علیرضا بهرامی، ضمن اشاره به تغییرات دوره جدید جشنواره، ارزیابی آثار از طریق سامانه را زمینه افزایش عدالت و سلامت داوری دانست.
رنجهای یک جشنواره!
وی با بیان این مطلب که برگزاری هفده دوره جشنواره «کتاب و رسانه» دستاورد بیسابقهای برای خبرنگاران حوزه کتاب محسوب میشود، افزود: جشنواره کتاب و رسانه به دلیل اینکه همزمان با هفته کتاب برگزار میشود همواره از کاستیهایی رنج برده و میبرد. بهعنوان نمونه بعد از برگزاری پانزده دوره، نخستینبار سال گذشته ایمیل ویژه جشنواره برای ارتباط علاقهمندان با دبیرخانه ایجاد شد.
بهرامی در تشریح جریان ثبتنام خبرنگاران کتاب برای حضور در جشنواره کتاب و رسانه، ادامه داد: علاقهمندان میتوانند با ثبتنام در سامانه هفدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. داوری نیز از طریق این سامانه و براساس فرمهایی ویژه انجام میشود، البته داوری رویدادهای مختلف ازجمله جشنواره نقد کتاب نیز پیش از این در موسسه خانه کتاب بهصورت مکانیزه انجام شده بود.
دبیرهفدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه گفت: ساماندهی دقیق امور، تسهیل در جریان ارسال آثار، توجه به حفظ محیط زیست با حدف کاغذ از فرآیند ارسال آثار، همچنین صرفهجویی در زمان ازجمله مهمترین ویژگیهای طراحی و پیادهسازی سامانه جشنواره کتاب و رسانه است. علاوه براین جریان داوری قطرهچکانی، چند روز بعد از انتشار فراخوان آغاز میشود.
امکان بازبینی آثار تا روز آخر
به گفته بهرامی، جمعبندی آراء این دوره با هدف کاهش خطای انسانی و افزایش سلامت جشنواره مکانیزه است. داوران در جریان ارزیابی آثار از آراء دیگر داوران مطلع نیستند و فقط ادمینهای سامانه به آراء همه داوران که هنوز فهرست آنها نهایی نشده، دسترسی دارند.
این فعال حوزه رسانه بیان کرد: داوران تا پایان مهلت ارسال اثر میتوانند، ارزیابیهای قبلی خود را مجدد بررسی یا بازبینی کنند. این ظرفیت سامانه، عدالت و بازه زمانی داوری را افزایش میدهد.
طنز به جشنواره دوره هفدهم اضافه شد
بهرامی درباره بخشهای جدید این دوره از جشنواره گفت: بخش عکس دوره شانزدهم به جشنواره کتاب و رسانه اضافه شد، امسال نیز بخش طنز را خواهیم داشت. طنز مطبوعاتی با کارکردهای ویژه، زمانی ماهیت و کمیت بیشتری داشت در حالیکه سالهای اخیر تضعیف و یا از مسیر واقعی خود به دلیل غیبت بزرگان این عرصه منحرف شده است، بهعبارت دیگر، برخی فعالان این حوزه با توجه به نبود علم دقیق به بیراهه رفتهاند.
جشنواره کتاب و رسانه به دنبال تقویت قالبهای مختلف رسانهای است
وی با بیان این مطلب که جشنواره کتاب و رسانه به دنبال تقویت قالبهای مختلف رسانهای است، درباره بخش فضای مجازی در این دوره ادامه داد: در دورهای زندگی میکنیم که حتی فضای مجازی، رسانهها را تهدید میکنند. هرچندکه معتقدم، بعید است فضای مجازی جایگزین رسانههای استاندارد شود، در عین حال نمیتوان حجم انبوه تولید محتوا در این رسانه را نادیده گرفت. بنابراین بخش فضای مجازی را به این دوره اضافه شده تا از الزامات و ابداعات دنیای مدرن عقب نمانیم.
دبیر هفدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه بیان کرد: با توجه به افزایش دو بخش فضای مجازی و عکس، تعداد داوران افزایش پیدا کرده است. این داوران از بین متخصصان این دو حوزه هستند. امیدواریم دو بخش کاریکاتور و گرافیک کتاب دورههای بعد در جشنواره دیده شود.
چرا برنامهها از سال گذشته تداوم نیافت؟
بهرامی درباره برنامهها و طرحهای متنوع که قرار بود بعد از پایان دوره شانزدهم اجرایی شود، گفت: احکام انتصاب من بهعنوان دبیر دو دوره جشنواره کتاب و رسانه از سوی دو مدیرعامل مختلف موسسه خانه کتاب یعنی مجید غلامیجلیسه و نیکنام حسینیپور صادر شده است. بعد از رفتن مدیرعامل پیشین موسسه خانه کتاب، ارتباط من با این موسسه عملا در ارتباط با جشنواره کتاب و رسانه قطع شده بود.
وی با بیان این مطلب که از نخستین دوره جشنواره کتاب و رسانه در بخشهای مختلف این رویداد حضور داشتم و به آن تعلق خاطر دارم، تاکید کرد: دبیری رویدادهای فرهنگی مانند هر داوری دیگر، هزینههایی هرچند اندک به دنبال دارد. با وجود همه این مباحث این رویداد را برای خبرنگاران کتاب، مهم میدانم و معتقدم اگر به درستی مهندسی شود در آینده برای خبرنگاران کتاب، بسیار کارساز و موثر خواهد بود.
دبیر هفدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه ادامه داد: به مدیرعامل موسسه خانه کتاب گفتم؛ طرحها و ایدههای مختلفی برای دوره هفدهم، زمان مدیرعامل وقت موسسه خانه کتاب طراحی شد که با تغییر مدیرعامل به اصطلاح روی زمین ماند. اعلام کردم، اگر دبیر دوره هفدهم را پذیرفتم، توقعم این است که بخشی از این طرحها برای عملیاتی شدن پیگیری شود.
وعده پیگیری طرحهای بر زمین مانده
بهرامی بیان کرد: مدیرعامل موسسه خانه کتاب نیز مانند مدیر پیشین، این موضوع را پذیرفت که به نظر میرسد این شیوه مواجهه و وفاداری مدیران فعلی به تصمیمات مدیران قبلی در ساختار مدیریتی کشور کمیاب است. بنابراین به خبرنگاران حوزه کتاب حداقل وعده میدهم، مدیر فعلی موسسه خانه کتاب با ایدههای طرح شده دوره شانزدهم موافقت کرده است. مسئولان برگزاری جشنواره تلاش میکنند درصدی از این طرحها محقق شود.
وی گفت: تغییر مدیرعامل موسسه خانه کتاب تنها عامل موثر در بر زمین ماندن طرحها نبود؛ بلکه برخی از این ایدهها، مانند برگزاری کارگاههای آموزشی برای برگزیدگان شهرستانی تا مرحله نخست عملیاتی شدن، پیش رفت. حتی برای حضور مدرس و بازدید برگزیدگان از موزهها نیز پیگیریهای لازم با سازمان میراث فرهنگی انجام شده بود.
بهرامی ادامه داد: در حالیکه برخی برگزیدگان برای سفر به تهران بلیط تهیه کرده بودند، برگزاری کارگاههای آموزشی با ناآرامیهای اواخر سال گذشته همزمان شد و شرایط امنیتی حوالی خیابانهای نزدیک موسسه خانه کتاب موجب شد تا این طرح نیز متوقف شد.
ظرفیت جشنواره خلاء تشکل صنفی را میکاهد
وی با اشاره به ظرفیتهای جشنواره کتاب و رسانه تاکید کرد: با توجه به خلاء تشکل صنفی خبرنگاران کتاب، نهاد جشنواره کتاب و رسانه با هفده دوره سابقه و حضور فعالان قبل از دبیر، دستاندرکار، داور و حتی شرکتکننده که تاریخ و جمعیت بزرگی را نشان میدهد، این ظرفیت را دارد تا بخشی از بار تشکل صنفیای که وجود ندارد را بر دوش بکشد. این ظرفیت در انتخاب افراد برای حضور در نمایشگاههای خارجی نیز قابل پیگیری است.
نظر شما