چهارشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۸:۲۰
لاریجانی: احمدی به بحث‌های عقلی در جامعه معتقد بود/ او علم آموخته‌اش را زندگی کرد

علی لاریجانی گفت: احمدی به بحث‌های عقلی در جامعه معتقد بود چون وجود یک انسجام عقلی برای یک جامعه مهم است چرا که کمک می‌کند به جای مبانی هیجانی بر مبانی عقلانی تکیه کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست مراسم بزرگداشت حجت‌الاسلام والمسلمین احمد احمدی و اولین سالگرد درگذشت او بعداز ظهر امروز چهارشنبه (22 خردادماه) با حضور اهالی حوزه و دانشگاه و شخصیت‌هایی همچون حسام‌الدین آشنا، حسن خمینی، عفت مرعشی، علی مطهری و ... برگزار شد.
 
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در این مراسم درباره شخصیت مرحوم احمد احمدی گفت: مرحوم احمد احمدی شخصیتی جامع‌الاطراف داشت. او یک معلم پارسا بود که هم نسبت به زمان تدریس و هم محتوای درسی که ارایه می‌شود و همین‌طور شنیدن نظرات دانشجویان حساس بود. او همچنین خصوصیات اخلاقی بسیار ممتازی داشت. در ترجمه آثار فلسفی به شدت دقیق بود و با وسواس کار می‌کرد تا متنی که ارایه می‌کند قابل استناد باشد. ترجمه آثار فلسفی کار ساده‌ای نیست و فرد باید هم به محتوا و هم به دو زبان مبدا و مقصد اشراف داشته باشد و مرحوم احمدی چنین بود. حتی پاورقی‌های ترجمه‌های او حاوی نکات بسیار مهمی هستند.
 
او سپس با اشاره به فعالیت‌های احمدی در حوزه فلسفه گفت: او هم در زمینه نظریه‌های دکارت صاحب نظر بود و هم در حوزه اندیشه‌های کانت. او به تئوری شناخت کانت علاقه‌مند بود. هرچند ایراداتی نسبت به آن وارد می‌دانست و مثلا می‌گفت کانت در این نظریه بین متافیزیک و منطق خلط مبحثی صورت داده با همه اینها احمدی معتقد بود کانت یک قله را در حوزه معنویت فلسفی طی کرده است. حرفم این است که موضوعاتی که مرحوم احمدی در حوزه فلسفه به آن می‌پرداخت مباحث بسیار مهمی هستند که قابل بحث و پیگیری است.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: احمدی معتقد بود بحث‌ها در جامعه باید بحث‌های عقلی باشد و زمانی که صحبت‌های غیراستدلالی می‌شنید ناراحت می‌شد. البته نه ممکن است و نه نیاز است که مبانی فلسفه به صورت کامل در جامعه جاری شود اما وجود یک انسجام عقلی برای یک جامعه مهم است چرا که کمک می‌کند به جای مبانی هیجانی بر مبانی عقلانی تکیه کند.
 
او تاکید کرد: مرحوم احمدی دلمشغولی عجیبی نسبت به انقلاب داشت و ورای دسته‌بندی‌های چپ و راست نگران کلیت امت اسلامی بود. نگرانی‌هایش در حوزه سیاست بسیار کلان‌تر از مسائل خرد سیاسی بود. او همیشه نگران تحقق عدالت در جامعه بود و اینکه چرا برخی از سیاسیون ما نظراتشان را با ناپختگی اعلام می‌کنند که برای کشور هزینه می‌آفریند. خیلی‌ها علم دارند اما این علم در خودشان به بار ننشسته‌ است اما او آنچه را که آموخته بود زندگی می‌کرد. انتشارات سمت و دانشگاه تربیت مدرس از خیرات اوست که برای جامعه به یادگار گذاشته است و امیدوارم راهش ادامه پیدا کند.
 
محمد ذبیحی، رئیس سازمان سمت نیز گزارشی از فعالیت‌های این سازمان ارایه کرد و گفت: موسسه سازمان با یک میلیون پول اهدایی امام کارش را آغاز کرد و با تلاش‌های مرحوم احمدی به سازمانی بلندآوازه تبدیل شد که امروز یک برند بزرگ علمی در حوزه علوم انسانی کشور است. انتشار دو هزار و 500 کتاب مبنایی و درسی در طی سال آن هم در این شرایط دشوار کاغذ واقعا مهم است. ما سعی می‌کنیم کاغذی که هزینه‌اش صفحه‌ای 130 تا 150 تومان برای خریدار می‌افتد را نهایتا با مبلغ 70 تومان به او ارایه دهیم. در حوزه زبان‌های خارجی و حقوق نیز در این سال‌ها تلاش گسترده‌ای صورت گرفته است.
 
ذبیحی ادامه داد: البته قطعا کاستی‌های نیز وجود دارد ولی منتقدان هم باید بپذیرند علم وقف کسی نیست و کشفی است. یعنی یک پدیده کاشف است که مسیرش را خودش مشخص می‌کند. ما کاستی‌هایی داریم ولی دستمان را به سمت همه استادان و صاحب‌نظران دراز می‌کنیم و امیدواریم با همراهی هم این برند ملی را به یک برند بین‌المللی تبدیل کنیم. واقعا چرا ما نباید در حوزه علوم انسانی و حقوق به دنیا حرف صادر کنیم.
 
منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز با بیان اینکه به حکم شاگردی بر خود واجب دانسته به استادش ادای احترام کند گفت: 40 سال از شکل‌گیری سازمان سمت گذشته بود ولی مرحوم احمدی تا روزهای آخر حیات همچون با انگیزه و شور و شعف اولیه کارها را پیگیری می‌کرد. واقعا علاقه وافری به تدوین و پیگیری تولید محتوای علوم انسانی داشت. حوزه علوم انسانی واقعا حوزه سنگین و پرتنشی است آن هم اگر بخواهید یک کار در چارچوب و با هدف ارایه دهی. مرحوم احمدی همه کتاب‌هایی را که اینجا منتشر می‌شد پیش از چاپ می‌خواند که نشان از مسئولیت بالای او دارد.
 
این عضو کابینه دولت دوازدهم تاکید کرد: با همراهی تمام فعالین حوزه‌های علمیه و پژوهشگران و استادان باید علوم انسانی کشور را احیاء کنیم ما در وزارتخانه برنامه‌هایی نیز برای حمایت از موسسه سمت داریم که می‌تواند به حوزه عمل آن بیافزاید و بنا داریم مجموعه‌ها فعال در حوزه علوم انسانی را در یک فرایند هم‌افزایی به حصول نتایج کلان نزدیک کنیم.
 
علیرضا اعرافی، رئیس حوزه‌های علمیه سراسر کشور نیز در سخنانی گفت: من 4 دهه با مرحوم احمدی مأنوس بودم هم دانشجویان و هم طلاب ما نیازمند بازشناسی این الگوهای جذاب و الهام‌بخش هستند. بعد دانش و علم مرحوم احمدی در پس تواضع و خشوع او چندان نمایان نمی‌شد او به واقع یک ذات و شخصیت فلسفی مبنی بر فلسفه اسلامی بود. مرحوم احمدی البته در فلسفه اسلامی توقف نکرد و با الهام از استادش علامه طباطبایی به سرچشمه‌های فلسفه غرب نیز ورود کرد. اشرافش به زبان انگلیسی کمک کرد تا از منابع اصلی بهره ببرد و با جدیت به بررسی مباحث در باب هگل، کانت و دکارت پرداخت.
 
اعرافی افزود: مرحوم احمدی به انقلاب عشق می‌ورزید و به امام عاشقانه می‌نگریست. با تسلط خود توانست مباحث تطبیقی معارف و علوم انسانی را گره بزند در نگارش و ویرایش مقالات به شدت وسواس داشت و به دیگران در بازسازی متن‌ها کمک می‌کرد. روح عبادی و معنوی خاصی داشت و نمازش هم نماز خاصی بود. در حوزه اخلاق فردی و اجتماعی احمدی برای حوزویان و دانشگاهیان یک الگوست. صبور و شکیبا بود و هیچ‌گاه از دایره عدالت و انصاف بیرون نرفت. نقطه وصل دو نهاد حوزه علمیه و دانشگاه بود و در بسیاری از تحولات قم نقش او به‌شدت مشهود است.
 
در پایان مراسم از مجموعه مقالات ارائه شده درباره حجت‌الاسلام احمد احمدی رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها