نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتوگو با ایبنا:
انتظار داریم با افزایش بودجه شاهد تحول در حوزه کتاب باشیم
فاطمه ذوالقدر با بیان اینکه افزایش بودجه فرهنگی در سال ۹۷ میتواند به توسعه برنامهها در این حوزه کمک کند، گفت: افزایش ۱۰ درصدی بودجه نسبت به سال 96 با توجه به اینکه بودجهریزی امسال بر مبنای بودجهریزی عملیاتی است، میتواند تحول و دستاوردی مطلوب و ملموس را برای عرصه کتاب و فرهنگ کشور به همراه بیاورد.
وی افزود: در قانون بودجه سال 97 نیز افزایش قابل توجه بودجه حوزه چاپ را به تصویب رساندیم که یقیناً افزایش ظرفیت صنعت چاپ به عنوان یک پیشنیاز برای عرصه فرهنگ کتاب و کتابخوانی به حساب میآید.
وی با اشاره به بخش بودجه فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توضیح داد: در این حوزه نیز افزایش بودجه حدود 10 درصدی را نسبت به سال 96 برای بودجه در سال جاری تصویب کردیم که این افزایش اعتبارات با توجه به اینکه بودجهریزی امسال بر مبنای بودجهریزی عملیاتی است، انتظار داریم تحول و دستاوردی مطلوب و ملموس را برای عرصه کتاب و فرهنگ کشور به همراه بیاورد.
ذوالقدر با اشاره به اهداف و وظایف کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، گفت: یکی از وظایف کلیدی کمیسیون فرهنگی حمایت از فرهنگ کتاب و کتابخوانی در سطح کشور است زیرا زیرساختهای فرهنگ یک کشور اگر بر مبنای اطلاعات و دانش درست استوار شود، سستی و گسست در عناصر فرهنگی و اجتماعی به سختی رخ خواهد داد.
وی افزود: بر این اساس بهعنوان عضو کمیسیون فرهنگی پیشنهادهایی برای افزایش حمایت از عرصه کتاب و کتابخوانی در زمان تصویب بودجه 97 مطرح کردم که خوشبختانه افزایش بودجه در بخش فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در بخش حمایت از چاپ و نشر کتب و در بخش تخصیص یارانههای صنعت چاپ و کتاب و بودجهای برای کتابخانه ملی و کتابخانه ای مطرح در سطح کشور که به عنوان منبع اطلاعاتی برای جهان اسلام شناخته میشود، محقق شد.
اولویت توسعه و ترویج کتابخوانی
ذوالقدر در بخش دیگر صحبتهای خود با بیان اینکه توسعه و ترویج کتابخوانی در کشور نیازمند فرهنگسازی و آموزش است، گفت: در این زمینه تمام نهادها و ساختارهای فرهنگی و آموزشی به عنوان مسئول در این امر شناخته میشوند و در این میان نهاد خانواده به عنوان کانون اولیه پرورش و رشد کودک نقش بهسزایی در توسعه فرهنگ کتابخوانی و آموزش کودکان با استفاده از ابزار مناسب و موثق خواهد داشت.
نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اما در کنار توجه به بخش کودک و نوجوان که نهاد خانواده در کنار آموزش و پرورش و کانونهای فکری و ادبی و پرورشی میتوانند موثر واقع شوند، نسل جوان و میانسال ما نیز نیاز دارند که از کتابهای خوب و مفید برای آموزش مهارتهای زندگی همچنین برای یادگیری تخصصهای فنی و کاربردی و علمی بهره بگیرند.
وی با بیان اینکه تداوم فرهنگ پسندیده کتابخوانی نیازمند بهرهگیری از ابزارهای نوین و دسترسیهای آسان است، گفت: میتوان با اتخاذ راهکارها و تدوین قوانین مربوط به حفظ منافع ناشران و نویسندگان، نسخههای نرم افزاری کتاب در فضای مجازی منتشر کنیم و فضای مجازی را که بعضاً به عنوان یک تهدید برای نسل نوجوان و جوان معرفی میکنند با تدوین خوراک و اطلاعات مناسب در آن به یک فرصت تبدیل کنیم؛ البته در این زمینه نقش رسانه ملی نیز اهمیت دارد.
حمایت از کتابخوانی با شیوههای نوین
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حمایت از فرهنگ کتابخوانی امروز با شیوههای سنتی جوابگو نیست، عنوان کرد: عرصه کتاب و کتابفروشیها نیازمند یک تحول متناسب و سازگار با نیاز روز است. امروز افراد همه چیز را در اینترنت جستجو میکنند، اگرچه کماکان هنوز کتابفروشیها رونق و اقبال عمومی خود را نیز دارند.
وی ادامه داد: در این میان با توجه به اینکه همه درصدد دسترسی آسان و سریعتر به کالای مورد نیاز خود با حداقل هزینه هستند و از سویی با توجه به کمبود منابع کاغذ در سطح کشور و واردات روبه رشد کاغذ، باید ناشران و نویسندگان تغییر رویکردی به طرف تهیه و تدوین نسخه نرمافزاری داشته باشند.
ذوالقدر با بیان اینکه چنین اقداماتی در دنیای امروز ضروری است، گفت: این موضوع سبب میشود تا علاوه بر دسترسی سریعتر و آسانتر، تا حد قابل توجهی هزینه کتاب را برای متقاضیان آن کاهش دهند زیرا متاسفانه با توجه به افزایش فشار اقتصادی وارد بر خانوادهها اولین چیزی که از سبد خانوار حذف میشود کالای فرهنگی و همان کتاب است.
به گفته وی، از طرف دیگر، توسعه و رواج نسخههای نرم افزاری به خصوص در حوزه کتاب و کتابخوانی و فرهنگ مطالعه، صرفه جویی قابل توجهی در منابع کاغذی را نیز خواهد داشت.
وی یادآور شد: متاسفانه به دلیل ضعف در قوانین مرتبط با حفظ آثار و پیشگیری از سرقت ادبی، انتشار نسخه نرمافزاری چه بسا برای ناشران و نویسندگان چندان خوشایند نباشد ولی باید بپذیریم که حرکت در مسیر توسعه پایدار و تحقق آن نیازمند تحول در جزءجزء ساختارهای موجود در یک کشور است.
ذوالقدر با بیان اینکه باید بتوانیم همین اجزا را متناسب با نیاز جامعه همسانسازی کنیم، عنوان کرد: با چنین اقداماتی، به صورت کل میتوانیم دستاوردهای مطلوبی داشته باشیم و در این زمینه نشستها و جلسات متعددی تاکنون با اصحاب کتاب و فرهنگ کشور اعم از بخش دولتی و خصوصی در کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی داشتهایم و به عنوان نایب رئیس اول کمیسیون فرهنگی از پیشنهادات و راهکارهای عملیاتی که توسط ناشران و نویسندگان و جامعه علمی و ادبی و فرهنگی و به خصوص دانشجویان و نسل جوان برای تدوین قوانین تسهیلگر ارائه شود، استقبال میکنیم.
نظر شما