سه‌شنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۲
قرائتی: خنده و طنز حکیمانه در جامعه مغفول مانده‌ است/ کتاب سال نماز انتخاب می‌شود

حجت‌الاسلام قرائتی با توصیه به روحانیون برای نگارش کتاب‌های ساده‌، شیرین و روان گفت:‌ در جامعه از خنده و طنز حکیمانه غفلت کرده‌ایم و ضرورت دارد آثار با کیفیتی در مورد نماز نوشته شوند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست هم‌اندیشی نویسندگان و ناشران حوزه نماز و مهدویت سه‌شنبه 11 تیرماه در سرای کتاب موسسه خانه کتاب برگزار شد. در این نشست حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قرائتی با قرائت چند آیه از قرآن به اهمیت پرداختن نویسندگان به موضوع نماز پرداخت و گفت: نویسندگان باید برای نماز کارهایی انجام دهند و این کار نباید با توقع مالی همراه باشد. اگر شما راجع‌ به موضوعات مختلف قلم زدید اما در مورد نماز چیزی ننوشتید این کار شما ارزشی نخواهد داشت. از حضرت محمد (ص) هم نقل است که ایشان تعریف از افراد را به تنهایی کافی نمی‌دانست و از کیفیت نمازشان سؤال می‌کرد.
 
وی افزود: حتی ملاک‌ شما برای دوستی با افراد باید نماز باشد چرا که کسی که از نعمت‌های خدا قدردانی نمی‌کند دوست خوبی هم نیست.
 
رئیس ستاد اقامه نماز در ادامه با بیان اینکه افراد تا در زندگی از چیزی همچون خواب، شهوت، شکم یا مقام و... نگذرند به ارزشی دست پیدا نخواهند کرد. در قرآن هم چنین است و برای رسیدن به مقامات باید از خودگذشتگی داشت. شما نویسندگان هم اگر برای قرآن کاری نکردید باید شجاعت عذرخواهی داشته باشید.

 
شباهت رفتار ایمانی افراد به 5 گیاه
قرائتی با تشبیه رابطه رفتارهای ایمان افراد به میوه‌های چند درخت ادامه داد: در جلسه‌ای که نزد رهبر معظم انقلاب رفتم به ایشان عرض کردم ما 5 مدل انسان مؤمن داریم که برخی افراد همچون میوه درخت توت هستند که با یک تکان آهسته بار خود را بر زمین می‌گذارند. مصداق این افراد جوانان مومن و حزب‌الهی هستند که به محض بلند شدن ندای اذان و قرآن خود را به مساجد می‌رسانند و در واقع این افراد همچون میوه‌های درختی هستند.
 
وی ادامه داد: افراد دیگر همچون میوه‌های درخت انار، درخت نارگیل، گل خاردار و درخت گردو هستند که برای رسیدن به میوه آن‌ها تلاشی لازم است و ما برای این افراد کاری نکردیم و به آن‌ها دسترسی نداریم.
 
قرائتی در همین بخش گفت: نویسندگان حوزه نماز این پتانسیل را ندارند که افرادی مشابه خود در طول یکسال پرورش دهند اما معتادان بعد از یکسال می‌توانند عده‌ بیشتری را شبیه خود کنند.
 
وعده به نویسندگان حوزه نماز
رئیس ستاد اقامه نماز ادامه داد: این ستاد کتاب‌های فراوانی دارد که باید نویسندگان به آن‌ها مراجعه کنند و اقدام به تلخیص آن‌ها کنند چرا که کتاب‌های سنگین مخاطبی دیگر ندارد. البته باید توجه داشت تولید کمی کتاب هم فایده‌ای ندارد، به‌عنوان مثال در یک تجربه شخصی چند وقت پیش به کتابخانه آستان قدس رفتم و مجموعه‌هایی را در آنجا مشاهده کردم که هیچ مخاطبی ندارند و تولید آن‌ها ضرورتی نداشته است.
 
وی گفت: قلم نویسنده ارزشمند است و در این دوران که کاغذ گران شده باید هر خط و هر کلمه اثرگذار نوشته شود. قرآن هم تاکید می‌کند که وقتی مردم حوصله کاری را ندارند باید کوتاه آمد. من در کتاب تفسیر نور خود 25هزار نکته را تنها یک جلد قرار دادم. امروز ضرورت دارد بروشورهایی را به جای کتاب‌های سنگین تولید کنیم که تیراژ میلیونی دارند و آن‌ها را در اختیار افراد قرار دهیم به‌عنوان مثال در موضوع بدحجابی چنین بروشورهایی به خانم‌ها در خیابان داده شود.
 
رئیس ستاد اقامه نماز بیان کرد: نویسندگان حوزه نماز باید به سراغ نسل نو بروند، قرآن هم توصیه می‌کرد افراد خودشان تبدیل به الگو شوند البته در مورد کارهای خوب تقلید کردن هم جایز است. به عبارتی یک جا باید الگو گرفت و جای دیگر باید الگو ساخت.
 
نیاز به گسترش کار جمعی
قرائتی ادامه داد: کارهای جمعی را باید گسترش داد همکارانتان را باید تشویق کنید و اگر مقاله‌ مناسبی دارید که قابلیت تبدیل به کتاب ندارد، کتاب را با دیگران کامل کنید. حضرت موسی (ع) هم در مأموریت خود برای رفتن نزد فرعون درخواست شریک کرد. البته در این خصوص توجه داشته باشید که کارتان برای خدا باشد و اجازه دهید کارهایی که مورد سوء‌استفاده قرار نمی‌گیرد بدون حق‌التالیف منتشر شود.
 

وی با بیان یک مثال در مورد تشویق نویسندگان برای تولید آثار قرآنی اظهار کرد: کتابی را در مورد داستان حضرت یوسف (ع) که ماهیت قصه یا رمان دارد به منظور تفسیر آن نوشته بودیم که شامل 800 نکته می‌شد و ما برای افزودن نکات بیشتر فراخوان تشویقی دادیم تا برنده به سفر حج عمره اعزام شود، با این فراخوان افراد زیادی مطالب جدیدی به ما ارسال کردند که 400 نکته آن در هیچ کتاب تفسیری نیامده بود و کاملا تازه بود.
 
دشنامی غیرقابل تحمل به اهل قلم
قرائتی گفت: در قرآن خطاب به اهل قلم دشنامی داده شده است و به آنها صفت «پوک» اطلاق شده است در صورتی که برای دین کار نکنند. در واقع خداوند می‌گوید: «اگر فرهیختگان کاری برای ترویج کتاب آسمانی نکنند مصداق افراد پوک هستند» که این بزرگترین دشنام غیرقابل تحمل به بندگان است.
 
وی با اشاره به اینکه نویسندگان می‌توانند بسیاری از مسائل را در قالب ضرب‌المثل بیان کنند، ادامه داد: برای بسیاری از موضوعات سنگین فلسفی و آموزه‌های قرآنی استفاده از زبان ضرب‌المثل بهترین گزینه است. همچون تبیین گزاره «حسنه از خداوند و بدی از بندگان است» که ضرب‌المثل مناسب آن را می‌توان دریافت روشنی زمین از خورشید و تاریکی خود زمین معرفی کرد.
 
کتاب‌های دینی بی‌حاصل داریم
وی گفت: بسیاری از کتاب‌های حوزه دینی «لغو» هستند و تفاوتی نمی‌کرد که نوشته می‌شدند یا نوشته نمی‌شدند البته در این رابطه نویسنده اثر هم دارای اهمیت است، به‌عنوان مثال «داستان راستان» شهید مطهری کار خوبی است چون نویسنده معتبری آن را نگاشته است.
 
قرائتی با بیان اینکه یکی از دلایل دست به گریبان بودن جامعه با معضل بیکاری درست نبودن آموزه‌های علمی در مدارس است، گفت: افراد را در مدرسه یا دانشگاه فلج و بی‌سواد بار آورده‌ایم. در دوره سربازی هم وضعیت مشابه است که باید آموزه‌های مناسب‌تری را به افراد منتقل می‌کردیم.
 
آخوندها قصه‌گویی یاد بگیرند
رئیس ستاد اقامه نماز در بخش دیگری خطاب به روحانیون گفت: آخوندها باید قصه‌گویی بلد باشند یا بتوانند در یک جلسه کوتاه مناظره با وهابیون آن‌ها را متقاعد کنند و اصول دین را بدانند. باید به خنده و طنز حکیمانه بهای زیادی دهیم، از حوزه خنده غافل شده‌ایم.
 
قرائتی وعده داد نویسندگانی که می‌خواهند در حوزه نماز فعالیت کنند می‌توانند به دفتر ستاد اقامه نماز مراجعه کرده و متعهد هستیم کتاب‌های این مرکز را به رایگان در اختیار افراد قرار دهیم. نویسندگان هم متعهد شوند کتاب‌ها را ساده، شیرین و روان تولید کنند.

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت:‌ حتی طلبه‌ها در منزل اقدام مناسبی برای تشویق فرزندان‌شان به نماز خواندن انجام نمی‌دهند و ادای این فریضه را نوعی خلاص‌شدن تعبیر می‌کنند.
 
 
تفاهم وزارت ارشاد و ستاد اقامه نماز
محمود مظفر، قائم‌مقام ستاد اقامه نماز با بیان اینکه جلسه‌ای با وزیر ارشاد درباره حمایت وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی ناشران نماز برگزار کردیم گفت: در این جلسه اتفاقات خوبی افتاد و برای اولین بار می‌خواهیم از ناشران حمایت کنیم.
 
وی افزود: با تصمیم رئیس ستاد اقامه نماز می‌خواهیم اولین کتاب سال در حوزه نماز را برگزار کنیم که نهاد کتابخانه‌های عمومی را قول مساعدت داده‌اند تا بتوانیم برای نسل جدید کتاب‌های مناسب بنویسم.
 
مظفر ادامه داد: خود را ملزم می‌دانیم در سایت ستاد اقامه نماز بخشی را ایجاد کنیم که سوژه‌ها و موضوعات ضروری در حوزه نماز در این بخش معرفی شوند و نویسندگان براساس این سوژه‌ها بتوانند موضوعات خود را انتخاب کنند.
 
به دنبال نگارش رمان و قصه در حوزه نماز
مظفر گفت: قصد داریم در حوزه کتاب و رمان کتاب‌هایی را تالیف و آماده کنیم. در این حوزه کتاب‌های مشابهی وجود دارند که ستاد می‌خواهد ورود کند و نگاه فنی‌تری برای کتاب‌های این حوزه پدید آید. امسال ستاد قصد دارد اجلاس نماز و مدرسه را برگزار کند و برای این اجلاس می‌خواهیم بروشورهای کوچکی را در تیراژ بالا منتشر کرده و مسابقاتی را برای این موضوع در نظر داریم.
 
وی ادامه داد: برای ترغیب نماز مثالی وجود دارد که همه می‌گویند «ابوعلی‌ سینا هرجا به مشکل برمی‌خورد دو رکعت نماز می‌خواند» ما احساس کردیم این موضوع بسیار تکراری شده است بنابراین فراخوانی دادیم که افراد اثرات نماز در زندگی‌شان را برایمان بفرستند و طی این فراخوان بیش از 2هزار اثر به دستمان رسید که در موردی فردی گفته بود زندگی‌اش به پای طلاق رسیده و با اثرات نماز توانسته بود زندگی‌اش را به حالت قبل بازگرداند. این سوژه‌ها که واقعی هستند می‌‌توانند دستمایه نگارش کتاب‌ها و رمان‌هایی قرار گیرند.
 
او ادامه داد: بیشترین تمرکز و فعالیت ستاد در حال حاضر بر جوانان و مدارس است و برای تولید کتاب‌های کوچک و معرفی آثار و برکات نماز برنامه‌هایی داریم و این ستاد متناسب با بضاعت خود آماده همکاری با نویسندگان است. وزارت ارشاد هم در این حوزه کمک خواهد کرد.

در بخش پایانی این نشست برخی از نویسندگان، فعالان  و ناشران کتاب‌های حوزه نماز به طرح دیدگاه‌ها،‌ دغدغه‌ها و سؤالات خود پرداختند.

حسین صفری،‌ از کارمندان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی راجع به چگونگی دسترسی فعالان حوزه نماز به موضوعات مهم در فضای مجازی پرداخت که قائم مقام ستاد اقامه نماز گفت: با توجه به برگزاری اجلاس نماز سال گذشته این ستاد علاقمندان می‌توانند مباحث مهم در خصوص فضای مجازی و نماز را در سایت (Namaz.ir) پیدا کنند.

نادرقدیانی، ناشر کتاب‌های کودک هم گلایه خود از یک اقدام ستاد نماز را به این شکل مطرح کرد: چند وقت پیش که در بحرین حضور داشتم با کتابی کارت‌پستالی با محوریت نماز آشنا شدم و در ایران نمونه مشابهی را در داخل منتشر کرد و به این نسخه‌ای از آن را به ستاد هدیه کردم. متأسفانه این ستاد به اثر منتشر شده‌ام بهایی نداد و متوجه شدم کتاب کارت‌پستالی دیگری توسط این ستاد منتشر شده است و آن را به عنوان اولین اثر با این ویژگی معرفی کردند.

قرائتی هم در پاسخ به این ناشر کتاب‌های کودک خواستار بررسی شد و این رفتار را مصداق خیانت دانست.

قدیانی با این مقدمه از ستاد اقامه نماز خواست کمتر به چاپ کتاب به صورت مستقیم بپردازد و موضوع‌های مهم برای چاپ در این حوزه را شناسایی و به ناشران بخش خصوصی بسپارد.

رئیس ستاد اقامه نماز هم با بیان اینکه ارزان تولید شدن کتاب برای این ستاد اهمیت دارد،‌ افزود: امکانات ستاد هم‌چون ساختمان دولتی و امکانات رایگان دولتی باعث ارزان شدن تولیدات این کتاب‌ها توسط این مرکز می‌شود.

قرائتی هم‌چنین تأکید کرد: از ابتدا به متولیان این ستاد گوشزد کردم کتاب‌هایی که نویسنده‌اش خودم هستم باید ارزان‌تر از آثار دیگر باشد.

برخی دیگر از فعالان حوزه کتاب‌های نماز هم در این نشست خواستار فرهنگ‌سازی بیشتری توسط این ستاد شدند و سفارش کردند برای فعالیت در این حوزه نیاز به اپلیکیشن‌های تخصصی داریم. هم‌چنین تولید آثاری با پیام غیر مستقیم ترغیب به نماز و استفاده از زبان تصویر در کتاب‌های بخش نماز دیگر خواسته‌های شرکت‌ کننده‌های این اجلاس بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها