رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران بینالمللی با اشاره به مشکلات پیش روی در زمینه کتابهای ارجینال گفت: کتابخانهها، دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی دیگر امکان تامین نیازهای پیوسته و اساسی خود در زمینه کتابهای ارجینال مورد نیاز را ندارند و با این چشمانداز در زمانی بسیار اندک دچار بحران خواهیم شد.
وی افزود: یکی از موضوعات فرهنگ و هنر، کتاب است که در کشور ما ایران همواره نگاهی ویژه به آن در طی 4 دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی حتی در زمان جنگ تحمیلی وجود داشته است.
اشخاصی با بیان اینکه در این میان نمایشگاه بین المللی کتاب تهران یکی از مظهرهای مهم کتاب است، عنوان کرد: اما اینکه به واقع ما در طی این سالها و برگزاری دورههای متفاوت این رویداد چه مقدار موفق بودهایم و از تجربیات هر دوره چه میزان استفاده کردهایم خود یک سوال بزرگ است. البته باید به یاد داشت که استفاده از کلمه بینالمللی در نامگذاری این رویداد بیانگر این نکته است که باید بازدیدکنندگان و شرکتکنندگان شاهد استانداردهای جهانی در عرضه، اجرا و حتی خاتمه باشند.
وی یادآور شد: نکتهای که در این میان وجود دارد این است که متاسفانه امسال در دوره 31 نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به دلیل غفلت و عدم توجه مسئولان، معظل کاهش ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی به شدت مشکلساز شد که دولت و وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی برای رفع آن قول مساعدت و حمایت دادند.
رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران بینالمللی با اشاره به رخدادهای نمایشگاه کتاب تهران در سال ۹۷ در بخش ارزی، توضیح داد: اجرای دیرهنگام این مساعدت در روز هفتم برگزاری نمایشگاه مشکل جدیدی به وجود آورد، نمایشگاه به پایان رسید و بیش از 110 روز نیز گذشت اما گویی بانک مرکزی، گمرک و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متوجه عواقب این تاخیر نیستند و در این بین اکانت ناشران داخلی به نوبت بسته میشوند.
به گفته وی، اکنون کتابهای نمایشگاه 31 در گمرک مبدا باقی ماندهاند و همه فقط قول مساعدت میدهند؛ در مراجعه عنوان میکنند که مشغول پیگیری هستیم ولی عملا شاهد اقدام ویژهای نیستیم.
اشخاصی با ارائه توضیحاتی در این زمینه گفت: با توجه به اینکه خرید برخی کتابها، با ثبت سفارش مشتریان در نمایشگاه کتاب تهران انجام شده، ناشران اقدام به سفارشگذاری روزانه کرده و در کمترین زمان پس از برگزاری نمایشگاه کتابها را به خریداران تحویل میدهند. امسال به دلیل تغییر نحوه ثبت سفارش و ورود کتابها از طرف گمرک جمهوری اسلامی ایران که ناشران را ملزم به ثبت سفارشها در سامانه EPL (پنجره فرامرزی گمرک جمهوری اسلامی ایران) کرده و منشا ارز نیز باید مشخص شود.
وی با بیان اینکه عملا کتابهای خریداری شده در انبارها و گمرکات کشورهای مبدا بلاتکلیف باقی ماندهاند، یادآور شد: اساسا تا کنون هیچگونه ارزی به کتاب اختصاص نیافته است تا منشا آن مشخص شود، ضمن اینکه کتابها تاکنون با استناد به استناد بند6 ماده 38 آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات از گمرکات کشور ترخیص میشد، به همین دلیل بکارگیری سامانه EPL درباره واردات کتاب که از منابع متعددی خریداری میشود عملا در حال حاضر امکانپذیر نیست.
اشخاصی با اشاره به نیاز مراکز مختلف به کتابهای زبان اصلی نیز گفت: از سوی دیگر کتابخانهها، دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی دیگر امکان تامین نیازهای پیوسته و اساسی خود در زمینه کتابهای ارجینال مورد نیاز را ندارند و با این چشمانداز در زمانی بسیار اندک دچار بحران خواهیم شد.
وی تاکید کرد: بیشک تامین ارز توسط بانک مرکزی یا صدور مجوز ترخیص کتابهایی با محتوای مشخص ارتباطی به تحریم ندارد، باید صادق باشم و مخاطبان را به مسائل روز آگاه بدانیم. مسئولان باید بدانند که بروکراسی کمر نشر خارجی را شکسته و خوب است قبل از آنکه آخرین امیدها نیز بر باد رود به تعهدات خود عمل کنند.
نظر شما