ایبنا گزارش میدهد:
آخر هفته نمایشگاه کتاب ناشران را امیدوار کرد/ نگاه نگران ناشران به هفته دوم نمایشگاه
برخی ناشران حاضر در سی و دومین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که از استقبال و فروش دو روز تعطیلی پایان هفته ابراز خرسندی کردند، اما از ادامه این روند طی هفته کاری پیش رو چندان امیدوار نیستند.
ابوالقضل میرباقری، مدیر انتشارات کتابسرای تندیس میزان بازدید و همچنین خرید کتاب را با توجه به شرایط اقتصادی مردم مطلوب و رضایتبخش ارزیابی کرد. درحالیکه پیش از برگزاری نمایشگاه امید چندانی به رونق این دوره از نمایشگاه نداشت.
وی وضعیت خرید مردم را در مقایسه با دورههای قبل هدفمندتر میداند و تاکید دارد که این هدفمندی ناشی از توجه مخاطب به بودجه است. به تعبیر این ناشر مردم بیشتر خریدار کتاباند تا توریسم نمایشگاه کتاب. در این میان ناشرانی که موفق به شناخت سلیقه مخاطب شدند نه تنها از افت فروش نگرانی ندارند بلکه به افزایش فروش نیز امیدوارند.
این ناشر نیز مانند دیگران ناشران از اتصال دیر هنگام دستگاههای کارتخوان بانک عامل گلایهمند بود که البته این اشکال را متوجه متولیان مربوط در بانک عامل دانست.
میرباقری درباره پیشبینی میزان فروش در روزهای آینده، امیدوارانه سخن گفت و تاکید داشت که اظهار نظر قعطی درباره این موضوع چندان آسان نیست. این ناشر به دلیل گرانی ملزومات چاپ کتاب از جمله زینک و کاغذ موفق به چاپ 10 عنوان جدید و عرضه آنها در این دوره از نمایشگاه نشد. این فعال حوزه نشر طی یک سال گذشته 60 عنوان کتاب منتشر کرده که در صورت تامین مواد اولیه ظرفیت بیشتری برای تولید میتوانست داشته باشد.
محمدجواد مظفر، مدیر غرفه انتشارات کویر، شرایط استقبال و فروش را در مقایسه با سال گذشته طبیعی ارزیابی میکند و معتقد است که نه میتوان گفت این وضعیت خوب و نه خیلی بد است. وی در ارزیابی خود درباره حضور ناشران حاضر در نمایشگاه به این نکته تاکید دارد که شرایط به گونهای پیش میرود که میتوان گفت توقف فعالیت برخی از ناشران دور از انتظار نیست.
مظفر، فشار ناشی از افزایش قیمت نهادههای تولید کتاب بر قیمت نهایی را متوجه قشر متوسط فرهیخته میداند، قشری که بودجهشان محدود است. وی از اینکه مجبور شده برای برخی از کتابهای جدید قیمت 100هزار تومانی تعیین کند ابراز ناراحتی میکند. گرفتاری همیشگی ناشران از نظر مظفر، اجبار برای خرید نقدی ملزومات و کمبود نقدینگی است؛ بنابراین چارهای نیست جز اینکه به انتشار کتاب با شمارگان محدود دست بزند؛ هرچند که در شناسنامه کتاب تعداد واقعی را درج نمیکند. به عنوان مثال در شناسنامه 500 نسخه آمده اما در واقع 200 نسخه و یا کمتر تولید شده است.
پیشبینی این ناشر برای روزهای باقی مانده این است که میزان استقبال و فروش همانند سالهای گذشته نخواهد بود. به زعم این فعال حوزه نشر بسیاری از مردم با پشتوانه تزریق یارانه دولتی به خرید اقدام کردهاند که البته اتفاق خوبی است.
مانی علمیکتابفروش، مدیر غرفه شرکت نشر البرز که تعطیلی آخر هفته را یکی از دلایل اصلی شلوغی و فروش قابل توجه این نشر میداند، امیدوار است این جریان برای دو تعطیلی منتهی به روزهای پایانی نمایشگاه نیز تکرار شود.
مجموعا میزان فروش سه روز از سیودومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برای این ناشر، در مقایسه با سال گذشته چندان تفاوت نداشته و از میزان استقبال رضایت دارد. این ناشر بر خلاف سایر همکاران خود، خرید با کارت بانکهای شخصی را بیشتر از خرید با بنکارتهای یارانهای ارزیابی میکند.
علمیکتابفروش نیز که موفق نشده به دلیل گرانی کاغذ بازار آزاد و دشواری تهیه کاغذ دولتی همه کتابهای جدید خود را به نمایشگاه بیاورد، میگوید: برای چاپ کتاب بر کتابهایی که از فروش آنها اطمینان داریم تمرکز میکنیم.
علمیکتابفروش، در پیشبینی خود برای روزهای آتی نمایشگاه، چندان امیدوارانه سخن نمیگوید و تکرار شلوغی پنجشنبه و جمعه را برای طول هفته بعید میداند.
نظر شما