توپوگرافي و زمينشناسي منطقه ابيانه، تشكيلات منطقه، حركات كوهزايي، سنگهاي آتشفشاني، سنگهاي نفوذي، واحدهاي آبياري، سلخبندي، پوشش گياهي را دربردارد.
فصل سوم كتاب به جغرافياي سياسي و انساني، تقسيمات ده، جمعيت، مهاجرت، مسكن، دين، اعتقادات، جشنهاي مذهبي، ازدواج، عزاداري، مرگ، لباس، زبان و لهجه، طرز زندگي، ادبيات عامهپسند و مثل اختصاص دارد.
فصل چهارم كتاب نيز جغرافياي اقتصادي، سازمانها و موسسات خدماتي و اجتماعي ابيانه، نحوه مالكيت و فعاليت اقتصادي مردم، كشاورزي، دامداري، پرورش ماهي قزلآلا، معادن و راهها را دربردارد.
روستاي ابيانه در فاصله 50 كيلومتري جاده كاشان-نطنز در دامنههاي سلسله جبال كركس وجود دارد. طول اين جاده 22 كيلومتر است و در درهاي سرسبز و جذاب قرار گرفته است. در امتداد اين دره و به دنبال روستاهاي هنجن، يارند، كمجان، برز و طره، روستاي شگفتانگيز ابيانه با جلوهاي فاخر و اصيل در دامنه قرمز رنگ كركس واقع شده است.
چاپ اول كتاب «جغرافياي ابيانه» به قلم علي اكبر ارشدي ابيانه در شمارگان 3000 نسخه و بهاي 15000 ريال به كوشش انتشارات مرسل منتشر شده است.
نظر شما