سه‌شنبه ۱ آبان ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۰
ایجاد انگیزه نویسندگی اصلی‌ترین هدف «خودنویس» است

دبیر علمی مسابقه «خودنویس» با اشاره به زمان برگزاری مسابقه داستان‌نویسی اعلام کرد: این مسابقه تا 24 آبان‌ماه جریان خواهد داشت و شب یلدا اسامی نفرات برتر اعلام می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست خبری مسابقه داستان‌نویسی «خودنویس» به‌منظور آشنایی هر چه‌بهتر علاقه‌مندان به رمان‌نویسی با حضور صفایی نژاد مدیر نشر جام جم و داوران مسابقه داستان‌نویسی خودنویس برگزار شد.

در ابتدای نشست فلاح­‌هاشمی دبیر علمی مسابقه یکی از اهداف مهم مسابقه خودنویس را کشف استعدادها و ایجاد انگیزه و شوق نویسندگی در افرادی که اعتمادبه‌نفس لازم  ندارند دانست و گفت: هدف اصلی ما از برگزاری این قبیل رقابت‌ها این است که از نویسندگان و یا اشخاصی که به هر دلیل از ناشران سرخورده شده‌اند، حمایت کنیم و آنها را بازهم به فضای نوشتن رمان و داستان بازگردانیم.

وی افزود: این برای اولین بار است که عرصه برای نوقلم‌ها ایجادشده است و در اصل مسابقه خودنویس می‌تواند موجبات دلگرمی افراد را برای داستان‌نویسی فراهم آورد. البته شاید دوستان نوقلم با نکات ریز نویسندگی آشنا نباشند لذا هیأت داوران تلاش دارد در قالب تشکیل کارگاه‌های نویسندگی این عزیزان را تحت تعلیم قرار دهد.

فلاح هاشمی در خصوص وجه تمایز این مسابقه با سایر مسابقه‌های داستان‌نویسی تصریح کرد: تاکنون مسابقاتی در کشور انجام‌ شده است که شاید بالغ‌بر 500 کار به آنها ارائه‌شده است، اما نویسندگان صرفا شرکت کرده و جایزه خود را گرفته‌اند و دیگر نامی از آنها شنیده نمی‌شود و امکان دارد اصلا نویسندگی  را ادامه ندهند. اما خودنویس تلاش دارد با دخالت آرای مردم و استفاده ازنظرسنجی‌ها در مورد چگونگی و کیفیت آثار ارسالی، به‌نوعی شرکت‌کنندگان را تشویق کند.

دبیر مسابقه داستان‌نویسی خودنویس خاطرنشان کرد: امروز علاقه‌مندانی به نویسندگی در روستاها هستند که حتی امکان دسترسی به رایانه ندارند و ما قصد داریم با برگزاری این مسابقه از آنها دست‌گیری کنیم. بنابراین تصور می‌کنم وجه معلمی مسابقه داستان‌نویسی خودنویس نسبت به دیگر مسابقه ها قابل‌توجه و اهمیت به شمار آید و لذا جام جم می‌کوشد افراد مشتاق به نویسندگی را از دورترین نقاط کشور برای ارائه آثار و ترغیب آنها به نوشتن  فراخوان دهد.

در ادامه صفایی نژاد مدیر نشر جام جم پیرامون سازوکار مسابقه برای بهره‌مندی از رأی مردم در سنجش کیفی آثار اظهار کرد: ما برای اینکه در رسالت خود موفق عمل کنیم ناگزیر هستیم تا بستر لازم برای مشارکت مردمی را فراهم آوریم. برای این منظور کارهای دیگری هم برای مجموعه تعریف کرده‌ایم و بنا داریم مردم را وارد حوزه تولید رمان و داستان بلند کنیم. در حال حاضر کشور ما با خلاء رمان‌نویس روبه‌روست و بیشتر ترجمه محور هستیم تا انتشار محور.

وی در این‌باره افزود: امروز در کشور استعدادهای فراوانی در امر نویسندگی وجود دارد که به علت عدم‌حمایت مالی و انتشاراتی آنها به‌نوعی رهاشده‌اند و نمی‌توانند توانمندی خود را به جامعه بروز دهند. به همین خاطر بنده در اینجا اعلام می‌کنم خودنویس و نشر جام جم درها را به‌سوی علاقه‌مندان به امر نویسندگی و رمان بازکرده است تا امکان بروز استعدادهای خود را داشته باشند.

صفایی‌نژاد در راستای حمایت از نوقلم‌ها خاطرنشان کرد: ما با برگزاری کلاس‌های رایگان  و به‌کارگیری مربیان کارآزموده سعی داریم تا این عزیزان را تقویت کنیم. بعلاوه برای تشویق بیشتر نویسندگان 20 اثر برتر را روی اپلیکیشن کتابخوان طاقچه به‌صورت الکترونیک بارگذاری می‌کنیم تا خوانندگان در مورد آنها نظر خود را ارائه دهند. از طرفی بخش‌هایی از اثر را برای معرفی بیشتر در روزنامه جام جم به چاپ می‌رسانیم.

وی در همین ارتباط گفت: از میان رأی‌دهندگان به‌قیدقرعه یک جایزه 10میلیون‌تومانی هم در نظر گرفته‌ایم. افزون بر این برای 20 نفر برتر یک کار ویژه تدارک دیده‌ایم و آن‌ هم شرکت این عزیزان در برنامه کتاب‌باز شبکه نسیم است. همه  این راه‌کارها در راستای حمایت و معرفی نوقلم‌ها ترتیب داده‌شده است.

اما در بخش دیگری از نشست فلاح هاشمی دبیر جشنواره به شرایط شرکت در جشنواره داستان‌نویسی خودنویس اشاره کرد و افزود: شرایط سنی خاصی در نظر نگرفته‌ایم چه‌بسا یک فرد 60ساله از قریحه نویسندگی خوبی برخوردار باشد اما تاکنون امکان انتشار آن را پیدا نکرده است. اما یکی از شروط اصلی این است که از فرد علاقه‌مند کتابی منتشرنشده باشد و اثری که به ما ارائه می‌دهد اولین کار رمان وی قلمداد گردد.

در ادامه نشست، حسن محمودی یکی از دواران خودنویس در مورد تفاوت داوری این مسابقه با سایر مسابقه ها را در چند محور مورد ارزیابی قرارداد و ابراز کرد: موضوع اصلی که نویسندگان باید به آن بپردازند بحث سبک زندگی است. ما امروز با مقوله تهاجم ترجمه مواجه هستیم هیچ زمانی در طول تاریخ دچار این هجمه فرهنگی نبوده‌ایم. لذا رمان‌هایی در داوری‌ها بیشتر موردتوجه قرار می‌گیرد که کانون خانواده و روابط اجتماعی کشورمان را محور قرار داده و به طرز قابل قبولی در این خصوص تصویرسازی کنند.

وی افزود: بسیاری از نویسندگانی که حتی به‌طور حرفه‌ای کار می‌کنند به دلیل بازار نامساعد کاغذ با مشکل نشر مواجه هستند. امروز دنیا به‌سوی نشر دیجیتال پیش رفته است. از این‌رو مسابقه خودنویس در هدف‌گذاری‌های خود حمایت از این دسته از نویسندگان را هم در برنامه خود قرار داده است. اما در مجموع ما انتظار  ارائه کار حرفه‌ای به آن معنا از سوی نوقلم‌ها نداریم در عین‌حال به این مسئله توجه می‌کنیم چه کسی در قالب سبک زندگی توانسته است به تصویرسازی برسد و ایده و حرف‌های زیادی در دستان خود ارائه داده است.

خانم وجیهه سامانی یکی دیگر از داوران مسابقه در رابطه با موضوع مسابقه هم گفت: موضوع سبک زندگی دارای زیرشاخه‌های مختلفی است که برای این مسابقه معرفی‌شده است که عبارت‌اند از: مصرف‌گرایی و تجمل‌گرایی- چرایی عملیاتی نشدن ایده‌های کسب‌وکار- حقوق افراد در رسانه‌ها و فضای مجازی- جامعه بی خانواده خاستگاه مشکلات روانی و همدلی و اعتماد اجتماعی. به‌عنوان‌مثال نویسندگان ما می‌توانند با استفاده از الگوی آیین‌های مذهبی و عرف‌های اجتماعی و محل زندگی خود به ابعاد مختلف اخلاقی سبک زندگی بپردازند. از طرفی مسائل مختلفی که ما روزانه در روابط اجتماعی وزندگی خود با آن مواجه هستیم می‌تواند در ایده پردازی‌ها و شخصیت‌پردازی نوشتن داستان مؤثر واقع شوند.

در پایان این نشست مدیر نشر جام جم خاطرنشان کرد: افرادی که به هر دلیل با هزینه شخصی خود اثری منتشر کرده‌اند و آن اثر موفق نبوده است درصورتی‌که به این تشخیص برسیم با هزینه شخصی بوده می‌تواند در مسابقه خودنویس شرکت کنند. ولی اگر حتی اگر یک مورد کار موفق هم داشته باشند از فهرست شرکت‌کنندگان حذف خواهد شد.

صفایی نژاد گفت: ما ظرف همین هفته یک صفحه ویژه مسابقه خودنویس در سایت نشر جام جم منتشر خواهیم کرد که این صفحه به ارائه آموزش و معرفی مقوله داستان‌نویسی خواهد پرداخت. در بخش دیگری هم برخی کتاب‌های آموزشی با کد خودنویس و 50درصد تخفیف برای علاقه‌مندان در کتابخوان طاقچه عرضه می‌شود.

وی در مورد زمان مسابقه داستان‌نویسی بیان کرد: آخرین مهلت ارسال آثار  24آبان ماه خواهد بود به‌احتمال فراوان تمدید نمی‌شود.  در شب یلدا هم 20 اثر برتر معرفی می‌شوند.

صفایی‌نژاد برای اطلاع بیشتر مخاطبان برای رصد اخبار مربوط به خودنویس پیشنهاد کرد علاقه‌مندان در فضای مجازی با آدرسJJP.ir دنبال کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها