فعالیت 800 ناشر فعال در قم
وی با اشاره به تاثیر حمایتهای دولتی در افزایش توجه مردم به کتابهای عمومی افزود: افتتاح کتابفروشیهای کوچک و بزرگ از سه سال گذشته در قم آغاز شده و محرک اصلی این جریان نیز اجرای طرحهای حمایتی دولتی است. عرضه کتابهای روز ناشران در این کتابفروشیها موجب شده تا دسترسی به انواع کتاب برای مردم راحتتر باشد.
حاجیتقی با اشاره به وجود هزار و 200 ناشر در قم ادامه داد: از بین ناشران قم، نزدیک به 800 ناشر فعال هستند اما با توجه به نوسانات قیمت کاغذ، میزان تولید کتاب در قم نیز متغیر است؛ بهعنوان مثال سال جاری انتشارات ارمغان طوبی، فقط به انتشار چند عنوان کتاب که نشر آنها را ضروری بود، اقدام کرد.
حاجیتقی درباره پیشبینی وضعیت نشر کتاب طی 6 ماهه دوم سال بیان کرد: گفتوگوهای مفصلی در اتحادیه با محوریت وضعیت فعلی و آتی نشر کتاب جریان داشته و دارد. متاسفانه اوضاع، خوب نیست، بهویژه طی سه ماهه دوم سال که با افزایش قیمت کاغذ، مقوای گلاسه و حتی زینک و دوبرابر شدن قیمت صحافی مواجه بودیم.
این ناشر ادامه داد: پیش از این نیز افزایش قیمت کاغذ را تجربه کرده بودیم اما میزان افزایش قیمت فقط به کاغذ منحصر بود و قیمت سایر ملزومات چاپ کتاب رشد خیلی اندکی داشتند.
وی با تاکید بر تاثیر غیرقابل قبول قیمت کاغذ بر سایر ملزومات چاپ کتاب ادامه داد: در حالیکه قیمت کاغذ دو برابر شده، گلاسه و زینک چهار برابر، هزینههای صحافی نیز دو برابر افزایش پیدا کرده است. همه این افزایشها طی دو ماه گذشته رخ داده است. ناشران در این وضعیت، تولید کتاب را به شدت کاهش دادهاند و فقط چاپ کتابهایی که به فروش آنها اطمینان دارند اقدام میکنند.
مدیرانتشارات ارمغان طوبی در پیشبینی وضعیت تولید کتاب طی 6 ماهه دوم افزود: برای 6 ماهه دوم سال پیشبینی خوبی ندارم چراکه اقدام موثری برای بهبود وضعیت فعلی وجود ندارد. البته بخشی از مشکلات به احتکار کاغذ مربوط میشود و برخی از انبارها در قم شناسایی شده که ماجرای بغرنج و پیچیدهای برای نشر کتاب ایجاد کرده است.
برنامه مدونی برای بهبود اوضاع نیست
حاجیتقی ادامه داد: شناسایی و میزان احتکار چندان مهم نیست بلکه نکته مهم این است که هیچ برنامه مدونی برای تهیه اقلام تولید کتاب نمیبینیم. ماده اصلی تولید کتاب فقط کاغذ نیست اما فقط به قیمت کاغذ پرداخته میشود در حالیکه قیمت گلاسه، خیلی خاموش به چهار برابر رسیده است. بنابراین به نظر میرسد تولید کتاب بسیار کاهش پیدا میکند و یا هزینههای قیمت به شدت افزایش پیدا خواهد کرد.
وی درباره تلاش اتحادیه ناشران قم برای بهبود وضعیت بازار نشر بیان کرد: تنظیم بازار در دست اتحادیه نیست بلکه میتوان از ظرفیت شرکتهای تعاونی برای تنظیم بازار استفاده کرد.
این فعال حوزه نشر با اشاره به سیاستهای موثر شرکت تعاونی ناشران قم گفت: شرکت تعاونی ناشران قم اوایل سال جاری به واردات کاغذ اقدام کرد که در تنظیم بازار بسیار موثر بود. قیمتها به این واسطه تا حدودی متعادل شد. اما متاسفانه آنطور که باید از ظرفیت تعاونی ناشران استفاده نمیشود. باید ارز در اختیار آنها بهعنوان تشکل صنفی قرار دهند تا به واردات اقلام مصرفی اقدام کنند.
وی با تاکید بر واسپاری امور نشر به صنف افزود: دولت باید نقش نظارتی و مهیا کردن تسهیلات را داشته باشد، بهویژه باید به تعاونی ناشران پر و بال دهد.
حاجیتقی با انتقاد از شیوه واردات کاغذ و تخصیص آن به شرکتهای غیرمرتبط بیان کرد: در ماجرای واردات کاغذ با ارز چهار هزار و 200 تومانی، کاغذ در اختیار شرکتهای گمنام و یا شرکتهایی که حیطه فعالیت آنها نشر نبود، قرار گرفت؛ کاغذهایی که طی چند ماه گذشته بهعنوان اقلام احتکار شده شناسایی میشوند.
وی درباره بهبود وضعیت فعلی نشر برای نیمه دوم سال جاری گفت: دولت باید در دو بخش ورود پیدا کند. نخست، حمایت از مصرفکننده است که بهترین نوع آن نیز برگزاری طرحهای حمایتی موسسه خانه کتاب است. اما تابستانه کتاب بهعنوان آخرین طرح حمایتی موسسه در سال جاری از طرحهای پیشین ضعیفتر برگزار شد.
حاجیتقی با اشاره به دیگر حمایتهای دولتی برای بهبود وضعیت نشر کتاب افزود: دولت با واسپاری جریان تولید کتاب به بخش خصوصی میتواند از جریان تولید کتاب، حمایت کند تا ناشران بتوانند ملزومات تولید کتاب را وارد کنند. در غیر این صورت وضعیت تولید و قیمتگذاری کتاب بغرنج خواهد شد.
وی گفت: درحال حاضر، در کتابفروشی خودم کتابهایی به دستم میرسد که چاپ 97 هستند و قیمتشان در مقایسه با دو سال گذشته، دو برابر شده است.
نظر شما