در نشست خبری بیستمین همایش کتاب سال حوزه اعلام شد؛
بودجه حوزه علمیه با ۶۰۰ مدرسه و ۷۰ مرکز از دانشگاه تهران کمتر است
دبیر علمی بیستمین همایش کتاب سال حوزه جزئیات این دوره از همایش را تشریح کرد.
میرمعزی با اشاره به اینکه بخشی از برنامههای پژوهشی حوزه در بخش آموزش تحقق مییابد و آثارش در حوزه پژوهش نیز قابل دستیابی است، ادامه داد: نظام آموزش پژوهش محور بحث مهمی است که آن را در دستور کار قرار دادیم و به دنبال آن هستیم که این امر را با همکاری معاونت آموزش، عملیاتی کنیم.
معاون پژوهش حوزههای علمیه با بیان اینکه یکی از برنامههای اصلی معاونت پژوهش، ارتقای مهارتها، پژوهش و تدوین مقالات و تقریرات علمی توسط استادان و محققان است، افزود: حدود ۵ هزار استاد در حوزههای علمیه سراسر کشور، در سطوح مختلف با هدف ارتقاء مهارتهای پژوهشی مشغول به تدریس هستند.
وی با بیان اینکه ۳۰۰ درس خارج فقه در سراسر کشور داریم، گفت: سیاستهایی برای خروج مقالات ناظر به نیازهای امروز جامعه طراحی شده است؛ از نیمههای سال قبل اقدام عملی صورت گرفته است که دروس خارجی که به مسائل مورد نیاز نظام میپردازند را ارتقاء دهیم؛ همچنین برنامه جامع پژوهشی برای طلاب، محققان و فضلا در نظر گرفته شده است.
میرمعزی در بخش دیگری از سخنانشان با اشاره به تاسیس دبیرخانه فقه معاصر افزود: ماموریت این دبیرخانه این است که فقه را در مسائل مستحدثه و جدید گسترش دهد و از اساتیدی که میخواهند به مسائل مستحدثه بپردازند، حمایت میکند و هزینههای کارگروههای پژوهشی را برای این اساتید تامین خواهد کرد.
معاون پژوهش حوزههای علمیه در ادامه با اشاره به هجمهها و نسبتهای ناروایی که برخی افراد به حوزه در عرصه کمکاری در تولید علوم انسانی اسلامی میکنند، گفت: نظام اسلامی باید نظام را بر مبنای اسلامی مدیریت کند و این مسئله برای نظام حیاتی است؛ در این فرایند دو نهاد علمی دانشگاه و حوزه فراروی ما است، لذا رسالت تولید علوم انسانی اسلامی، رسالت همه نهادهای علمی است نه فقط رسالت حوزه علمیه قم.
وی با بیان اینکه بودجه حوزه با حدود ۶۰۰ مدرسه و ۷۰ مرکز تخصصی و پژوهشی از بودجه دانشگاه تهران کمتر است ولی بیشترین کار را در زمینه علوم انسانی اسلامی داشته است، ادامه داد: به زودی نمایشگاهی در دانشگاه تهران از آثار منتخب و برگزیده حوزویان در زمینه علوم انسانی اسلامی برگزار میشود که تنها آثار 12 موسسه حوزوی عرضه خواهد شد که حدود 4 هزار اثر است که کتابشناختی آن 30 جلد است که از این میان 13 جلد آن اماده شده است.
حجتالاسلام میرمعزی همایش کتاب سال حوزه را از برنامههای اساسی این معاونت برشمرد و گفت: این همایش برای ارتقاء و توسعه پژوهشگران بالفعلی که در حوزه علوم اسلامی و در عرصه کتاب و کار علمی در حال پژوهش هستند، صورت میگیرد تا شاهد توسعه پژوهشهای مناسب در حوزههای علمیه باشیم، که امسال نیز بیستمین همایش کتاب سال حوزه به همراه دومین دوره مقالات علمی پژوهشی برگزار میشود.
ارسال 1172 اثر به دبیرخانه بیستمین همایش کتاب سال حوزه
در ادامه این نشست حجتالاسلام و المسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی دبیر علمی همایش کتاب سال حوزه، به تشریح فعالیتهای بیستمین دوره این همایش پرداخت و گفت: امسال به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی موضوع ویژهای با عنوان انقلاب اسلامی در بین محورهای همایش قرار گرفت و در این زمینه 146 کتاب به دبیرخانه رسیده است که در این میان 9 اثر به مرحله پایانی رسیدند و درنهایت 3 اثر مورد تقدیر قرار میگیرد.
مقیمی حاجی با بیان اینکه محورهای اعلام شدهی همایش به عنوان اولویتهای پژوهشی حوزه، از حمایت و امتیاز ویژه برخوردار خواهند بود، تصریح کرد: زن و خانواده، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، علوم انسانی اسلامی، فضای مجازی، آسیبهای اجتماعی، جمعیت، اقتصاد مقاومتی، سبک زندگی اسلامی، هنر (فلسفه هنر، هنر در اسلام) و محیط زیست و منابع طبیعی، بهعنوان محورهای ویژه بیستمین همایش کتاب سال حوزه و دومین جشنواره مقالات علمی حوزه هستند که 40 اثر در زمینه این محورها به دبیرخانه همایش رسید که در نهایت 4 اثر به عنوان برگزیده معرفی میشوند.
دبیر علمی همایش کتاب سال حوزه افزود: یکی از رسالتهای حوزه، ترویج فرهنگ دینی است، لذا آثاری که بهعنوان فرهنگی و تبلیغی نگارش شده است طبق مصوبه شورای عالی حوزه در ردهای جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفت.
وی ادامه ذاد: امسال در مجموع شاهد ارسال 1172 کتاب و پایاننامه سطح 4 به دبیرخانه همایش بودیم که در 18 گروه علمی مورد ارزیابی قرار گرفت و از این تعداد 219 اثر از شرایط کیفی برتری برخوردار بودند که به مرحله ارزیابی توصیفی راه یافتند که در این مجموعه 650 ارزیابی تفصیلی روی این آثار صورت پذیرفت.
حجتالاسلام مقیمی حاجی بیان کرد: بیشترین آثار ارسالی در گروه فقه و اصول با 125 اثر، گروه کلام با 117 اثر و گروه اخلاق و عرفان با 115 اثر در رتبههای برتر بودند و گروه اقتصاد با 13 اثر و مدیریت با 11 اثر در پایینترین گروها قرار گرفتند.
دبیر علمی همایش کتاب سال حوزه با اشاره به جنسیت مولفان آثار گفت: 976 کتاب و 137 پایاننامه از سوی آقایان و 52 کتاب و 7 پایاننامه از سوی بانوان به دبیرخانه همایش ارسال شده است.
وی ملیت نویسندگان را نیز مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: در مجموع 889 کتاب و 136 پایاننامه از سوی محققان ایرانی و 141 کتاب و 6 پایاننامه از سوی محققان غیرایرانی به دبیرخانه همایش ارسال شد.
مقیمی حاجی با بیان اینکه در بخش خارجی بیشترین استقبال و ارسال اثر از سوی کشورهای عراق و لبنان است، ادامه داد: در میان آثار ارسالی به دبیرخانه همایش، 959 کتاب به بان فارسی، 61 کتاب به زبان عربی، 3 کتاب به زبان انگیسی و 5 کتاب به سایر زبانها بودند. همچنین در میان آثار 140 پایاننامه به زبان فارسی و 2 پایاننامه به زبان عربی بود.
دبیر علمی همایش کتاب سال حوزه با بیان اینکه از سال گذشته طبق تصویب شورای برنامهریزی همایش، بخش مقالات علمی پژوهشی نیز به جشنواره اضافه شده است، ادامه داد: امسال در کنار برگزاری بیستمین همایش کتاب سال حوزه، دومین دوره است که مقالات علمی پژوهشی فصلنامهها و نشریات حوزوی نیز ارزیابی و تقدیر میشود.
وی با اشاره به دومین جشنواره مقالات علمی پژوهشی حوزه گفت: در حال حاضر 60 فصلنامه علمی پژوهشی از جانب حوزویان منتشر میشود که از این میان 47 نشریه در جشنواره دوم شرکت کردند و در مجموع 125 مقاله به دبیرخانه ارسال شد که 56 مقاله به مرحله ارزیابی تفصیلی راه یافتند.
مقیمی حاجی با بیان این که در طول بیست دوره برگزاری همایش کتاب سال حوزه در مجموع 16 هزار و 894 کتاب به دبیرخانه ارسال شده است، گفت: نسخهای از کتابهای ارسالی در اختیار کتابخانه آیتالله حائری و نسخهای نیز در اختیار کتابخانه مسجد اعظم قم قرار میگیرد و با این کار به نوعی غنیسازی کتابخانه حوزه نیز انجام میشود.
دبیر علمی همایش کتاب سال حوزه ادامه داد: از سه ناشر و مرکز علمی در همایش کتاب سال حوزه به عنوان مراکز و ناشران برتر تقدیر و دو ناشر و مرکز علمی با احتساب آثار ارسالی هم به عنوان شایسته تقدیر معرفی میشود.
وی با اشاره به اینکه در روز برگزاری همایش نمایشگاه آثار منتخب 20 ساله نیز در معرض دید علاقمندان قرار میگیرد، ادامه داد: در همایش طبق روال هرساله از دو شخصیت علمی حوزه به عنوان تکریم و بزرگداشت تقدیر میشود، از مرحوم آیتاللههاشمی شاهرودی به عنوان شخصیت برتر فقهی و علمی و آیتالله سیدمحمدعلی موسوی خلخالی از اساتید درس خارج مشهد به عنوان شخصیت برتر علمی حوزه تقدیر صورت میگیرد.
حجتالاسلام مقیمی حاجی در پایان گفت: مراسم معرفی و تقدیر از برگزیدگان بیستمین همایش کتاب سال حوزه و پایاننامه سطح 4، پنجشنبه 4 بهمن 97 با حضور حضرت آیتالله مکارم شیرازی از مراجع تقلید شیعیان و آیت الله اعرافی رئیس حوزههای علمیه سراسر کشور، در سالن همایشهای مدرسه علمیه دارالشفاء شهر مقدس قم برگزار میشود.
نظر شما